Az első szlovák érem: Matej Beňuš második lett

Rio de Janeiro |

<p>Szlovákia is megszerezte első érmét a riói olimpián: a vízi szlalomozók kenu egyes számában Matej Beňuš a második helyen végzett. Csak a francia Denis Gargaud Chanut volt nála jobb. Beňuš az önálló Szlovákia 30. olimpiai érmét szerezte.</p>

A szlovák versenyző már a selejtezőben és a középdöntőben nyújtott teljesítményével sejtette, hogy ott lehet a legjobbak között, bár feleslegesen nem kockáztatott. A középdöntőből a 8. helyen jutott tovább, de a döntőben nulláról indulnak a versenyzők. Beňuš kellő merészséggel vágott neki a Whitewater Stadium pályájának, és a korábbi eredményéhez képest öt másodpercet javulva végül 95,02 másodperc alatt teljesítette a pályát, büntetőmásodperc nélkül.
Bár heten még hátra voltak, a szlovák vízi szlalomozót csak a francia Chanut tudta megelőzni.
„Fantasztikus érzés. Ez volt az álmom, hogy olimpiai érmet nyerjek. Nagyon nehéz volt, már a középdöntőben láttam, hogy az ellenfelek is nagyon jók. A döntőben még javulni tudtam, és szerencsére minden összejött” – nyilatkozta Beňuš a köztévének, akit Michal Martikán 20 évvel ezelőtti olimpiai aranya inspirált. „Amióta csak láttam hazahozni azt az aranyat, én is haza akartam hozni valamit egy olimpiáról.”
A 29 éves szlovák sportolónak remekül sikerült a formaidőzítése, mert a szezonban gyengébb eredményei is voltak, a legfontosabb pillanatban azonban kihozta magából a maximumot. Az idényt a penrithi nemzetközi versenyen elért 1. hellyel kezdte, de a spanyolországi Seu-ban rendezett Világkupán csak 20. lett, a franciaországi Pauban pedig nyolcadik. Nem tudott dobogóra állni a hazai rendezésű Eb-n sem, ahol ötödikként zárt. Beňuš jó riói szereplését az is megalapozta, hogy tavaly november óta többször is edzőtáborozott az olimpiai versenyek színhelyén.
Beňuš ezüstérmével folytatta a szlovák vízi szlalom jó sorozatát, az 1996-os olimpia óta soha nem maradt érem nélkül kenu egyesben Szlovákia, amely ebben a számban összesen már hét érmet szerzett, ebből ötöt a legendás Michal Martikán révén.
Matej Beňuš kilenc évvel ezelőtt ízlelte meg először a sikert, amikor Martikán és Alexander Slafkovský oldalán a C1-es hajórajok között több nemzetközi érmet is nyert. 2009 és 2011 között megnyerték a vb-t, 2013 óta pedig ismét ez a trió uralja a világot. Egyéniben Beňuš eddig főleg a Vk-kon ért el sikereket, kétszer nyert futamot, kétszer pedig az egész sorozatban diadalmaskodott.
A szlovákok a többi számban is esélyesként állnak rajthoz a Whitewater Stadiumban, szerdán férfi K1-ben Jakub Grigar, csütörtökön női K1-ben Jana Dukátová, férfi C2-ben pedig a Škantár unokatestvérek alkothatnak nagyot. (SITA, TASR)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?