Felsőszeliben tart Švajda egyeduralma

Rajt Felsőszeliben ⋌(Képarchívum)
Felsőszeli |

Immár hetedik alkalommal rendeztek nemzetközi futóversenyt a mátyusföldi településen, melynek kínálatában a három és tíz kilométer mellett ötödször szerepelt a félmaraton (21 km). 

A rajt és a cél helyszínén, a Nyerges lovaspályán mondhatni minden a régi kerékvágásban haladt. Temérdek visszatérő és mintegy száz újonc várt a rajtpisztoly dörrenésére. Újra strandidőben zajlott a futófesztivál, melynek félmaratoni versenytávját, immár negyedszer, Švajda Gábor nyerte, de rajta kívül többen is megismételték tavalyi győzelmüket. A megmérettetés iránt megnyilvánult felfokozott érdeklődést tanúsítja, hogy rekordrészvétel került a krónikába. Június első vasárnapján ugyanis 338-an (2018-ban 263-an voltak) dacoltak a kilométerekkel, a három és tíz kilométeres versenytávon, valamint a félmaratonin. 


„Ismétlem önmagam, de ezúttal is arra kérem önöket, ne törekedjenek egyéni csúcsra. Ma is az legyen a legfontosabb, hogy a rekkenő hőségben épségben célba érjenek” – kérte a rajtot megelőző megnyitójában a résztvevőket a versenyigazgató, Kontár Ronald, a külföldön is népszerű felsőszeli futás főszervezője, a RoniRun Club elnöke. 


Az agilis felsőszeli futóklub, valamint Felső- és Alsószeli község szervezésében zajló megmérettetésen először fél tízkor a félmaraton résztvevői rajtoltak, majd a 10 és a 3 kilométert teljesítők vágtak neki a távnak. Az egyes versenykategóriák rajtját vérpezsdítő afrobrazil ritmusokkal a dobokat, ütőhangszereket mesterien kezelő pozsonyi MariBondo együttes zenei aláfestése vezette fel. A 3 kilométert Felsőszeli utcáin, a 10 km-t a Felsőszeli– Körtvélyes– Alsószeli–Felsőszeli útvonalon, a félmaratonit (21,1 km) pedig az előbbi útvonal kétszeres megtételével teljesítették a résztvevők. Verseny közben sem volt üresjárat. A gyerekek hat korosztályban, 50–600 méteres futásban mérték össze tudásukat, a hátrafelé futás mosolyt varázsolt a nézők arcára. 


A félmaratoni táv favoritja, Švajda Gábor már az első kör után tetemes előnnyel vezetett, utcahosszal diadalmaskodott. „A kánikulára való tekintettel a győzelem volt a célom, az útvonalcsúcs megdöntését nem tartottam reálisnak. Egyébként olyan ellenfeleim sem akadtak a mezőnyben, akik ebben a segítségemre lettek volna. A jó hangulat, a színvonalas szervezés miatt ide mindig szívesen jövök. Egyébként Kontár Ronald vállalkozása az egyik támogatóm, Roni olykor a versenyekre is elkísér. Elégedett vagyok, hiszen nem okoztam csalódást, sorozatban negyedszer végeztem az élen” – nyilatkozta a célba futást követően lapunknak Švajda Gábor, aki a félmaratonin hajrázó menyasszonyát, Jana Šimunkovát is célba kísérte. Egyébként Kontár Ronald nemcsak szervezett, irányított, hanem futóként is bizonyított. Játszi könnyedséggel lefutotta a 10 km-t. 


A szervezők jó szokásukhoz híven ismét jótékonykodtak. Futótáskát árusítottak, az eladásból befolyt összegből támogatták a helybeli Fehér Bálintot, aki spinális izomatrófiában szenved. A 800 eurót a helyszínen tartózkodó családnak adták át. „Nagyon hálásak vagyunk a gyógyító adományért. Bálint csodálatos gyermek, óriási harcos, aki a futókhoz hasonlóan nem adja fel egykönnyen. Az injekciók, a gyógytorna nagy anyagi áldozattal jár, de csodálatos eredményekkel párosul. Ha csak rövid ideig is, de képes támasz nélkül ülni, megtartani a teásüveget, egyedül megfordulni” – ecsetelte elérzékenyülten csemetéje helyzetét az édesanya. 
A futók és kísérőik, valamint a nézők megkóstolhatták a rendezvényt színesítő halászlé- és gulyásfőző verseny remekeit. Feledhetetlen látvány volt, amint az ökör nyársrúdra feltűzve pirosra sült. 


Minden célba futó nyakába egyedi emlékérem került, az összes kategória dobogós helyezettjeit serleggel jutalmazták, a 10 kilométeren első három férfi és női befutó anyagi juttatásban részesült. A félmaratoni abszolút győztese a Felsőszeli TE elnökének kupáját, 10 kilométeren pedig a Szabó Béla-kupát kapta. „Újabb sikeres versenyt zártunk. Köszönettel tartozom a támogatóknak, a szervezőgárdának, munkatársaimnak és nem utolsósorban a versenyzőknek. Beigazolódott, hogy mi egy nagy család vagyunk, közösen nagy dolgokra vagyunk képesek” – summázta a sikeres és látványos rendezvényt Kontár Ronald. 
A verseny után Kon Truss-nap következett, vonzó bemutatókkal, koncertekkel, melynek kicsúcsosodását Wolf Kati koncertje jelentette.

Érdekes

NEMZETKÖZI FUTÓVERSENY (3 km, 5 km, félmaraton), Felsőszeli

VII. Felsőszeli hármas – férfiak: 1. Július Korčok (AK Krupina) 10:42; nők: 1. Veronika Ľašová (AK Krupina) 11:38.
VII. Felsőszeli Tizes – kategóriagyőztesek – férfiak, 29 évig: 1. Šimon Wahlandt (Adidas Runners Bratislava) 34:55; 30–39 évesek: 1. René Valent (Beháme sk) 35:34; 40–49 évesek: 1. Miroslav Ťapušík (Achilles Handlová) 38:48; 50–59 évesek: 1. Ritter Lajos (Csallóközi Marathon Club) 42:22; 60 év felett: 1. Alasztics Gyula (Nike Futóklub) 45:39. Nők – kategóriagyőztese, 29 évesig: 1. Lucia Janečková (BMSC Bratislava) 40:09; 30–39 évesek: 1. Lenka Macáková 42:59; 40–49 évesek: 1. Erdélyi Zsuzsa (AK Veterán Bratislava) 45:31; 50–59 évesek: 1. Sándor Éva (Bősi Futóklub) 51:07; 60 év felett: 1. Horváth Etelka (Dunaszerdahely) 51:48. V. Felsőszeli Félmaraton, kategóriagyőztesek, férfiak 29 évig: 1. Román Róbert 1:27:12; 30–39 évesek: 1. Švajda Gábor (Adidas Runners Bratislava) 1:20:47; 40–49 évesek: 1: Martin Šmotlák 1:21:41; 50–59 évesek: 1. Michal Kukuruc (AC Michalovce) 1:42:51; 60 év felett: 1. Viliam Nagy (AK Tlmače) 1:32:16. Nők – kategóriagyőztesek, 29 évig: 1. Nagy Zsuzsa 2:06:12; 30–39 évesek: 1. Bozsik Zsuzsa 1:54:52; 40–49 évesek: 1. Dana Janečková (AC N. Zámky) 1:37:12; 50 év felett: 1. Darina Vuongová (Vuong Team Žarnovica) 2:21:04; 60 év felett: 1. Soňa Macejáková (Priatelia behu ležerného) 3:07:27. Abszolút győztesek, 3 km – férfiak: Július Korčok (AK Krupina) 10:42; nők: Veronika Ľašová (AK Krupina) 11:38. 10 km – férfiak: Šimon Wahlandt (Adidas Runners Bratislava) 34:55; nők: 1. Lucia Janečková (BMSC Bratislava) 40:09. Félmaraton – férfiak: 1. Švajda Gábor (Adidas Runners Bratislava) 1:20:47; nők: 1. Dana Janečková (AC N. Zámky) 1:37:12. ⋌

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?