Jól sikerült a 12. westernlovagló szezon

western

Tizenkét éve vonzza az érdeklődőket Dél-Szlovákia nyugati felében a Westernlovagló Vándorkupa. Szerveződés és versenysorozat is egyszerre. Vezetőjükkel, Fazekaš Attilával a 2021-es idényről s annak a galántai bajnokságon történt zárófejezetéről beszélgettem.

A sorozat eredményeit figyelve talán csak Barbora Beláková Devivel szerzett bajnoki címe nem meglepetés. Mi mondható el a többi győztesről?

Valóban várható volt a tornóci lovaslány győzelme hordókerülés openben. De ugyanúgy nem meglepő a hosszúfalui Takács Tamás Rómeóval elért elsősége szlalom openben. A junioroknál a végére kiegyenlítődött az élmezőny, a bajnokságon szlalomban a nyírágói Kiss Jessicának sikerült Sanyval nyernie, hordókerülésben pedig a naszvadi Bobek farmról Bernáth Erika Kotra Schick Playboy hátán harcolta ki a bajnoki címet. Ha indulhatott volna Carla Scholtzová, aki lábtöréséig uralta a junior open kategóriát, biztosan az elsők között végzett volna, olyan kirobbanó formában versenyzett. A galántai bajnokság a körülményeket tekintve egészen más, mint az évközi vándorkupás versenyek: nem a szabad ég alatt, hanem fedett lovardában zajlik versenyzők és lovak számára szokatlan pályán, ami még nagyobb kihívás. 

Kilencből nyolc versenyt megrendeztek az idei sorozatból. Milyen volt a vándorkupa 12. idénye?

Tavaly szűk volt a mozgásterünk, mindössze háromszor sikerült találkoznunk, ebben az évben viszont csak a nyírágói verseny lebonyolítását akadályozta meg a koronavírus. A szokottnál később kezdtünk, a gútai nyitánnyal nehezen indult a sorozat, de ami utána történt, az a jobbik szezonok közé sorolta a 2021-est. Jó lovasokkal és szép nézősereggel. Éreztük, hogy abban a 100 kilométeres térségben, ahol létezünk, van igény a gyorsasági westernlovas versenyekre. Sok új néző volt, összesen 101 lovas pattant nyeregbe, közülük közel 40 legalább öt versenyen feltűnt. Megjegyzem: nem kis pénzbe kerül az edzés, a versenyzés.

Feltörekvő fiatalok, főleg lányok a sorozat hangadói. Jó úton jár a vándorkupás westernlovaglás?

Jellegzetes jelenség a lovassport minden szakágában, hogy tízéves korban a lányokat vonzza jobban a lovaglás, később már megjelennek a fiúk is a nyeregben, és körülöttük, a segítők között csupa lányokat látni. Nem tudom, miért van ez így, de ezt tapasztalom. Vándorkupánk jó idényen van túl, reméljük, jövőre tovább haladhatunk előre.

Kik napjainkban a Westernlovagló Vándorkupa legnagyobb egyéniségei?

Barbora Beláková és az Ameobával versenyző naszvadi Bobek László sorozatunk kirakatemberei, de kiemelném Múcska Gergőt és Fehér Istvánt is, akik idén nemigen versenyeztek. Változó azonban a kép, nem tudhatjuk, ki bukkan fel jövőre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?