Sport

Mokos Ernőéket „Hajrá, Fradi!” kiáltással is buzdították

Zselíz | Minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartják a zselíziek Mokos Ernőt, aki nemsokára 84 esztendős lesz, és élvezi, ha évente feláshatja nemcsak saját kertjét, de másokét is. Szurkolóként nem hagy ki egy hazai meccset sem, sőt kedvencei idegenbeli összecsapásaira is elkíséri a csapatot.
Ábel Gábor

2020. március 24. 08:17

Mokos Ernő

Rongylabdás évek

Hatéves korában csábította el a foci, amely időtöltésül, szórakozásképp végzett szabad tevékenységnek bizonyult számára. Ő is rongyból összevarrt, összekötözött labdával kezdte. Nem volt még tízéves, amikor Czirok László, a Zselízen tevékenykedő orvos megalakította a VIRTUS focicsapatot, s akkor Ernő Sál Dezsivel és Tibivel, Szalai Sanyival, Barkóczi Gyuszival, Molnár Ferivel és néhány további társával igazi sportfelszerelést kapott. Elsősorban a környező iskolák válogatottjaival mérkőztek meg, mindenekelőtt a szódói, az oroszkai, a csatai, a garamvezekényi és a nagyölvedi viadalokat idézi fel magában.

zselízi foci
A katonacsapatban (Mokos balról az ötödik)

Barangolás és csapatkeresgélés

Az ötvenes évek elején játékosdömping volt a Garam menti településen, ezáltal az ifjúsági alakulatba sem került be. Ezért Galántára igazolt, ahol a kerületi bajnokságban képviselte a mátyusföldieket. Húszévesen jött haza Zselízre, de csak néhány évet focizhatott itt, ugyanis bevonult katonának. Még most is szívdobogva emlékezik a ČH Vysoké Mýtóban töltött két évre, ott a mai V. ligának megfelelő bajnokságban szerepelt. Újabb hazatérését követően megint csak nem fért be anyaegyesülete csapatába, így bajtársával, Garai Imrével Garamszentkeresztre vándorolt. Egy év ottani ténykedés után a csehországi Teplice következett, majd 1959-ben végérvényesen Zselíz mellett döntött.

zselízi foci
A Vasas-öregfiúk ellen (fehér mez, zászlóval a kezében)

Mindörökké Zselíz

33 éves koráig az A csapatban rúgta a bőrt, majd öt éven keresztül a fakót erősítette játékosként és vezetőként. A versenyszerű foci befejezése után Virág Viktorral és Adamcsek Sanyival létrehozták az öregfiúk együttesét, ahol 15 éven át tevékenykedett.

„Fő erényem a gyorsaság volt, így elsősorban balszélsőként jutottam szerephez. Idényenként mintegy fél tucat gólt szereztem, mivel megfelelő rúgótechnikával rendelkeztem. Még most is előttem lebeg a katonacsapatban lejátszott třebovái meccs. Kollektívánkban hat magyar nemzetiségű labdarúgó volt, így a pályán is anyanyelvünkön közöltük egymással mondanivalónkat. 
A csehek ezen nagyokat csodálkoztak. A mérkőzést megtekintették egy dunaszerdahelyi építkezési csoport tagjai is, akik a végén a „Hajrá, Fradi!” buzdítással köszönték meg kiváló teljesítményünket és győzelmünket. A találkozó után pedig az egyik előkelő étteremben pompás vacsorát is biztosítottak nekünk. Komoly érdeklődést keltő megmérettetéseknek bizonyultak a magyarországi öregfiúk válogatottja és a Vasas-öregfiúk elleni meccsek, nehéz bajnoki találkozóknak számítottak a bánkeszi, a nagysurányi és a tótmegyeri erőpróbák” – emlékezik vissza a múltra Ernő.

zselízi foci
A magyar öregfiúk elleni meccs előtt (Mokos balról a hatodik)

A jelenlegi foci is elbűvöli

„Egész életemben vízvezeték-szerelőként dolgoztam, és 57 évesen vonultam nyugdíjba. Lányom a helyi alapiskola tanárnője, fiam pedig a Jókai Színház művésze. Márton Őrs unokám, bár játszótársaival itt-ott focizott, de inkább zongorázott és nyelveket tanult, jelenleg egyetemista. A mai foci nagyban különbözik attól, amit mi játszottunk. Elenyésző a távoli lövések száma, a csatárok kevésbé veszélyeztetik az ellenfél kapuját. Ennek ellenére most is gyönyörködöm a pályán látottakon” – egészítette ki gondolatait a hajdanán kiváló labdarúgó, akinek mindenkori zselízi álomcsapata az alábbi játékosokból tevődik össze: Milan Michlo–Nyírő Sándor, Simon Sándor, Szalai Béla–Oláh Károly, Mokos Ernő–Urbán Dezső, Virág Viktor, Dávid Gyula, Szabó István, Szalai Sándor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

dd

Litera túra – irodalom a karanténból

traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

kína koronavírus

Feloldották a vesztegzárat Vuhanban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.