Célkitűzés nélkül, sérülésektől tizedelve

<p>Hivatalos célkitűzés nincs, sok a sérült &ndash; a&nbsp;magyar női kézilabda-válogatott nem a&nbsp;legjobb előjelekkel várhatja a&nbsp;vasárnap kezdődő svédországi Európa-bajnokságot. Kim Rasmussen együttese azonban a&nbsp;torna meglepetéscsapata is lehet.&nbsp;</p>

Tomori, Zácsik, Kovacsics, Korsós, Szucsánszki. Bármelyik szövetségi kapitány elfogadná a csapatába ezeket a játékosokat, az Eb-n azonban csak Szucsánszkinak van halvány esélye szerepelni. A többiek sérülés miatt biztosan hiányozni fognak – Tomori Zsuzsanna korábbi súlyos térdsérülése után még nem bírná a sorozatterhelést, Zácsik Szandra még októberben komoly vállizom-sérülést szenvedett, leszakadt a bicepsze, Korsós Dorina pedig térdsérülés miatt kényszerül kihagyni az Eb-t. Kovacsics Anikónak vádliizom-szakadása újult ki az Eb előtti Kárpát-kupán, Szucsánszki Zita pedig ugyanitt orrtörést szenvedett. A Ferencváros irányítója mindezek ellenére elutazik a csapattal, de a csoportmérkőzéseken biztosan nem lép pályára. Triscsuk Krisztina is kisebb vállsérüléssel bajlódik, ám védekezésben ott lesz a pályán, támadásban valószínűleg nem.

A hiányzók miatt nagyobb tér juthat olyan játékosoknak, akik korábban csak ritkán jutottak ki világversenyre – a Dunaújváros jobbátlövője, Kovács Anna először szerepel a felnőtt válogatottal nagy tornán, de berobbanhat, mivel Rasmussen játékrendszerében meghatározó szerepe van. Jó formáját a magyarok által megnyert Kárpát-kupán az érdiek kézilabdázója, Klivinyi Kinga is jelezte.

Természetesen kulcsszerep hárul majd Görbicz Anitára, a győriek világklasszis irányítóját Rasmussen úgy jellemezte, neki van a világon az egyik legjobb szeme a kézilabdához.

A szövetség ezúttal nem határozott meg konkrét célkitűzést, hangsúlyozta, Rasmussen iránti bizalma négy évre szól, mert a fő cél a tokiói olimpia. „A közbenső versenyek is fontosak, és nem is kételkedünk abban, hogy Kim is a maximumra törekszik. Ezúttal konkrét helyezésbeli elvárást nem határoztunk meg, biztos, hogy a kapitány a legjobbat fogja kihozni a viharvert keretből. Azt szeretnénk, ha minden magyar büszke lenne a csapatra” – nyilatkozta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke.

Rasmussen a rá jellemző győztes mentalitással a legmagasabb célt jelölte meg: „Alakulhat úgy, hogy utólag egy hatodik helyezéssel is elégedettek leszünk, de a torna előtt úgy kell hozzáállnunk, hogy meg akarjuk nyerni.”

A holnap kezdődő Eb legnagyobb favoritja a hatszoros kontinensbajnok, címvédő világbajnok norvég válogatott, egyik fő kihívójuk a friss olimpiai aranyérmes orosz együttes lehet, de nem lehet leírni a riói második helyezett franciákat sem. A házigazda svédek mellett számolni kell a tavalyi vb ezüst- és bronzérmesével, a holland és a román együttessel, valamint a két évvel ezelőtti Eb-n második spanyolokkal is.

Szövetségi kapitány

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257580","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"360"}}]]

Kim Rasmussen

A tavalyi vb-n a csalódást keltő 11. helyen végzett a magyar válogatott, ennél gyengébben még sosem szerepelt világbajnokságon (bár kétszer nem jutottak ki), ezután Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról. Nyárig Elek Gábor és Ambros Martín irányította a nemzeti csapatot, azután pedig a dán Kim Rasmussen lett a szövetségi kapitány.

Rasmussen 2010 és 2016 között a lengyel női válogatottat irányította, kétszer is vb-bronzéremig vezette őket. Az elmúlt idényben a CSM Bucuresti klubedzője is volt, a román bajnokkal óriási meglepetésre megnyerte a Final Fourt.

AZ EB HOLNAPI MŰSORA

A csoport – 15.15: Szerbia–Szlovénia; 18.00: Svédország–Spanyolország.

B csoport – 18.30: Hollandia–Németország; 20.45: Franciaország–Lengyelország.

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA

A csoport (Stockholm)

Spanyolország

Svédország

Szerbia

Szlovénia

B csoport (Kristianstad)

Franciaország

Hollandia

Lengyelország

Németország

C csoport (Malmö)

Magyarország

Dánia

Montenegró

Csehország

D csoport (Helsingborg)

Norvégia

Oroszország

Horvátország

Románia

A MAGYAROK MŰSORA

December 5., hétfő, 18.30 Magyarország–Csehország

December 7., szerda, 20.45 Dánia–Magyarország

December 9., péntek, 18.30 Montenegró–Magyarország

A csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntős csoportokba, ezek küzdelmeit Göteborgban (A, B ág) és Helsingborgban (C, D ág) rendezik december 10. és 14. között. A középdöntős csoportok első két helyezettje jut a december 16-i elődöntőkbe, a bronzmeccsre és a döntőre december 18-án kerül sor.

A MAGYAROK ELLENFELEI

Csehország

Legutóbbi eredmények – olimpia, 2016: nem jutott ki

vb, 2015: nem jutott ki

Eb, 2014: nem jutott ki

A cseh válogatott az elmúlt két évben nem szerepelt világversenyen, legutóbb a 2013-as vb-re kvalifikált, ahol 15. lett. Azóta elindult egy komoly ifjúsági program az országban, és több korosztályos világversenyt is rendeztek Csehországban, de ettől eltekintve a magyar válogatott számára csak a győzelem lehet a cél ellenük.

Dánia

Legutóbbi eredmények – olimpia, 2016: nem jutott ki

vb, 2015: 6. hely

Eb, 2014: 8. hely

A háromszoros olimpiai bajnok dánok számára nagy csalódást jelentett, hogy nem jutottak ki az idei olimpiára. Hiba lenne azonban lebecsülni őket, a 17–19 éves korosztályt Dánia uralja, ez pedig előrevetíti, hogy hamarosan a felnőttek között is újra bajnokaspiránsok lesznek. A tavalyi vb-n a magyarok talán a legjobb meccsüket játszották a dánok ellen, 29:22-re nyertek, ám az akkori vezérük, a nyolcgólos Szucsánszki most sérülés miatt nem játszhat a csoportkörben… Külön pikantériát ad a meccsnek, hogy a magyar válogatottat dán szövetségi kapitány irányítja Kim Rasmussen személyében.

Montenegró

Legutóbbi eredmények – olimpia, 2016: 11. hely

vb, 2015: 8. hely

Eb, 2014: 4. hely

Úgy tűnhet, a montenegrói női kézilabdázás már túl van a zenitjén, a két évvel ezelőtti vb-n még elődöntősök voltak Dragan Adzic védencei, az idei olimpián azonban meg sem közelítették káprázatos londoni ezüstérmüket, csak a 11. helyen végeztek. Adzic le is mondott, de végül meggondolta magát, fiatalított a csapatán, így Montenegró meglepetést okozhat. Azt se felejtsük, hogy a tavalyi vb-n Montenegró sokkoló, történelmi vereséget szenvedett el a magyar válogatott, 32:15-re kapott ki…

AZ EDDIGI EURÓPA-BAJNOKSÁGOK

1994, Németország 1. Dánia 2. Németország 3. Norvégia 4. Magyarország 12. Szlovákia

1996, Dánia 1. Dánia 2. Norvégia 3. Ausztria 10. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

1998, Hollandia 1. Norvégia 2. Dánia 3. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2000, Románia 1. Magyarország 2. Ukrajna 3. Oroszország Szlovákia nem jutott ki

2002, Dánia 1. Dánia 2. Norvégia 3. Franciaország 5. Magyarország

2004, Magyarország 1. Norvégia 2. Dánia 3. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2006, Svédország 1. Norvégia 2. Oroszország 3. Franciaország 5. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2008, Macedónia 1. Norvégia 2. Spanyolország 3. Oroszország 8. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2010, Dánia–Norvégia 1. Norvégia 2. Svédország 3. Románia 10. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2012, Szerbia 1. Montenegró 2. Norvégia 3. Magyarország Szlovákia nem jutott ki

2014, Magyarország–Horvátország 1. Norvégia 2. Spanyolország 3. Svédország 6. Magyarország 12. Szlovákia

EB A TV-BEN

A magyar érdekeltségű meccseket az M4 és a Petőfi TV (M2) közvetíti, de a magyar és a cseh Sport TV is közvetít mérkőzéseket a tornáról. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?