Oravec: „Számomra a fiúk bajnokok”

Komárom |

<p>Kupagyőzelem, bajnoki ezüstérem, csodálatos szurkolótábor. A komáromi férfi-röplabdacsapat álomszerű szezonon van túl.</p>

Az ezüstérmest is bajnoknak kijáró ünneplésben részesítették a férfi-röplabdaextraliga döntősorozata után. A komáromi Spartak VKP ugyan nem tudott meccset nyerni a fináléban, s összesítésben 4:0-ra alulmaradt az eperjesiekkel szemben, a lelkes szurkolók azonban húsz percen át állva tapsolták kedvenceiket. A Daniel Oravec és Németh Ödön vezette együttes úgy állt helyt a bajnokságban, hogy a többi élcsapattól eltérően nem profi játékosok alkotják.

Kétlaki élet

A komáromiak az idény előtt írták alá az együttműködési szerződést a pozsonyi VKP-val. Ragaszkodtak hozzá, hogy a mérkőzéseket Komáromban játsszák, bár az idény során három találkozót a pozsonyi PKO-ba is elvittek. Az edzések a hét elején Pozsonyban, a hét végén, a meccseket megelőző napon Komáromban voltak. A „kétlaki” élet fárasztó és időigényes, a fúzió azonban sikert hozott.

„A fiúk jól megbirkóztak az utazással, nekem már rosszabb volt – mesélte lapunknak Daniel Oravec vezetőedző. – Hetente háromszor kellett Komáromból Pozsonyba utaznom, aztán vissza. Egy héten 700 km-t is levezettem, az egész szezonban összesen 18 000 km-t tettem meg. De megérte! A Szlovák Kupát megnyertük, a bajnokságban döntősök voltunk, ha valaki az idény előtt ezt jósolta volna, azt bolondnak nézik. Mi mégis megcsináltuk.”

Gyümölcsöző együttműködés

Németh Ödön másodedző szerint a bajnoki ezüstérem megszerzésében a VKP-vel való együttműködésnek komoly szerepe volt: „Természetesen ez sokat jelentett. Igaz, hogy két korábbi VKP-játékost, Andrej Patúcot és Hollýt a VKP-től függetlenül szereztünk meg, de onnan is érkeztek jó röplabdázók: Horník, Hinduliak, Pělucha… Nagyon fontos volt az, hogy be volt biztosítva az ingyenes edzéslehetőség Pozsonyban, mindig meg tudták oldani, hogy akkor tréningezzünk, amikor nekünk a legjobban megfelel.”

Az együttműködést határozatlan időre írták alá a felek, azzal, hogy minden szezon után egyeztetnek a folytatásról. „Hamarosan leülünk, és megbeszéljük, hogyan tovább. Szerintem az együttműködés mindkét oldalnak hasznos volt, és a röplabdának is jót tett” – tette hozzá Németh Ödön.

Nézőkből szurkolók

A komáromi együttesnek ez volt a második szezonja a legfelsőbb osztályban. „Eleinte nem sokan jártak meccsre, és ők is inkább csak nézők voltak. A szezon végére azonban a miénk lett a legjobb tábor. Nézőkből szurkolókat neveltünk, ez az egyik legfontosabb dolog, amire a legbüszkébb vagyok. Hétről hétre egyre többen jártak meccsre, pedig Komáromban a férfiröplabdának nem voltak nagy hagyományai” – mondta Daniel Oravec.

Hogy mennyire a magukénak érezték a komáromiak a röplabdacsapatot is, arról tanúskodik az is, hogy a bajnoki döntő végeztével egy drukker megkérdezte Németh Ödöntől: mit csináljon ő most szeptemberig, amíg újra lesznek meccsek?

Három kulcsmomentum

Daniel Oravec három kulcsmomentumot emel ki a szezonból: „Az első a bajnoki nyitány volt, amikor hazai pályán játszottunk a címvédő homonnaiakkal, és legyőztük őket. A második természetesen a Szlovák Kupában aratott győzelmünk volt, a harmadik pedig a privigyeiek elleni elődöntő-sorozat, és a történelmi sikernek számító döntőbe jutás.”

Az extraliga felsőházába jutott csapatok közül csak a komáromiaknál nem profik a játékosok. Munka és tanulás mellett nem edzhetnek annyit, mint a többiek, de a mennyiséget szorgalommal, becsületes hozzáállással pótolják. „A siker a kollektív teljesítményben rejlett, de voltak domináns játékosok, akik nélkül valószínűleg nem sikerült volna – a feladó Tomáš Hollý, illetve a legtöbb pontot szerző játékosok, Andrej Patúc és Miloš Horník. Ki kell emelnem a fiatal, 19 éves liberót, Ľuboš Nemecet, aki eleinte még kereste a helyét, de aztán belelendült, és nagyon sokat segített a csapatnak” – dicsérte védenceit Oravec.

A szív még vitte volna őket

A komáromiak a döntőben is kiegyenlített mérkőzéseket játszottak az eperjesiekkel, de végül 4:0-ra elvesztették a sorozatot. „A döntőbe vezető út sok erőt kivett belőlünk. A nagyon erős privigyeiek ellen öt meccsen dőlt el a továbbjutás. Szerdán kiharcoltuk a finálét, és szombaton már újra játszani kellett. Ez nagyon nehéz volt számunkra, nem volt időnk a regenerációra. Az eperjesiek megérdemelten lettek bajnokok, a szettek felében egyenrangú ellenfeleik voltunk, több esetben azonban a saját hibáinkkal megkönnyítettük a dolgukat” – foglalta össze a finálét Oravec.

„A harmadik találkozón csak egy kis sportszerencse kellett volna, és megnyerhettük volna a meccset. A negyedik mérkőzésen aztán már éreztem, hogy a szív még vinné a fiúkat, de azért már fáradtak” – tette hozzá Németh Ödön.

Közvetlenül a negyedik mérkőzés után volt a játékosokban némi csalódottság, de a szurkolók szeretete, lelkesedése ezt hamar feledtette. „Az elődöntő ötödik mérkőzése előtt azt mondtam a fiúknak, hogy ha kiharcoljuk a döntőbe jutást, számomra már bajnokok lesznek. Csak mi tudjuk, mennyi szenvedés, áldozatvállalás kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk” – hangsúlyozta Oravec.

Szponzor kell a kupához

A Spartak VKP az ezüstéremmel kiharcolta az európai kupaküzdelmekben való részvételt, de hogy kilépjen a nemzetközi porondra, szponzorokra van szüksége. „Május közepéig kell bejelentkeznünk, addig keressük a támogatókat. Ha ezalatt az idő alatt találunk erre pluszpénzt, akkor vállaljuk a szereplést. Ha tudnánk, hogy egy magyar, cseh, osztrák, szlovén vagy horvát csapatot kapunk, akkor nem lenne gond, de ha kapunk egy törököt vagy spanyolt, vagy ne adj isten egy oroszt, az nagyon nagy kiadással járna. Ha pedig bejelentkezünk, de mégsem tudunk elindulni, az 20 000 eurós büntetést jelent – figyelmeztetett Németh Ödön. – Nagyon szeretnénk elindulni a kupában, mert ilyen Komáromban még nem volt, de egyelőre nem tudok biztosat mondani.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?