Nem lesz téli olimpia a Tátrában – Krakkó visszalépett

<p>Krakkó városa visszavonta pályázatát a 2022-es téli olimpia rendezési jogáért, így az is eldőlt, hogy nem lesznek ötkarikás játékok a Tátrában.&nbsp;</p>

A lengyelek azután döntöttek a visszalépés mellett, hogy a vasárnapi népszavazáson a résztvevők 69,72%-a ellenezte a pályázatot. A referendumon a város lakosainak 35,96%-a vett részt (az érvényességi küszöb 30% volt). A népszavazást Krakkó polgármestere Jacek Majchrowski kezdeményezte.  „Vissza kell vonnunk a pályázatunkat. A projekt támogatottsága az egyik legfontosabb dolog, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megkövetel” – nyilatkozta Majchrowski.  Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a krakkóiak véleménye az olimpiáról. Az első közvélemény-kutatások szerint még a lakosság 60%-a jó ötletnek tartotta a pályázatot, idővel azonban ellene fordultak. A Lengyel Síszövetség elnöke, Apoloniusz Tajner a Eurosportnak azt nyilatkozta, hiba volt ilyen sokáig várni a népszavazással. „A többi jelentkező városban sokkal korábban voltak a referendumok” – hangsúlyozta Tajner, kiemelve, hogy Krakkóban csak a hivatalos pályázat benyújtása után kérdezték meg a lakosok véleményét.A krakkói pályázat visszavonásával véglegessé vált, hogy nem lesz téli olimpia a Tátrában. Az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy az alpesisí-versenyeket a Jasnán rendezik meg. Szó volt arról is, hogy esetleg a jégkorongtorna is Szlovákiában lenne, de az Olimpiai Charta csak akkor engedélyezi egyes sportágak más országban való lebonyolítását, ha erre a rendező országban nincsenek meg a természeti feltételek.  A 2022-es téli játékok rendezési jogáért így négy jelölt maradt versenyben: Peking, Almati, Lviv és Oslo. A NOB 2015. július 31-én, a Kuala Lumpur-i kongresszusán jelöli ki a házigazdát. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?