Berzsenyi Barnabás- emléktáblát avatnak Ipolyságon

Újabb sportember emléktáblájával gyarapodik a honti város legismertebb embereinek fala a zsinagóga előtti Európa udvarban: ma délután (14.30) ünnepélyes keretek között felavatják Berzsenyi Barnabás egykori magyar válogatott párbajtőrvívó emlékére készített táblát.

„Száz év elteltével derült ki, hogy a kiváló sportember nem a magyarországi Kemenessömjén, hanem Ipolyság szülötte – árulta el Révész Ferenc, a helyi Szokolyi Alajos Olimpiai Klub elnöke, aki tavaly találta meg városuk anyakönyvi hivatalában a pontos születésnapi bejegyzést, mely szerint Berzsenyi Barnabás (a híres költő Berzsenyi Dániel dédunokája) 1918. február 12-én a honti városban született. – A magyarországi sporttörténet-kutatók tudtak a felvidéki szálakról, de nem voltak pontos információ birtokában. Tavalytól érvényes a pontosítás. Berzsenyi Barnabás magyar színekben aratta legnagyobb sikereit. 1956-ban tagja volt az Melbourne-ben olimpiai ezüstérmes csapatnak, ezen kívül kétszeres vb-ezüstérmes és egyszeres vb-bronzérmes, 38 alkalommal szerepelt a válogatottban, 17-szeres magyar bajnok volt. Negyvenegy éves koráig vívott. 1960-ban feleségével és két gyerekével Németországba emigrált, utána Osnabrückben éltek. Később edzőként tevékenykedett, volt az egyiptomi és a dán válogatott szakvezetője, valamint a német öttusa-válogatott vívóedzője, Osnabrückben is edzősködött. Huszonnyolc esztendő elteltével évente visszajárt Magyarországra. 1993. június 18-án Osnabrückben hunyt el, de Kemenessömjénben van eltemetve.”

Az ipolysági Európa udvarban a sportemberek közül korábban Szokolyi Alajos, a város szervezett sportéletének megalapozója és Ferdinand Daučík neves labdarúgóedző, Ipolyság szülötte kapott emléktáblát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?