Kimenne a foci Eb-re? A jegyrendelés fortélyai

<p>A helyszínen nézné meg a magyar vagy a szlovák válogatott meccseit a foci Eb-n? Mutatjuk, hogy meddig lehet jegyet rendelni, mikor érdemes, és mennyiért kaphatja meg.</p>

Január 18-áig lehet igényelni jegyeket az UEFA weboldalán a nyári labdarúgó-Eb-re, és február végéig kiderül, sikeres volt-e az igénylés. Aki viszont szlovákiai magyarként a magyar válogatottnak szeretne szurkolni, annak érdemes tavasszal, az újraeladás során próbálkozni.

A jelenleg zajló jegyigénylés már az Eb-jegyek értékesítésének második fázisa. Az első még tavaly nyáron lezajlott, akkor még a továbbjutókat és a csoportbeosztást nem ismerve, „vakon” pályázhattak a szurkolók a jegyekre.

Most kétféle módon lehet jegyet igényelni – az Eb-re kijutott országok szurkolói „követhetik a csapatukat” (Follow my team), vagy annak egy-egy meccsére válthatnak jegyet, de az általános jegyeladás keretében a „konkrét csapatnak nem szurkoló nézők” is igényelhetnek jegyeket. Ez utóbbi esetben (Public Tickets) a kérvényező bármelyik meccsre leadhatja igénylését, egy találkozóra legfeljebb négy jegyet kérhet.

Csak állampolgároknak

A magyar és a szlovák fociválogatott is kijutott az idei Európa-bajnokságra. Készülsz az Eb-re? Ha igen, már rendeltél...

Közzétette: Új Szó – 2016. január 14.

Ez a megkötés érvényes akkor is, ha a szurkoló a saját csapatát akarja követni, ám ekkor még egyéb feltételeknek is eleget kell tennie: egyes nemzeteknél szurkolói kártyához kötik a regisztrációt, másoknál az állampolgárság vagy a tartózkodási hely a feltétel. Ez vonatkozik a szlovák és a magyar válogatottra is, vagyis a „Követem a csapatom” platformon keresztül a szlovákok meccseire csak szlovák állampolgárok és a szlovákiai tartózkodási hellyel rendelkezők, a magyar válogatott meccseire pedig csak a magyar állampolgársággal vagy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkezők kérhetnek jegyeket.

Ennek a jegyigénylésnek az is az előnye, hogy nemcsak a csoportmeccsekre, hanem a torna későbbi szakaszaira is lehet jegyet igényelni, és ha az adott csapat nem jut tovább, az UEFA garantálja a jegyárak visszafizetését.

A magyar állampolgársággal nem rendelkező határon túli magyar drukkereknek ez a fajta jegyigénylés nem elérhető – ők most az általános jegyeladás keretében leadott igényléssel próbálkozhatnak (a Public Tickets platformon), de igazán áprilisban kell figyelniük.

A mostani, január 18-ig leadott jegyigényléseket összesítik, s azokban az esetekben, ahol az igénylések száma meghaladja az eladható jegyek számát, sorsolással döntenek a belépők gazdáiról. A sorsolásban az esélyeket nem befolyásolja, hogy ki mikor igényelt jegyet. Február végéig mindenkit értesítenek, megkapta-e az általa igényelt belépőt.

Tavasszal újraeladás

Tavasszal azonban még mindig lesz esély jegyhez jutni. „Az UEFA tavasszal, várhatóan már áprilisban egy újraeladási platformot indít el (Ticket Resale Platform), amelyen a tavaly nyári első értékesítési fázis során jegyet szerző szurkolók adhatják el belépőiket. Ezen a platformon már nincs sorsolás, azonnali vásárlásos alapon lehet belépőhöz jutni. Meggyőződésünk, hogy a magyar szurkolók ebben a szakaszban juthatnak könnyedén jegyekhez, hiszen a vakon jegyet vásárolt szurkolók ekkor nagy számban szeretnének majd saját csapatuk mérkőzéseire jegyet váltani, és a korábban megszerzett jegyeiktől legális formában megszabadulni” – magyarázta érdeklődésünkre Tóvaj Kristóf, a Magyar Labdarúgó-szövetség marketingosztályának képviselője.

Tóvaj hangsúlyozta, az MLSZ-nek minimális mozgástere volt a vásárlási feltételek meghatározásában: „A jelentkezés feltételei determináltak voltak: a) magyar állampolgárság vagy magyarországi tartózkodási hely/lakhely, b) szurkolói klubtagság, attól az MLSZ-nek nem volt lehetősége eltérni. Az MLSZ a magyar szurkolók számára legkedvezőbb, a szurkolók számára legelfogadhatóbb lehetőséget támogatta, azaz nemcsak magyar állampolgárok, hanem magyarországi tartózkodási hellyel rendelkezők részére is kérte a jegyvásárlás lehetőségét biztosítani.”

Mindenki olcsót venne

A magyar válogatott a csoportmeccseit nagy befogadóképességű stadionokban, Bordeaux-ban (42 ezer fő), Marseille-ben (67 ezer fő) és Lyonban (59 ezer fő) játssza, így várhatóan sok jegy szabadul majd fel a csoportmeccseikre, így akkor azok is jegyekhez juthatnak, akik a sorsoláson nem járnak szerencsével.

Akik a szlovák válogatott meccseire is szeretnének kilátogatni, azoknak szlovák állampolgárként a „Követem a csapatom” platformon keresztül érdemes próbálkozniuk. Ha nem járnak szerencsével, áprilisban ők is reménykedhetnek, bár a szlovákok valamivel kisebb stadionokban játsszák a csoportmeccseiket – Bordeaux-ban (42 ezer fő), Lille-ben (50 ezer fő) és St. Étienne-ben (42 ezer fő).

Az MLSZ tegnapi közleménye szerint a magyar válogatott három csoportmeccse közül eddig a június 18-i, Izland ellenire érkezett a legtöbb jegyigénylés, míg a június 14-i, Ausztria ellenire a legkevesebb. Mindhárom meccsen a legolcsóbb, 4-es kategóriájú jegyek (25 euró) iránt sokszoros a túljelentkezés, és a 3-as kategória (55 euró) esetében is jelentősen meghaladja a kereslet a kínálatot. Az UEFA a teljes jegykontingensből a 4-es kategóriába kínálja eladásra a legkevesebb belépőt. A 2-es kategóriájú jegyek (105 euró) esetében a kereslet egyelőre nem éri el a kínálatot, ezért ezekre a belépőkre sokkal nagyobb eséllyel pályázhatnak a szurkolók. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?