Neymar vagy Rodríguez lesz a nyerő?

<p>Ma két kontinentális házirangadóval kezdődnek meg a negyeddöntők a vb-n: előbb Franciaország–Németország, majd Brazília–Kolumbia mérkőzést rendeznek.</p>

ELŐZETES

Bár a négy válogatott közül Kolumbia újonc a vb ezen szakaszában, mégis Cuadradóék várhatják talán a legjobb formában a negyeddöntőt.

Magabiztos franciák

A franciák 2006 óta nem tudtak komoly eredményt felmutatni nagy nemzetközi tornákon, de a mostani vb-n nemcsak eredményességükkel hívták fel magukra a figyelmet, hanem jó játékukkal is. Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese négy találkozójából hármat megnyert, mindannyiszor legalább kétgólos különbséggel, egyedül Ecuadorral nem bírt, de az utolsó csoportkörben a döntetlen is elég volt számára az elsőséghez.

„Nem szabad, hogy a magabiztosság önteltségbe csapjon át” – figyelmeztetett Deschamps, aki se játékosként, se edzőként nem veszített még mérkőzést vb-n.

Löw: Javulnunk kell

A németek ezzel szemben az elmúlt évekhez képest – amikor kivétel nélkül bejutottak a legjobb négy közé – korántsem játszanak annyira meggyőzően, a legjobb 16 között csak hosszabbításban sikerült felülmúlniuk az előzetesen jóval esélytelenebbnek vélt Algériát. A Nationalelf ugyanakkor az állandóságot képviseli a vb-ken, ugyanis rekordot jelentő módon 1954 óta mindig eljutott a nyolc közé, és ha sikerrel veszi a francia válogatott jelentette akadályt, akkor új csúcsot állít fel azzal, hogy négy egymást követő vb-n játszhat elődöntőt.

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya is elismerte, hogy javulniuk kell a nyolcaddöntőben mutatott teljesítményhez képest. „Jobban kell szerepelnünk Franciaország ellen, de egy ilyen hosszú tornán nem lehet minden meccsen fantasztikusan játszani” – mondta Löw. Az 54 éves szakember már számíthat a meggyógyult Mats Hummelsre, a bírálatok ellenére pedig továbbra is a középpálya közepén fogja játszatni Philipp Lahmot. „Ebben a kérdésben már rég meghoztam a döntést, és ezt a torna végéig meg is fogom tartani” – jegyezte meg Löw.

A két csapat egymás elleni örökmérlege a franciák számára kedvezőbb, vb-ken viszont a németek vannak fölényben (kétszer győztek egy vereség mellett), akik háromszor voltak világbajnokok. Deschamps viszont játékosként átélhette az egyetlen gall vb-cím megszerzését 1998-ban. „A játékosoknak joguk van álmodozni. Mindenki álmodozhat. De én pragmatikus, realista ember vagyok. Álmodozhatunk, de a realitás most a Németország elleni meccs, és az, hogy jobbak az eredményeik az utolsó tornákon” – mondta Deschamps.

Neymaron fog múlni?

A házigazda brazilok és a bombaformát mutató kolumbiaiak párhárcának kimenetele megjósolhatatlan – már csak azért is, mert a selecao eddig adós maradt az igazán meggyőző játékkal, és leginkább vezéregyéniségüknek, az eddigi négy mérkőzésen négyszer eredményes Neymarnak köszönhetik, hogy ott vannak a legjobb nyolc között. A kieséses szakasz első körét komoly nehézségek árán élték túl, a Chilével vívott összecsapást csupán a szerencsét is igénylő büntetőpárbajban tudták megnyerni.

Kolumbia együttese ugyanakkor a brazíliai vb egyik legjobb csapataként, folyamatosan remek teljesítménnyel vette az eddigi akadályokat, látványosan magas szintű, tetszetős, egyszersmind hatékony futballal előrukkolva. Kérdés, hogy a vendéglátók nemzeti csapatával szemben is képesek lesznek-e az eddigi nívós játékra, amelynek egyik letéteményese a vb eddigi legnagyobb felfedezettje, a gólkirályjelöltek rangsorát öt találattal vezető James Rodríguez.

„Nagyon nehéz ennyi gólt szerezni, de ha az ember kitart álmai mellett, azok valóra is válnak. A komolyan vett, kemény munka kifizetődik” – nyilatkozott a kolumbiaiak támadó középpályása, akiről elismerően nyilatkozott a nagy rivális Neymar is. „Bár csak 22 éves, James Rodríguez már most kitűnő labdarúgó. Gratulálok neki az eddigi teljesítményéhez, de minden tiszteletem mellett is azt remélem, hogy ellenünk véget ér eddigi nagy sorozata. Nem tudom, melyikünk lesz a jobb a pályán, ez nem is igazán érdekel, a lényeg az, hogy az én csapatom menjen tovább. Nem versengek a gólkirályi címért, az egyetlen cél, hogy továbblépjünk egy körrel” – mondta a brazilok szintén 22 esztendős karmestere, hozzátéve, hogy felkészülten és magabiztosan várják a meccset, mivel már kiejtették a torna egyik legjobb csapatát, Chilét.

Kár a kiesőért

A statisztika a házigazdák derűlátását erősítheti. A két válogatott eddig 25 alkalommal találkozott, az ötszörös világbajnok brazilok 15 alkalommal győztek, nyolcszor döntetlen született, míg a kolumbiaiak csupán kétszer (1985-ben és 2003-ban) ízlelhették meg a siker ízét. Vb-ken viszont most találkozik először a két gárda.

„Nincs rá okunk, hogy csak Rodríguez megállítására összpontosítsunk. Nekünk az egész kolumbiai csapatot kell legyőznünk, amely könnyed és szép focit játszik, focistáik lazák, nyugodtak és jól szervezettek” – dicsérte az ellenfelet Luiz Felipe Scolari, a brazilok mestere, aki nem számíthat az eltiltott Luiz Gustavóra.

José Pekerman, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya is fényezte az ellenfelet. „Nehéz meccset játszottak Chilével, de épp az ilyen győzelmek növelik egy csapat önbizalmát. Balszerencse, hogy a két szép futballt játszó csapat közül az egyik búcsúzik – mondta az argentin származású Pekerman. – A kolumbiai emberek megérdemlik, hogy negyeddöntőben lássanak minket. Ha sikerülne még egy kört menni, az szenzációs lenne.”

Kolumbia még sosem jutott ilyen messzire világbajnokságon, ezért Juan Manuel Santos elnök azt is megengedte a közalkalmazottaknak, hogy kora délután hazamehessenek a munkahelyükről. (MTI, TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?