Ipolysági híd a szlovák–magyar ötkarikás kapcsolatokban

<p>Tíz éve terjeszti az olimpiai eszmét, tevékenykedik az ötkarikás mozgalom jegyében az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub, melyet januárban 2016 legjobbjának hirdetnek ki Szlovákiában. Minap a honti városban ünnepi találkozón pillantottak vissza a klubmúltra.</p>

„Kellemes két órát töltöttünk együtt vendégeinkkel. Százötvenen lehettünk, voltak ipolysági sportolók, testnevelők is köztünk. Találkozónk súlypontja a tíz év összegzése volt. Nagyon sok mindent sikerült elérni, a fiatalok mellett a szenior klubtagok is tevékenyek. Mintegy hetven díjat adtunk át az iskolák képviselőinek, testnevelőknek, sportolóknak. Megköszöntük azoknak, akik közreműködtek a tíz év során – összegezte a történteket Révész Ferenc klubelnök, aki visszapillantott az eltelt időszakra. – Egyedüli klub vagyunk, amely minden rendezvényére szlovák vagy magyar olimpikonokat hív meg, az utóbbi években hidat vertünk a szlovák és a magyar ötkarikás akadémia között, rajtunk keresztül valósul meg az együttműködés.”

Nem tíz éve kezdődött az ipolyságiak olimpiai színtérre lépése, már korábban is ott voltak a két ország ötkarikás együttműködésének ápolói között, csak 2006-ban terelték ezt a tevékenységüket a klubélet medrébe. „Jakabházyné Mező Máriának, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának jelenlétében született a klubalapítás ötlete, tizenhetedikként léptünk a szlovákiai klubok közé – kalandozik vissza a kezdetekre Révész elnök, aki feleségével, Angelikával, Lőwy János akkori polgármesterrel, valamint Bogdán István és Gáspár László paralimpikonokkal hozta létre a Szokolyi Alajos Olimpiai Klubot. – A tíz év alatt összesen harminchárom olimpiai bajnok volt a vendégünk: Buzánszky Jenő, Balczó András, Varga János, Matej Tóth... És még sokáig sorolhatnám a neveket. Több mint hatvan olimpikon, hét világbajnok tisztelte meg valamilyen eseményünket jelenlétével. Szokolyi Alajos öröksége meghatározó volt tevékenységünkben. Mi vagyunk az egyetlen klub az országban, amely valakinek a nevét viseli. Kis győzelem számomra, hogy a magyar mellett a szlovák olimpiai mozgalom is elfogadta Szokolyi Alajos névhasználatát. Minden vendégünket igyekszünk átvinni Bernecebarátiba, ahol megnézzük a kúriáját, elmegyünk a sírjához. Ipolyság sportéletének elindítója központi helyen szerepelt alkalmi jubileumi kiállításunkon is. Győr Béla magyar sporttörténésszel elhatároztuk, hogy Szokolyi Alajos életéről kétnyelvű könyvet írunk, személyes élményanyaggal gazdagítva.”

A Szokolyi-klub főleg a fiatalokat mozgatja meg, az óvodásoktól az középiskolásokig. Az olimpiai fesztivál, az olimpiai futógála, a szellemi olimpia mind-mind beletartozik ebbe a tevékenységbe. Erős Ipolyságon a szeniorok jelenléte is a testmozgásban. A „Lépj az egészségedért!” mozgalom keretében húsz– huszonöt nyugdíjas sportol Cserba Mária és Köteles Judit vezetésével. „Gyakran fellépnek, a gyakorlás mellett életjelet is adnak magukról” – dicsérte őket a klubelnök.

Kevesen tudják, hogy a Révész házaspár képviseli Szlovákiát a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) évente kétszer megrendezett vándorgyűlésén. Legutóbb e tevékenység elismeréseképpen a MOA olimpiai érmet adományozott nekik a kapcsolatok sokéves ápolásáért. Ez is az idén tízéves Szokolyi Alajos Olimpiai Klub elismeréseinek sorába tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?