Medgyes Renáta bejutott a mai döntőbe

Barcelona |

<p>Hatszázhatvanhat centis ugrással bejutott a női távolugrás ma esti döntőjébe (20.00) Medgyes Renáta a XX. atlétikai Európa-bajnokságon. Ugyancsak döntős Jana Velďáková (669). Matej Tóth hetedik lett a 20 kmes gyaloglásban, bekerült a férfi kalapácsvetés maesti fináléjába (20.25) Charfreitag, Pars és Németh is.</p>

Megérte szorítani Medgyes Renátának, aki kétszer ugrott a tegnapi selejtezőben: először 653, másodszor 666 centinél landolt. Utóbbival teljesítette a kiírt 665 centis szintet (teljesítménye holtversenyben a 8-9. legjobb eredmény), és bejutott a döntőbe. Mindössze egy centiméterrel maradt el egyéni csúcsától (667). „Az első kísérletnél nem jól érkeztem az ugródeszkára, talán tizenöt centivel előbb rugaszkodtam el a homokágy felé - mondta a selejtező után a dunaszerdahelyi atlétanő. - Aztán azt tanácsolta az edzőm, hogy várjam meg, mikor fújni kezd a szél. És sikerült. Azt hittem, kevesebbet ugrottam, ezért nagyon megörültem a 666 centiméternek. A döntőben szeretnék 679 centiig jutni. Ezzel megismételném idei legjobb teljesítményemet, amelyet a megengedettnél nagyobb hátszéllel értem el. Ideális lenne bekerülni a szűkebb, nyolctagú döntőbe. Sokat elárul majd az első kísérlet. Nagyon szoros lesz a verseny.“ Ugyancsak második ugrásával került a mai döntőbe a kassai Jana Velďáková, akinek 669 centis eredménye a selejtező hatodik legjobbja volt. „Végre sikerült egy jó kísérlet. Egész szezonban 653-654 centiket ugrottam, és hiába vártam a jobb eredményre. Végre megjött, és a legjobbkor. Ha a döntőben megjavítom egyéni csúcsomat, akkor maximálisan elégedett leszek“ - vélekedett Jana Velďáková.
Libor Charfreitag a legjobb (77,70), Pars Krisztián a második (76,48), Németh Kristóf a kilencedik (74,28) eredménnyel került a férfi kalapácsvetés ma esti fináléjába. Kiszorult viszont a legjobb 12 közül Miloslav Konopka (68,77) és Marcel Lomnický (67,22).
„Pontosan úgy végződött, ahogy elképzeltem - mondta a selejtezőről Charfreitag. - Mégsem hagytam el jó érzésekkel a dobókört. Sokat kellett várni, várakozás közben lemerevedtem, nem úgy mozogtam, ahogy kellene. De a dobás kezdete sikerült, és ez elég volt. Formában vagyok, erre a selejtező is utal. Egyetlen kísérletem ugyan nem volt kiváló, de messzire repült a kalapács. Csatában lehetek az Eb-címért.“
Csak négyen teljesítették a selejtező szintet (75,50), több nagyágyú, köztük a címvédő német Esser, is kiesett. A szombathelyi Pars Krisztián kissé ráijesztett a magyar csapatra, mivel csak utolsóra, azaz harmadik dobásra biztosította helyét a fináléban. Elsőre szinte telibe találta a 75,50 méteres szintet jelző vonalat, a kijelzőn mégis csak 74,23 méter jelent meg. Másodikra nem sikerült javítania, 71,06-tal folytatta, majd harmadikra túldobta a szintet, s 76,48 méterrel meg is nyerte selejtezőcsoportja küzdelmeit. „Már az első dobásom is 76 méter feletti lett volna, de technikailag elrontottam a végét -mondta Pars. - A döntőben nem így szeretnék kezdeni, hanem mondjuk a mostani harmadik dobással, s arra rátenni két-három métert. Mindenképpen 79 méter felett akarok dobni, helyezésről mostnemszeretnék beszélni.“
A gyaloglóknál volt az első éremosztás: 20 km-en az orosz Sztaniszlav Jemeljanov nyert, Matej Tóth hetedik lett, Helebrand Máté gyomorbántalma miatt feladta a versenyt. „Hetedik lettem, és a verseny alakulása alapján megfelelő ez a helyezés -nyilatkozta a legutóbbi Eb-n hatodik nyitrai gyalogló. - Nagyon szoros volt a befutó. Ez nem az én napom volt, nagyon sokat kellett güriznem a hetedik helyért is.“ (SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?