„Hiba volt, nem doppingvétség!”

Athén. Az olimpiai sikerek, a magyar érmek, köztük aranyak megszerzése fe-letti örömbe jócskán vegyült üröm is szerdára annak nyomán, hogy Fazekas Róbertet, a diszkoszvetés athéni győztesét megfosztották elsőségétől. Szerdán a MOB és a magyar csapat vezetői számoltak be a részletekről.

Fazekas Róbertnek van min elgondolkodnia... Reuters-felvételFazekasra a doppinggyanú árnyéka vetült rá, és rajta keresztül – a még a saját versenye előtt hazaküldött Kecskés Zoltán súlyemelő esete miatt is – az egész magyar ötkarikás csapatra. Ellenőriz(het)etlen hírek szállingóztak már előzőleg is Magyarországról érkezett névtelen feljelentésekről, a magyar dobóatlétákat (is) a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szakembereinek a „figyelmébe” ajánló otthoni üzenetekről.

Ugyanakkor „azok a gyanúk, amelyek felmerültek bizonyos sportolókkal szemben, nevezetesen hogy idegen vizeletet próbálnak leadni a doppingellenőrzés során, és segédeszközt használnak, nem nyertek igazolást” – áll a Fazekas ügyében készült jegyzőkönyvben, amely ezzel együtt kitér arra, hogy az atléta viselkedése furcsa volt.

Szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál és Aján Tamás főtitkár mellett jelen volt a magyar olimpiai csapat vezetése, s a közvetlenül érintett sportág, az atlétika több képviselője is azon a sajtótájékoztatón, ahol a legapróbb részletek is terítékre kerültek.

Hétszer vizsgálták

Az atléták orvosa, a Fazekas Róbertet az ellenőrzésre kísérő dr. Pikó Károly elmondta, hogy a csapatvezetés részéről azért nem volt senki más ott velük a doppingvizsgálaton, mert ezt a szabályok nem teszik lehetővé. Mi több, a mintavételi helyiségbe még ő maga sem mehetett be. Mindezt azért bocsátotta előre, mert különféle verziók láttak napvilágot a mintavételről, amely Fazekas megaláztatásával járt együtt. Pikó doktor elmondta, Fazekast hét alkalommal vizsgálták meg a mintavételi helyiségben, hét alkalommal néztek a végbelébe, s öt centiméterről figyelték, amikor vizeletet próbált adni.

„A teljesen meztelen atléta nem tudott produkálni, egyre idegesebbé vált, s végül megelégelte a dolgot, a megalázó procedúrát, pszichés blokk állt be nála, és képtelen volt vizeletmintát szolgáltatni” – mondta. „Most már elegem van az egészből!” – idézte az orvos Fazekas szavait, majd hozzátette, jómaga megpróbálta visszatartani az atlétát, mondván, ha elmegy mintaadás nélkül, oda az aranyérme. „Hiába győzködtem, azt mondta, ezekkel az emberekkel nem hajlandó sem itt, sem az olimpiai faluban együtt lenni” – részletezte az orvos az eset körülményeit.

Semmi manipuláció

Hozzátette: Fazekas részéről gyanús körülmény, semmi manipuláció nem volt a vizsgálatnál, vagy hogy az atléta bármit megtagadott volna, a doppingellenőrök azt sem állíthatták, hogy gyanúsan viselkedett volna, erről egy szó, egy mondat sincs a jegyzőkönyvben. „Besokkolt, otthagyta a mintaadás színhelyét anélkül, hogy mintát produkált volna, ez hiba volt, de nem doppingvétség!” – összegezte a lényeget dr. Pikó Károly.

Schmitt ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a jegyzőkönyvben nincs szó megalázásról vagy provokálásról, ugyanakkor jelezte, tud példákat arra, hogy pszichés okokból a versenyzőnek hosszú órákon át nem sikerült mintát adnia.

Arra a kérdésre, a csapatvezetés mikor értesült Fazekas esetéről és miért nem lépett előbb, a MOB-elnök azt mondta: „Úgy gondoltuk, meg kell várni a fegyelmi bizottság ülését, ahol egyébként megfelelő volt a csapat képviselete. Én magam délelőtt 9-10 óra körül értesültem a problémáról.”

Többszöri figyelmeztetés

Aján Tamás MOB-főtitkár, aki a WADA vezetésében is benn van, közölte, hogy előre figyelmeztették, többször is tájékoztatták odahaza, Magyarországon az edzőket, az orvosokat, a versenyzőket, mi vár rájuk az athéni olimpián. „Tisztában kellett lennie mindenkinek azzal, hogy nagyon komoly vizsgálatokra kerül majd sor az olimpián, olyanokra, amilyenekre egyébként 1968 óta nem volt példa – mondta Aján Tamás. – Aki akkreditált sportolóként tartózkodik Athénban, az olimpiai faluban, július és augusztus vége között, harminc napon át gyakorlatilag bármikor, akár többször is ellenőrizhető!” – tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a már hazaindult olimpiai bajnok kalapácsvető, Annus Adrián is akármikor, utólag is kontrollnak vethető alá, s ha ne adj, isten, a sportolóra nézve kedvezőtlen végeredmény adódna, visszavennék tőle az aranyérmet. De hangsúlyozta, Annust az olimpiai diadala után is ellenőrizték, és a tesztje negatív volt.

Schmitt megjegyezte, a MOB nagy hangsúlyt helyezett a megelőzésre, működtetett egy zöld számot, amelyen a doppinggal kapcsolatban információkat lehetet kérni, tájékoztatókat adott ki, konferenciát szervezett a gyermek-, ifjúsági és sportminisztériummal közösen, amelyen kötelezővé tette az edzők részvételét.

A doppingvizsgálat lebonyolítása

A sportoló először választ a rendelkezésre álló több, fóliába csomagolt edény közül. Aztán – az orvos, az ellenőrzés vezetőjének szeme láttára – legalább 75 milliliternyi vizeletet enged az edénybe. Azokat a ruhadarabokat, amelyek megakadályozzák a vizsgálat vezetőjét abban, hogy a vizeletürítést figyelemmel kísérje, el kell távolítani. Ez azt jelenti, hogy a procedúra során a sportoló testének a mellkasától a térdéig meztelennek kell lennie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?