Paralimpia 2024 – Ezüstérmes a magyar női kerekesszékes tőrcsapat

Paralimpia 2024 – Ezüstérmes a magyar női kerekesszékes tőrcsapat

Ezüstérmet nyert csütörtökön a Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású magyar női kerekesszékes tőrválogatott a párizsi paralimpián.

A három éve bronzérmes, idén Európa-bajnok csapat a tíz együttest felvonultató mezőnyben a nyolc között kezdett és fölényesen, 45–19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45–29-re verte. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott, akiknél az A kategóriában aranyérmes Cou Hszü-feng és második Ku Haj-jan, illetve a B kategóriában ezüstérmes Hsziao Zsung szerepelt. 

A magyarok ismét Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna összeállításban kezdtek. A csapatokban legalább egy B kategóriás, azaz a vívás szempontjából komolyabb sérüléssel rendelkező vívónak kell szerepelnie, ez a magyaroknál Mező Boglárka volt.

Az ázsiaiak kezdtek jobban, két asszó után 10–3-ra vezettek, Hajmási és Krajnyák összesen három tust adott. Nem okozott meglepetést, hogy Mezőnek nem sikerült megszúrnia Cout, de aztán Hajmási jelentősen javított az álláson a kínaiak „B-se”, Hsziao ellen. Miközben a Grand Palais lelátóján időről időre felharsant a „Ria-ria-Hungária”, a Törekvés SE vívója sorra adta a tusokat, nem hagyta, hogy riválisa „elaraszolgasson” 20-ig, ehelyett 17–4-re megnyerve az asszót már a saját csapatát juttatta előnyhöz (20–19). 

Mező bravúrral egy találatot elért Ku ellen, majd 21–25-ös állásnál a nap során először a magyar együttes negyedik tagja, a Tokióban párbajtőr egyéniben bajnok Veres Amarilla is szerephez jutott. Jól vívott Cou ellen, de 5–2-re alulmaradt, így az utolsó kör előtt a magyar csapatnak héttusos hátrányt kellett volna ledolgoznia (23–30). 

A két B kategóriás asszójában Hsziao 5–3-ra verte Mezőt, majd ismét következett Hajmási, akinek Cou ellen már jóval nehezebb dolga volt, de ismét nagyszerűen vívott. 7–5-re nyert, 33–40-re alakította az állást, ezzel együtt a befejező embernek, Krajnyáknak óriási bravúrra lett volna szüksége Ku ellen, hogy fordítson. 

Ez nem jött össze, nyertek a kínaiak, de a magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, mert egész nap remekül teljesített, s egy helyet előrelépett a tokiói eredményéhez képest. 

„Éreztem azt a kínai lányt és ha érzek valakit, akkor sok tust adok” – idézte fel emlékezetes asszóját Hajmási a vegyes zónában. – „Már otthon tudtuk, hogy milyen águnk lesz és nagyon örültünk, hogy elsőként a házigazdákkal vívhatunk itt Párizsban. Nagyon egységesen, szépen vívtunk mind a hárman, kihoztuk abból a meccsből a maximumot.”

Az utolsó mérkőzésen szóhoz jutó Veres – aki inkább párbajtőrben erős – elmondta, a beállításával az volt a cél, hogy meglepjék a kínaiakat.

Mező elárulta, előző nap kipihente a kézsérülését, és nagyon örül annak, hogy ő is részese lehetett a mostani sikernek. Ahogy fogalmazott, a titkuk az, hogy soha nem adják fel. 

A hetedszer résztvevő Krajnyák karrierje 13. paralimpiai érmét nyerte. 

„Ezt még nem mondta így ki senki” – nyilatkozott. – „Egyelőre nehezen találom a szavakat, még kavarognak bennem az érzések. A nap legszebb pillanata az volt, amikor bejutottunk a döntőbe. Tokióban elbuktunk, és akkor megbeszéltük, hogy Párizsban döntőt szeretnénk vívni. Nagyon készültünk erre, mind a négyen erőn felül vívtunk ma.” 

A tőrcsapat a párizsi magyar küldöttség nyolcadik érmét, a második ezüstjét szerezte, az összmérleg jelenleg három arany, két ezüst, három bronz. 

A paralimpia vasárnapig tart.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?