Pál Zoltán mégsem megy az Everestre

<p>Biztos megélhetés vagy egy újabb próbálkozás a világ legmagasabb csúcsán? Egy hegymászó fájdalmas dilemmája.</p>

Pál Zoltán tegnap kora reggel a Facebookon jelentette be, hogy mégsem utazik el az Everest Hard Way II expedícióra. Társa, Vlado Štrba, aki már Kathmanduban tartózkodik, lapzártáig nem reagált a hírre.

„Nagyon sajnálom, de nem tudok menni” – ezekkel a szavakkal kezdte Facebook-bejegyzését a vágsellyei származású hegymászó. Korábban még örömmel beszélt arról, hogy svájci munkaadója nemcsak jóváhagyta, de még támogatja is az expedíciót, azonban a helyzet nagyon gyorsan megváltozott.

Pál Zoltán a tavalyi Everest Hard Way után költözött Zürichbe, ahol hosszas keresgélés után egy sportbolt outdoor részlegén kapott állást, bár nem beszél németül, a vásárlókkal angolul kommunikál.

Eredetileg úgy tűnt, munkaadója az expedíció mellé áll, ám egy csere a vezetőségben azt eredményezte, hogy Pál Zoltánnak azzal a dilemmával kellett szembesülnie, vagy mindent felad, és újra elmegy a Himalájába, vagy a svájci fizetést és a stabil megélhetést választja.

„Dilemma! A repülőjegy már a kezemben, a hátizsák elkészítve. Fájdalmas döntést kellett hoznom az utolsó percben. Maradok. Nem akarok mindent itt hagyni, és felégetni a hidakat. A nulláról kezdve itt beilleszkedni nagyobb kihívás, mint az Everest meghódítása. Az én Everestem most itt van Svájcban! Itt kell megoldanom az életet! Azt a hétköznapit!” – írta expresszív posztjában Pál Zoltán.

Az Everest Hard Way expedíció tavaly azért nem járt sikerrel, mert hétezer méter felett a két szlovákiai hegymászóra közepes méretű lavina zúdult, és Pál Zoltánnak hó került a szemüvege alá. Emiatt ideiglenesen komoly látászavarai voltak, és társa is visszafordult vele.

Most Vlado Štrba már Kathmanduban van. Azt várta, hogy társa csatlakozzon hozzá, s az akklimatizáció után, május közepén megpróbálkozhassanak a csúcstámadással. „Vlado nagyszerű társ, tavaly nem hagyott cserben a hegyen. Azt mondta, egy barát többet jelent, mint a csúcs. Nagyon bánt, hogy ezt nem tudom neki viszonozni” – írta a Facebookon Pál Zoltán.

Az expedíció oldalára már Nepálból posztoló Štrba egy napja már jelezte, hogy „komplikációk akadtak”, ám konkrétumokat nem közölt, ezt csak Pál bejelentése világította meg. Štrba egyelőre nem reagált, hogy egyedül is folytatja-e az expedíciót.

A két szlovákiai mászó vállalkozását tavaly több kritika érte, a bírálók főleg azt rótták fel Štrbának és Pálnak, hogy egy eleve kudarcra ítélt kísérletre szedtek össze jelentős pénzt a támogatóktól. Ha a második expedíció meg sem valósul, még hevesebb reakciókra számíthatnak.

Pál Zoltán is tisztában van ezzel, Facebook-posztjában meg is jegyezte: „Nagyon sok bonyodalmat okoztam Vladónak. Neki kell meghoznia a döntést, hogy mi legyen az expedícióval, a belénk fektetett bizalommal. Bízom benne. Jól fog dönteni, mert igazi harcos.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?