Német lapok Usain Bolt világcsúcsáról

erlin |

<p>Szinte minden német lap Usain Bolt fényképével a címoldalán jelent meg hétfőn. A tudósítások és kommentárok kiemelik: az atlétikai világbajnokság férfi 100 m-ét 9.58 mp-es világcsúccsal megnyerő szupersprinter még a 75 ezres berlini Olimpiai Stadiont is majdnem meg tudta tölteni.</p>

A vb-t a német sajtó gyakran veti össze a 2006-os labdarúgó-világbajnoksággal, amelynek során  Berlin utcáin rendkívüli állapot, szünet nélküli népünnepély volt, a stadionok pedig dugig megteltek. Most azonban rájár a rúd a jegyüzérekre, a szervezők pedig trükkökre kényszerülnek - jegyezte meg a berlini Inforadio. A beszámoló szerint az első napon a stadionba ellátogató nézők számát nem az elkelt jegyek alapján állapították meg, hanem azt vizsgálták, hogy hányan léptek be a kapukon, így aztán kétszer számolták mindazokat, akik ott voltak a megnyitón, aztán este újra kimentek a stadionba. "Olyan ez, mintha a Hertha-meccsek nézőit duplán számolnánk, mert két félidőből áll a mérkőzés. Így a Hertha lenne a világ legnépszerűbb labdarúgó klubja" - mutatott rá a tudósítás.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint "az atlétika nem vált ki annyira erős érzéseket a nézőből, mit a labdarúgás", ezért a megnyitó 40 ezres látogatottsága nem is rossz eredmény, ha "nagyvonalúan eltekintünk a lelátókon sokhelyütt tátongó ürességtől, a szponzorok és a tévétársaságok legnagyobb ellenségétől. A 100 méteres showműsorra viszont már sokkal jobban megtelt az aréna."

"41 lépés Boltnak - nagy ugrás a sprint világának" - jegyezte meg a frankfurti lap, amely szerint a jamaicai versenyző megalázó vereséget mért vetélytársaira, és igen előkelő társaságba került, hiszen eddig csak Carl Lewis és Maurice Greene volt egyszerre olimpiai bajnok, világelső és világcsúcstartó 100 méteren. "Van azonban egy ellenfél, aki elől Bolt nem tud elfutni: a doppinggyanú" - hívta fel a figyelmet a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Világrekoooooord!" című jegyzetében a berlini Der Tagesspiegel arról írt, hogy Bolt lazasága, magabiztossága, gyerekes, túlzó gesztusai, grimaszolása és fejlett egója "egyszerűen jól néz ki", annak ellenére, hogy a világbajnokot sokan sportszerűtlennek és gőgösnek tartják a pályán mutatott viselkedése miatt. "Mindannyian tudunk futni, vagy ugrani, elhajítani dolgokat, de ránk hat a gravitáció, az atléták viszont égi tüneménynek látszanak. Repülnek, lebegnek, fölénk emelkednek. Mi meg felnézünk rájuk. Ők a hősök" - írta a Der Tagesspiegel.

A Berliner Zeitung szerint "mesébe illő világrekordjával Bolt szinte démoni művet alkotott." A fővárosi lap szerint nem is volt igazi párharc Usain Bolt és a címvédő Tyson Gay között. "Bolt egy másik ligában versenyez, és nem úgy tűnt, mintha nem tudna bármikor még ennél is gyorsabban futni."

"9,58 másodperc 100 méteren: vasárnap óta ez az emberi sebesség új mértékegysége" - írta a Süddeutsche Zeitung. A Die Welt szerint a játszi könnyedséggel megnyert első aranyérem után már csak az a kérdés, hogy lesz-e ellenfele Boltnak 200 méteren. A lap szerint nemigen. "A kétszeres távolságon a jamaikai még erősebb, és magas termete is előnyére válik" - tette hozzá a szerző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?