Kétszeri egyenlítés után fájdalmas vereség Svájc ellen

Budapest |

<p>Kétszer állt fel hátrányból a magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen, mégis kikapott: a budapesti Groupama Arénában rendezett vb-selejtezőn a svájciak 3:2-re győztek, a győztes góljukat egy perccel a rendes játékidő lejárta előtt szerezték. A vb-részvétel a magyarok számára elérhetetlen messzeségekbe került.</p>

Pedig a hangulatra nem lehetett panasz. Lehet, hogy a magyar válogatott a vb-selejtezők nyitányán csak döntetlenezett Feröeren, de az Eb-láz nem csillapodott Magyarországon. Azok között biztosan nem, akik ott voltak péntek este a Groupama Arénában. És amikor a fúvószenekar előadásában megszólalt „Az éjjel soha nem érhet véget” (gondolta volna valaki, hogy egyszer a Soho Party számát egy fúvószenekar játssza el húszezer ember előtt?), már mindenki tombolt. És a meccs még el sem kezdődött.

A svájciak az első fordulóban legyőzték Portugáliát, a magyarok ellen azonban egyik legjobbjuk, Granit Xhaka eltiltás miatt nem játszhatott. Bernd Storck együtteséből sérülés miatt hiányzott két csatár, Böde Dániel és Priskin Tamás, elöl így ismét Szalai kapott helyet. A magyar kezdőcsapatban egyébként nem volt meglepetés, Storck a jól bevált neveknek szavazott bizalmat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249853","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A magyarok aktívan, szimpatikusan kezdtek, a széleken próbáltak támadásokat vezetni, és ha nem is tartották meg mindig a labdát, a védelem jól zárt. De nagyon jól zárt a svájci retesz is, a vendégek nem engedték helyzetbe a magyarokat. A 18. percben hördült fel először gólt remélve a stadion: több fejelgetés után Szalai fejéről a kapu mellé pattant a labda. Öt perccel később Dzsudzsák lőtt távolról mellé.

A 27. percben viszont vezetést szerezhetett volna Svájc, Shaqiri szöglete után Schär fejesét bravúrral ütötte ki Gulácsi, majd Dzemaili ismétlést a gólvonalon állva fejelte ki Stieber. Shaqiri többször is meglódult, de a pontos befejezéshez mindig hiányzott valami – vagy a passz volt pontatlan, vagy a magyarok szabadítottak fel jól.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249854","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"400","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A második félidőt is aktívan kezdték a magyarok, de néha úgy tűnt, egészen az ötösig be akarják játszani a labdát. Ígéretes passzolgatás után végül Stieber vállalkozott, de Sommer lehúzta a lövését. Az 51. percben pedig egy gyors svájci támadás végén gólt szereztek a vendégek, Shaqiri próbálkozását még kiütötte a kifutó Gulácsi, de Seferovic lövésével szemben már tehetetlen volt – 0:1.

Két percen belül pedig visszajöttek a magyar remények, Kleinheisler lőtt kapura, a labda még Szalain megpattant, de kijött a kapufáról, Szalai pedig a kipattanóra is robbant, és a hálóba lőtt – 1:1!

A 66. percben jó szögből szabadrúgáshoz jutottak a magyarok, de Dzsudzsák bal lába ezúttal túlságosan felfelé hordott. Az ellentámadásból pedig újra vezetést szereztek a svájciak, Rodríguez a bal oldalról ballal megeresztett, ártatlannak tűnő lövése a sarokban kötött ki – 1:2.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249855","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"391","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Dzsudzsák újabb szabadrúgása kijött a falról, de a magyarok így is ismét gyorsan egyenlítettek, a 71. percben Stieber bekanalazta a labdát a kapu elé, Szalai ismét jó helyen volt, és közelről befejelte a labdát – 2:2!

Storck a sokat harcoló, bár a párharcokból nem mindig győztesen kikerülő Kleinheisler helyére Németh Krisztiánt hozta fel az utolsó negyedórára. Középpályás helyett támadó – ez is azt mutatta, a magyarok meg akarják nyerni a meccset. A 77. percben Stieber adott be jól laposan balról, Dzsudzsák éppen csak lemaradt a labdáról. Tíz perccel a lefújás előtt Dzsudzsák harmadszor is odaállt egy szabadrúgás mögé, de picivel ez is fölément.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249857","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"370","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A szurkolók hajtották volna az újabb gól felé a magyarokat, de végül jött a svájci hidegzuhany – a 89. percben Lichtsteiner hosszú bedobása után ketten fejjel megtolták a labdát, az egy perccel korábban beállt Stocker pedig eldöntötte a mérkőzést – 2:3. Bár az utolsó pillanatokban Dzsudzsákék mindent megpróbáltak, harmadszor már nem tudtak egyenlíteni.

Svájc így két mérkőzés után százszázalékos és csoportelső a B csoportban, a magyarok egy ponttal az 5. helyen állnak, és gyakorlatilag már most eldőlt, hogy csak csodával határos módon juthatnának tovább.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249856","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"309","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Magyarország–Svájc 2:3 (0:0)

Góllövők: Szalai (53., 71.), ill. Seferovic (51.), Rodríguez (67.), Stocker (89.).

Sárga lap: Behrami.

Játékvezető: Björn Kuipers (holland).

MAGYARORSZÁG: Gulácsi–Fiola, Lang Á., Guzmics, Kádár–Nagy, Gera–Dzsudzsák, Kleinheisler (76. Németh K.), Stieber–Szalai (87. Nikolics).

SVÁJC: Sommer–Lichtsteiner, Schär, Elvedi, Rodríguez–Behrami, Dzemaili–Embolo, Shaqiri (81. Gelson Fernandes), Mehmedi (88. Stocker)–Seferovic (72. Derdiyok).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?