Elsüllyeszthetik a magyarok a törököket

<p>Az Észtország elleni pénteki mérkőzés után máris itt a következő feladat, a magyar labdarúgó-válogatott ma este (20.30) Törökországot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Az ellenfélnek három meccs után csak három pontja van, a törökök rossz rajtja talán a magyar válogatott szempontjából a legkedvezőtlenebb. Az ellenfél számára a magyarok elleni mérkőzés az utolsó esély – Törökország ebben a selejtezősorozatban kikapott Hollandiától (idegenben) és Romániától (otthon), így a budapesti pontvesztés már nem fér bele a törökök „kalkulációjába”.

Ráadásul ez a török válogatott egyáltalán nem mondható gyengének. A védelemben főleg otthon játszó, fiatal futballisták kaptak helyet, közülük is a legígéretesebb tehetség a Galatasaray 21 éves szőke bekkje, Semih Kaya. A középpályán több a rutinos focista. Emre Belözoglu, Hamit Altintop, valamint az újhullámot képviselő Nuri Sahin és Arda Turan – ez a csapatrész finoman szólva is hemzseg a klasszisjátékosoktól. A csatársorban már nem olyan kiváló a helyzet, Hakan Sükür rég a múlté, Románia ellen a korábban a Trabzonspornál szép éveket töltő Umut Bulut kezdett centerként.

További adalékok a törökökkel kapcsolatban. A keret három csatára összesen csupán négy gólt szerzett a válogatott színeiben, s akad a csapatban két olyan labdarúgó, aki korábban más ország színeiben (Ömer Toprak a német U19-es, Mevlüt Erdinc pedig a francia U17-es csapattal) szerzett utánpótlás Eb-címet. Nuri Sahin és Caner Erkin tagja volt a 2005-ben U17-es Eb-aranyérmet szerző török válogatottnak, amelyet a jelenlegi szövetségi kapitány, Abdullah Avci irányít. S ha már a kapitánynál tartunk: a trénernek állítólag nem mindenkivel tökéletes a viszonya a keret játékosai közül, s egy esetleges „kapitánybuktatási szándék” a magyarok halmára hajtaná a vizet.

Másban nem nagyon bízhatunk. Bár a sportlapok megpróbálták világraszóló diadalként beállítani az észtországi győzelmet, a Nemzeti Sport Online-on a szurkolók osztályzatai alapján magasan Bogdán Ádám, a magyar válogatott kapusa végzett az első helyen az értékelésben. A csapat két kulcsembere ráadásul eltiltás miatt nem léphet pályára, bár ez akár jó ómen is lehet számunkra, a svédek ellen 2:1-re megnyert hazai Eb-selejtezőn ugyanez volt a helyzet, Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs akkor sem szerepelhetett.

„Meg akarjuk verni Törökországot” – mondta a Nemzeti Sportnak Hajnal Tamás, az észtek elleni mérkőzésen győztes gólt szerző magyar középpályás, és ezzel egyetért Mészáros Norbert, a Debrecen bekkje is, aki csak a győzelmet tekintené sikernek a törökök elleni meccsen. Azonban nem mindenki ilyen optimista, Bozsik Péter, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya a Digi Sport Reggeli Start című műsorában szokatlanul őszintén fogalmazott a mieink vb-esélyeivel kapcsolatban. „Nem teljesen reális elvárni a kikerülést” – állította Bozsik, aki szerint a játékosok a válogatottban sokszor nem hozzák a klubcsapatukban mutatott teljesítményüket.

Nos, a helyzet a különböző nyilatkozatok ellenére elég egyszerű. Ha idehaza kikapunk a törököktől is, akkor gyorsan elhessegethetjük a brazil álmot. Ha ikszelünk vagy győzünk, tovább élhet a remény. De az észtek elleni „siker” ellenére továbbra se feledjük: nekünk a holland, török, román hármas tagjai közül kettőt meg kell előznünk. A pótselejtezőhöz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?