NHL: McDavid a csúcsra érhet

McDavid

Fennállása első Stanley-kupa-győzelmére hajt a Florida az észak-amerikaiprofi jégkorongliga (NHL) vasárnap hajnalban kezdődő döntőjében, ellenfele a kanadai Edmonton lesz.

A sportág őshazájából érkező klubok 1993 óta képtelenek bajnokságot nyerni , akkor a Montreal diadalmaskodott. Az Edmonton 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben ért fel a csúcsra. Legutóbb 2006-ban volt finalista, míg a Florida 1993-ban csatlakozott a ligához, majd 1996-ban és tavaly tudott döntőt vívni, de mindkétszer kikapott.

A Panthers az előző évhez képest megtartotta értékeit, ennek is köszönhetően remek alapszakaszt produkált, majd három kiváló ellenfelét búcsúztatta a playoffban. Előbb a Tampa Bayt (4:1), majd a Bostont (4:2), végül az alapszakaszelső New York Rangerst (4:2).

Ezzel szemben az Edmonton pocsékul kezdte az évadot, első 13 összecsapásából csak hármat tudott megnyerni, pedig olyan világsztárok vannak a keretben, mint Connor McDavid vagy a német Leon Draisaitl. Ennek nyomán novemberben edzőváltás történt, és innen az Oilers a legjobb mutatóját produkálta 69 mérkőzésből aratott 48 győzelemmel. A gárda a rájátszás első körében 4:1-gyel ejtette ki a Los Angelest, 2:3-ról fordított a Vancouver ellen, a főcsoportdöntőben pedig a Dallast verte 4:2-re.

A jelenkor legnagyobb sztárja, a kilencedik NHL-es idényét taposó McDavid pályafutása első Stanley-kupa-döntőjére készül. A csapatkapitányt már háromszor választották a liga legértékesebb játékosának, és a mostani playoffban 18 találkozón 31 pontot termelt. Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Mario Lemiuex és Nyikita Kucserov után ő a liga történetének hatodik játékosa, aki legalább két, 30 pont fölötti playoff-szezonnal bír. 

Draisaitl is egészen brutális teljesítményt nyújt elöl, 18 meccsen 10-szer volt eredményes és 18 asszisztja is van. A hátvédeknél Evan Bouchard 27 pontjával posztján a legjobb, és csak három pont választja el attól, hogy a negyedik 30 playoff-pontos védő legyen Paul Coffey (37, 1985-ben), Brian Leetch (34, 1994) és Al MacInnis (31, 1989) után.

A Panthersben Matthew Tkachuk a fő ponttermelő: 17 találkozón 19 pontot hozott össze. Carter Verhaeghe a fontos gólok szerzője, pályafutása során már kilenc playoff-meccset döntött el, ötször a hosszabbításban.

Kapusposzton a Florida jobbnak tűnik, a 35 éves Szergej Bobrovszkij parádézik, 17 meccsből 13-szor két vagy kevesebb gólt kapott. Az edmontoni Stuart Skinnernek nincsenek ilyen jó statisztikái, két találkozóra még a keretből is kikerült gyengébb teljesítménye miatt.

A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?