Felpezsdült a futballpiac Angliában

<p>A Premier League 2010/11-es idénye csak augusztus 14-én kezdődik, de a csapatoknál a nyári szünetben is zajlik az élet. Angliai átigazolási körképünk a BBC, a Telegraph és a Guardian hírei alapján készült.</p>

Arsenal Az Arsenal, amely szerdán előkészületi mérkőzésen 3:0-ra legyőzte az osztrák Sturm Graz együttesét, szélnek eresztette „elkopott” hátvédjeit: William Gallas, Mikael Silvestre és Sol Campbell is új csapatot kereshet magának, a svájci Philippe Senderos pedig a Fulhamben folytatja. Távozott az Ágyúsoktól két támadó is, a fiatal Fran Merida (Atlético Madrid) és a horvát Eduardo da Silva, aki korábban kettős lábtörése miatt egy évet kihagyott, s akiért most 6 millió fontot fizetett az ukrán Sahtar Donyeck. Az érkezők között egyelőre két nagy nevet találunk: a marokkói csatár, Marouane Chamakh (Bordeaux) ingyen igazolható volt, míg a francia középhátvéd, Laurent Koscielny (Lorient) 8,5 millió fontba került. A harmadik érkező – legalábbis a Telegraph szerint – Keisuke Honda, a CSZKA Moszkva japán sztárja lehet. A legfőbb kérdésre azonban – marade az Arsenalban a Barcelona által csábított Cesc Fabregas – egyelőre nincs végleges válasz.
ManCity Bekeményített a Manchester City is, amely megszerezte a hátvéd Jerome Boatenget (Hamburg), a védekező középpályás posztján szereplő Yaya Tourét (Barcelona), a balszélső David Silvát (Valencia), s úgy hírlik, a manchesteri kékekhez tart a tehetséges szerb balhátvéd, Alekszandar Kolarov is (Lazio), akiért 16 millió fontot sem sajnál Roberto Mancini vezetőedző. Kolarov érkezésével fölöslegessé válna Wayne Bridge, érte máris bejelentkezett a Liverpool. A ManCity kívánságlistáján szerepel még az Aston Villa válogatott középpályása, James Milner (az érte ajánlott 20 millió fontot azonban már májusban is kevesellték Birminghamben), s a BBC tegnapi értesülései szerint Landon Donovan (Los Angeles Galaxy) és Mario Balotelli (Internazionale) is Manchesterbe költözhet. Említést érdemel, hogy a ManCity hároméves szerződést ajánlott a szlovák Albert Rusnáknak: a 16 éves kassai tehetség 2008 óta a City utánpótlásbázisán pallérozódott.
ManUnited Kevésbé aktív eddig a Manchester United, Sir Alex Ferguson eddig csupán két játékost szerződtetett: a villámgyors mexikói támadó, Javier „Chicharito” Hernandez (Chivas Guadalajara) még májusban szerződött az Old Traffordra 7 millió fontért, s a vb-n két góllal hívta fel magára a figyelmet. Az Old Traffordon sokat várnak a középhátvéd Chris Smallingtól is, a 20 éves tehetségért januárban 10 millió fontot fizettek a Fulhamnek (kontraktusa azonban csak július 1-jével lépett érvénybe). A Philadelphia United elleni szerdai előkészületi meccs után, amelyet Gabriel Obertan góljával 1:0-ra nyertek a Vörös Ördögök, Ferguson azzal a kijelentéssel sokkolta a manchesteri szurkolókat, hogy még Nemanja Vidics jövője is bizonytalan (a szerb középhátvéd régóta Spanyolország felé kacsingat).
Chelsea Egyelőre csend van a bajnok Chelsea-nél. Carlo Ancelotti még a világbajnokság előtt jelezte, hogy nem tart igényt Michael Ballackra (visszatért Leverkusenbe), Joe Cole-ra és Juliano Bellettire, s távozott a szlovák Miroslav Stoch is, aki a tavalyi szezont kölcsönjátékosként a holland Twentében töltötte, a nyáron pedig 4,95 millió fontért kivásárolta őt a török Fenerbahce. Az érkezők listáján egyelőre csak az izraeli Yossi Benayount (Liverpool) találjuk. A 160 millió cseh koronáért szerződtetett 17 éves cseh középhátvéd, Tomáš Kalas (Sigma Olomouc) a következő szezont kölcsönjátékosként még Csehországban tölti.
Liverpool A legnagyobb változások az FC Liverpoolnál zajlanak: új mezszponzor (a Carlsberg dán sörgyár helyett a Standard Chartered Bank), új edző (Rafa Benítez helyett Roy Hodgson), új játékosok. Mivel az amerikai üzletemberek tulajdonában lévő klub eladósodott, erősítésekre csak akkor van pénz, ha előbb kiárusítanak: a már említett Benayoun (Chelsea) után távozott Fabio Aurelio (egyelőre klub nélkül), Emiliano Insúa (Fiorentina) és Albert Riera (Olimpiakosz) is, David N’Gogot pedig kölcsönbe vinné a West Brom. A Guardian tegnapi kiadása szerint az argentin Javier Mascheranót az Inter akarja megszerezni (vételára 25 millió font). Roy Hodgson nem tart igényt Philipp Degenre sem, a svájci jobbhátvéd annak idején a Borussia Dortmundból érkezett, de két év alatt csupán három bajnokin lépett pályára.
Egyelőre kérdéses, marad-e az Anfield Roadon a spanyol Fernando Torres, akiért 50 millió fontot is kész kifizetni a Chelsea – állítólag Roman Abramovics azért utazott a vébé alatt Dél-Afrikába, hogy személyesen beszélje rá a váltásra Torrest (megjegyzendő: „El Nino” Liverpool-sállal a nyakában ünnepelte a világbajnoki címet). Az érkezők között ott találjuk a szerb csatárt, Milan Jovanovicsot (Standard Liége), aki 2008-ban az Év játékosa lett Belgiumban, valamint a fiatal skót középhátvédet, Danny Wilsont (Glasgow Rangers), akit tavaly az Év fiatal futballistájává választottak Skóciában. Liverpoolban folytatja pályafutását az 56-szoros angol válogatott szélső, Joe Cole is (Chelsea), aki négy éven át heti 90 ezer fontot keres majd. Cole leigazolásának másnapján jelentette be Steven Gerrard, hogy a híresztelések ellenére nem költözik Madridba.
Atöbbiek A többi csapat sem lazsált: a Birmingham City 6 millió fontért megszerezte a kapus Ben Fostert (ManUtd), s ugyancsak 6 millióért szerződtette a 202 centi magas szerb csatárt, Nikola Zsigicset (Valencia). Két nagy fogással büszkélkedhet David Moyes: az Everton játékosa lett a szlovák válogatott kapusa, Ján Mucha (Legia Warszawa) és a Leeds United gólerős csatára, Jermaine Beckford. Sunderlandból távozott a csapatkapitány Lorik Cana (Galatasaray), érkezett viszont a világbajnokságon kiválóan futballozó paraguayi Cristian Riveros (Cruz Azul). Nagytakarítás zajlik a West Hamnél is, a következő szezonban Gianfranco Zola helyett Avram Grant vezeti a csapatot, amelyből hiányzik majd Guillermo Franco, Ilan és Mido is, de a Kalapácsosoknál folytatja a mexikói válogatott támadója, Pablo Barrera (Pumas UNAM), a német Thomas Hitzlsperger (Lazio) és a francia Frédéric Piquionne (Lyon/ Portsmouth).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?