Rekordok, amelyek még Messire és Ronaldóra várnak

Ronaldo Messi

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi már most számtalan rekord birtokosa, de még így is van jó néhány, amelyet megdönthetnek.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csatája Európa legeredményesebb játékosának címéért talán korunk legnagyobb drámája a sportvilágban, ám még sokáig fenn kell tartaniuk a formájukat, ha további Bajnokcsapatok Európa-kupája és Bajnokok Ligája rekordokat akarnak megdönteni.

A Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában Lionel Messi betalált a Slavia Praha ellen is, ezzel pedig ő lett az első játékos, aki sorozatban 15 BL-szezonban tudott eredményes lenni, míg Ronaldo a március 12-én az Atlético Madrid elleni visszavágón lőtt három góljával a legidősebb játékossá vált (34 év és 35 nap), aki mesterhármast szerzett a sorozatban. De vajon képesek még további rekordok megdöntésére?

Döntőben szerzett gólok

A legtöbb gól BEK-döntőkben:  7 – Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc (mindketten a Real Madrid színeiben)
A legtöbb BEK-döntőben gólt szerző játékos: 5 – Alfredo Di Stéfano (Real Madrid, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960)
A legtöbb gól egyetlen BEK-döntőben: 4 – Puskás Ferenc (Real Madrid, 1960)

Messi eddig két gólt szerzett BL-döntőben (2009-ben és 2011-ben egyet-egyet), míg Ronaldo négyet (2008-ban és 2014-ben egyet-egyet, 2017-ben kettőt), ám a portugál még így is hárommal el van maradva a Real Madrid legendáitól – hat BL-döntőben azonban már pályára lépett, ebben a tekintetben pedig csupán eggyel van lemaradva Alfredo Di Stéfano mögött, és kettővel az abszolút csúcstartó Francisco Gento (Real Madrid) és Paolo Maldini (AC Milan) mögött.

Ami az egy BEK/BL-döntőben szerzett gólokat illeti, Ronaldo 2017-ben szerzett duplája volt eddig az egyetlen alkalom, amikor ő vagy Messi a legközelebb állt Puskás rekordjához, aki 1960-ban négy gólt lőtt a BEK-döntőben.

Pályára lépések

A legtöbb pályára lépés Bajnokok Ligája vagy Bajnokcsapatok Európa-kupája mérkőzéseken (a selejtezőket is beleszámítva): 181 – Iker Casillas
A legtöbb pályára lépés az UEFA-sorozatokban (a selejtezőket is beleszámítva): 188 – Iker Casillas

Az UEFA versenysorozataiban Ronaldo (130) és Messi (116) egyaránt kimagaslik a gólszerzés területén, de akár a pályára lépések tekintetében is az élre ugorhatnak.
Messi eddig 141-szer lépett pályára UEFA-mérkőzéseken, amivel jelenleg a 21. helyen áll az örökrangsorban, míg a nála két évvel és 139 nappal idősebb Ronaldo holtversenyben a harmadik 173 mérkőzéssel. Ronaldo valószínűleg még egy ideig nem fogja tudni megelőzni korábbi csapattárását, Casillast, ám mindössze egy mérkőzésnyire van a Milan legendájától, Maldinitől (174).

Ami kizárólag a Bajnokok Ligáját illeti, Ronaldo 169 pályára lépéssel a második helyen áll (Messi 138-cal a hetedik), Casillas viszont még ebben a tekintetben is 12 mérkőzéssel megelőzi őt.

Érdekes

A tíz legjobb góllövő csatár Európában

Az európai topbajnokságok csatárai félelmetes formában kezdték meg a 2019/2020-as idényt. Robert Lewandowski Union Berlin ellen szerzett gólja azt jelentette, hogy a lengyel a Bundesliga első kilenc fordulójának mindegyikén betalált, ezzel pedig új ligarekordot állított fel. Azonban nem ő az egyetlen topformában lévő csatár, mitöbb, Lewandowski 60 perc/gól átlaga még csak nem is a legjobb Európában.

10. Jamie Vardy, Leicester City – 110 perc/gól
Jamie Vardy a Southampton ellen 9–0-ra megnyert bajnokin szerzett mesterhármasával utolérte Tammy Abrahamt és Sergio Agüerót, így jelenleg ők vezetik a Premier League góllövőlistáját. A 32 éves csatár eddig minden egyes percet a pályán töltött a bajnokságban, a kilenc gólját pedig mindössze 20 lövésből érte el, ami döbbenetes, 45 százalékos hatékonyságot jelent.

9. Loren Morón, Real Betis – 99 perc/gól
A Real Betis igen komoly bajban lenne Loren Morón góljai nélkül. A sevillai együttes mindössze három pontra van a kiesőzónától, pedig 25 éves csatára a hét góljával holtversenyben a második a spanyol bajnokság góllövőlistáján – Loren ráadásul úgy ért el hét gólt, hogy csupán hétszer volt kezdő a szezonban.

8. Tammy Abraham, Chelsea – 92 perc/gól
A Chelsea fiatal csatára az elmúlt hat bajnokin kétszer volt eredményes, és kiváló mutatókkal rendelkezik: jelenleg kilenc gól áll a neve mellett. A 22 éves játékos rendkívül érzi a kaput, amit mi sem bizonyít jobban, hogy eddig 17-szer találta azt el, többször, mint bárki más a ligában.

7. Paco Alcácer, Borussia Dortmund – 89 perc/gól
A Schalke elleni derbit követően mindenki nagy örömmel konstatálta a tényt, hogy Paco Alcácer újból elkezdte az edzéseket. A csatár egész németországi pályafutását végigkísérik a sérülések, ám amikor a pályán van, félelmetes hatékonysággal játszik. Tavaly 18 góllal és 67 perc/gól mutatóval fejezte be a szezont, idén pedig szintén remekül kezdett, az első négy bajnokiján ötször talált be.

6. Duván Zapata, Atalanta – 86 perc/gól
Zapata esetében szintén egy kényszerkihagyás rondított bele a fantasztikus szezonkezdetbe, miután a csatár sérülten tért vissza a válogatott szünetről. A kolumbiai ott folytatta, ahol az előző idényben abbahagyta, az első hét bajnokiján hatszor volt eredményes, a 2019-es naptári évben pedig 19 gólnál jár a Serie A-ban.

5. Wissam Ben Yedder, Monaco – 73 perc/gól
Már a leigazolása pillanatában tudva levő volt, hogy a Monaco óriási üzletet csinált a francia játékos megszerzésével – ezt pedig azóta is gólokkal bizonyítja. A 29 éves támadó egy sikeres sevillai időszak után tért vissza Franciaországba, ahol az első kilenc mérkőzésén kilenc gólt szerzett a bajnokságban, és a legutóbbi hat bajnokiján egyaránt betalált.

4. Sergio Agüero, Manchester City – 72 perc/gól
Agüero góltermékenysége azért is figyelemre méltó, mert az utóbbi időben Pep Guardiola felváltva rotálja őt és Gabriel Jesúst a mérkőzéseken. Agüero az első hat bajnoki mindegyikén gólt szerzett, összességében pedig kilencnél jár, pedig csak hatszor volt kezdő. Az argentin emellett közel van ahhoz, hogy befogja Thierry Henryt és Frank Lampardot a Premier League mindenkori góllövőlistáján.

3. Ciro Immobile, Lazio – 65 perc/gól
Ciro Immobile a Fiorentina ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen szerezte idénybeli tizedik bajnoki gólját, a Milan elleni hétvégi meccsen pedig már 13-szor volt eredményes. A 29 éves csatár idén is jó eséllyel indul a Serie A gólkirályi címéért, amelyet karrierje során már kétszer is elhódított: a 2013/2014-es idényben a Torino, tavaly pedig a Lazio játékosaként. Immobile 13 gólja azért is számít kiemelkedő teljesítménynek, mert eddig csupán öt bajnokin játszotta végig a 90 percet. Az olasz ráadásul a góljai mellett már négy gólpasszt is kiosztott, így több gólban (14) vállalt közvetlen szerepet, mint bárki más az öt európai topligában.

2. Robert Lewandowski, Bayern München – 64 perc/gól
A 31 éves Lewandowskinál még soha senki nem kezdett jobban a Bundesliga történetében: a lengyel csatár 14 gólt szerzett az eddigi tíz forduló alatt. Lewandowski ráadásul a Bajnokok Ligájában sem tétlenkedik, az eddig lejátszott három fordulóban ötször talált be, ami azt jelenti, hogy 54 percenként szerez gólt a legrangosabb kupasorozatban.

1. Luis Muriel, Atalanta – 53 perc/gól
Kissé talán hihetetlen, de az Atalanta két játékossal képviselteti magát ezen az elit listán. Luis Muriel a megsérült Zapata helyett került be a csapatba, és azonnal élt is a lehetőséggel. Muriel kis túlzással Serie A-nagykövetnek számít, hiszen az Atalanta az ötödik csapata az olasz élvonalban, hosszabb távon tehát eddig sehol sem tudta megvetni a lábát. De lehet, hogy csak mostanáig. Az Atalanta támadójátékába tökéletesen illeszkedik a kolumbiai csatár, aki eddig 430 perc alatt nyolc gólt lőtt ebben a bajnoki szezonban.

BL-sikerek különböző csapatokkal

A legtöbb Bajnokok Ligája-győzelem más-más csapattal: 3 – Clarence Seedorf (Ajax 1995, Real Madrid 1998, AC Milan 2003 és 2007)
A legtöbb csapatban szerzett gól a Bajnokok Ligájában: 6 – Zlatan Ibrahimovic (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Saint-Germain)

Ronaldo egyedülálló abban a tekintetben, hogy két győztes csapat játékosaként is gólt szerzett a BL-döntőben (Manchester United 2008, Real Madrid 2014 és 2017). Velibor Vaszovics az egyetlen elátkozott játékos, aki két elveszített döntőben is betalált a BEK-ben: 1966-ban a Partizan, 1969-ben pedig az Ajax futballistájaként. Ronaldónak azzal, hogy a Juventushoz igazolt, megadatott a lehetőség, hogy megismételje Clarence Seedorf eddig egyedülálló teljesítményét, azaz, hogy három különböző csapattal emelje magasba a BL-trófeát.

Zlatan Ibrahimovic rekordja nincs veszélyben, hiszen ahhoz, hogy Messi és Ronaldo hat különböző csapatban is gólt szerezzen, sürgősen el kellene kezdeniük váltogatni a klubjaikat. Messi az eddigi összes gólját Barcelona-színekben lőtte, míg Ronaldo a Manchester United, a Real Madrid és a Juventus játékosaként volt eredményes a BL-ben (a csoportkörtől a döntőig tartó időszakot figyelembe véve).

A legidősebb gólszerző

Bajnokok Ligája-döntőben: Paolo Maldini (36 év és 333 nap) – Milan–Liverpool 2005. 05. 25-én
A Bajnokok Ligájában, a csoportkörtől a döntőig tartó időszakban: Francesco Totti (38 év és 59 nap) – CSZKA Moszkva–Roma 2014. 11. 25-én
A Bajnokcsapatok Európa-kupájában: Manfred Burgsmüller (38 év és 293 nap) – Werder Bremen–Dynamo Berlin 1988. 10. 11-én

Ha a dinamikus duó szeretné megdönteni Maldini rekordját, mint a legidősebb gólszerző a BL-döntőkben, akkor bizony türelmesnek kell lennie. Ronaldónak ugyanis erre legközelebb a 2021/2022-es BL-döntőben lenne esélye, míg Messinek még később, a 2023/2024-es idény fináléjában – és akkor is csak abban az esetben, ha május 23. után kerülne sor a döntőre, máskülönben még egy évet várnia kellene az argentinnak.

Ha a BL történetének legidősebb gólszerzője szeretne lenni, akkor Ronaldónak 2020. április 1-je után kellen gólt szereznie, míg Messinek 2025. augusztus 22. után. Amennyiben még magasabb babérokra törnek, és a BEK/BL történetének abszolút csúcstartói akarnak lenni, akkor Ronaldónak 2023. november 22. után kellene gólt lőnie, Messinek pedig 2026. április 13. után.

A leggyorsabb gól

A leggyorsabb Bajnokok Ligája-gól: Roy Makaay (10,12 másodperc) – Bayern München–Real Madrid 2007. 03. 07-én
A leggyorsabb Bajnokok Ligája-döntőben szerzett gól: Paolo Maldini (53 másodperc) – Milan–Liverpool 2005. 05. 25-én

Roy Makaay szinte megdönthetetlennek tűnő rekordot állított fel, amikor szinte rögtön a középkezdés után betalált a Real Madrid ellen 2007-ben. Ronaldo eddigi leggyorsabb gólját a negyedik percben lőtte 2013 októberében a Juventus ellen, míg Messi legkorábbi találata a harmadik percben esett: 2016 szeptemberében a Celtic elleni 7–0-s győzelem alkalmával lőtt gólt ilyen hamar, majd az idei szezonban a Slavia Praha kapuját vette be a harmadik percben.

Maldininek a Liverpool elleni BL-döntőben szerzett gyors góljától Ronaldo és Messi is távol áll: Messi mind a két BL-döntőben, amelyben betalált, a második félidőben lőtte a gólt, Ronaldo négy gólja közül pedig a leggyorsabb a 20. percben esett, 2017-ben a Juventus elleni cardiffi döntőben.

Mesterhármasok

A leggyorsabb mesterhármas a Bajnokok Ligájában: Bafétimbi Gomis (nyolc perc) – Dinamo Zagreb–Olympique Lyon 2011. 12. 7-én

Amellett, hogy a tavalyi szezon nyolcaddöntőjében az Atlético Madridnak lőtt három góljával Ronaldo a BL történetének legidősebb mesterhármast szerző játékosává vált, befogta Messit a BL-ben szerzett legtöbb mesterhármas tekintetében (nyolc-nyolc). Mindazonáltal, egyikük sem tudott olyan gyorsan mesterhármast szerezni, mint Bafétimbi Gomis a Dinamo Zagreb ellen. Messi eddigi leggyorsabb mesterhármasát az Arsenal ellen lőtte 2010-ben (22 perc), habár hozzá kell tenni, hogy a 2012. március 7-én, a Bayer Leverkusennek lőtt öt góljakor csupán 16 perc telt el a második és a negyedik gólja között. Ronaldo eddig a Malmö ellen hozta össze a leggyorsabban a mesterhármast, mindössze 12 percre volt szüksége.

Luiz Adriano új rekordot állított fel a 2014/2015-ös idényben, amikor a Sahtar Donyeck játékosaként oda-vissza mesterhármast szerzett a BATE Boriszov ellen: az első csoportmeccsen ötször talált be a fehérorosz ellenfél kapujába, míg a második alkalommal háromszor. Ebben a vonatkozásban viszont Ronaldo is jól áll, hiszen a 2016/2017-es szezonban a Bayern München, majd az Atlético Madrid ellen is mesterhármast ért el az egyenes kieséses szakaszban.

Az egy szezonban szerzett legtöbb gól

A legtöbb gól egy szezonban az UEFA versenysorozataiban: Radamel Falcao (18) – Porto, 2010/2011

Radamel Falcaónak a 2010/2011-es Európa-ligában szerzett gólmennyiségét Ronaldo és Messi ezidáig képtelen volt megismételni. A kolumbiai csatár egyszer volt eredményes a selejtezőben, majd további 17-szer a sorozat további szakaszában. Messi a 2011/2012-es, eddigi legjobb szezonjában 14 gólt szerzett a BL-ben, míg Ronaldo a 2013/2014-es idényben új BEK/BL-rekordot felállítva 17 gólt lőtt az ellenfeleknek.

Kiegyensúlyozottság

A legjobb gól/meccs mutató a BEK/BL történetében: 0,97 – Gerd Müller (Bayern München)
A legjobb gól/meccs mutató az UEFA versenysorozataiban: 0,87 – Gerd Müller (Bayern München)

Ronaldo Ruud van Nistelrooy rekordját adta át a múltnak, aki a Manchester United játékosaként kilenc egymást követő mérkőzésen szerzett gólt a Bajnokok Ligája 2002/2003-as szezonjában. A portugál a 2017/2018-as idényben sorozatban tíz mérkőzésen volt eredményes, a tizedik mérkőzés a Juventus ellen hazai pályán 3–1-re elveszített negyeddöntő volt.

A gól/meccs mutatóban azonban Messi és Ronaldo nem szállhatnak versenybe a mindenkori rekorderrel. Ronaldo átlaga a Bajnokok Ligájában 0,76 (169 mérkőzés, 128 gól), és 0,75 az UEFA versenysorozataiban (173 mérkőzés, 130 gól). Messi ennél valamivel jobb gól/meccs mutatóval rendelkezik: mind a Bajnokok Ligájában (138 meccs, 113 gól), mind az UEFA versenysorozataiban (142 meccs, 116 gól) 0,82 az átlaga.

Gerd Müller 0,97-es gól/meccs rekordja (35 BEK-mérkőzés, 34 gól) egyelőre megdönthetetlennek tűnik. Ahhoz, hogy a két játékos megközelítse Müller rekordját, Messinek a következő tíz, Ronaldónak pedig a következő 18 BL-mérkőzésének mindegyikén mesterhármast kellene lőnie.

Az UEFA versenysorozataiba a Bajnokcsapatok Európa-kupája/Bajnokok Ligája, az UEFA Kupa/Európa-liga, a Világkupa, a Kupagyőztesek Európa-kupája, a Szuperkupa és az Intertotó-kupa számít bele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?