A magyar foci és a szakirodalom

<p>Bő egy héttel a Hollandia elleni 1:8 és az elhíresült Szalai-kifakadás után folytatódott az NB I-es foci Magyarföldön. Minden ugyanott folytatódott. Szalai Ádám az Andorra elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón gyakorlatilag a magyar futball minden szereplőjét kritizálta.<br />&nbsp;</p>

Várható volt, hogy lesznek, akik magukra veszik a Schalke centerének szavait. Leginkább a pápai Tóth Bálint akadhatott ki. „Hogy mi lenne a kiút? Majd elolvasok egy-két szakirodalmat, hogy mit lehetne tenni, mert a mai futballban mindenki nagyon okos, csak az edzők a hülyék” – humorizált a tréner, akinek a csapata hazai pályán kapott ki 2:0-ra az MTK-tól. Alig várjuk az első önálló stand up-estjét. Szakirodalom, tényleg vicces szó. Egy biztos: Tóth sugárzó intellektusára nagy szüksége lesz a Pápának a feltámadáshoz, a csapat az utolsó hét bajnokija közül hatot elveszített. Egyébként egy kérdésünk lenne Tóth úrhoz. „Megint kabaréba illő gólokat kaptunk, de ez nem a véletlen műve” – fogalmazott Tóth. De vajon mit értett ez alatt?

A fiatal magyar edzők közül mostanában sokan sztárolják Horváth Ferencet (Paks). Divatos figura, vicceskedő nyilatkozataival rendre elbűvöli a nem túl igényes magyarországi futballközvéleményt. Ha azonban az olcsó jópofáskodás mögé nézünk, akkor rémisztő üresség tárul a szemünk elé. Horváth nemrég még arról beszélt, hogy csapata a Juventus és a régi Barcelona játékstílusában futballozik, a Diósgyőr elleni vereség (0:2) után pedig totálisan bohócot csinált magából. „Lassan nem edzőre lesz szüksége a csapatnak, hanem pszichológusra. Ha edzésből világbajnokságot rendeznének, akkor biztosan megnyernénk, mert olyan munkát végeznek a játékosok, amely előtt le a kalappal” – adta elő az év legszánalmasabb mentegetőzését a paksi edzőguru. Reméljük, csak viccelt. És azok is, akik azt rebesgetik, hogy akár Horváth is lehetne Egervári utóda a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztján.

S hogyan kommentáljuk a Videoton–Puskás Akadémia (3:0) mérkőzést? A két edző a lefújás után szinte egymás karjaiba omlott, olyan udvariasan nyilatkoztak a másik csapatról. A PAFC olyannyira udvarias volt, hogy Benczés Miklós nem is állította be a csapatba Lencse Lászlót, aki a Puskás Akadémia utóbbi hét bajnoki gólja közül hatot szerzett. Hogy miért nem? Mert nem akart kellemetlen helyzetet teremteni. Ha ugyanis a Viditől kölcsönkapott csatár kihagy egy helyzetet a Vidi ellen, akkor mindenki gyanút fogott volna. Ha viszont győztes gólt lő, akkor mindenki a fehérváriak vezetőit támadta volna, hogy miért adták kölcsön Lencsét. Állapítsuk meg: Benczésnek az volna a dolga, hogy a lehető legjobb összeállításban állítsa ki csapatát a bajnokira, ehhez képest ő a Videoton vezetőinek lehetséges szempontjait figyelembe véve kihagyta legeredményesebb játékosát. Ez egyszerűen elképesztő.

De hogy ne csak a negatív dolgokkal foglalkozzunk: a Videotonba hosszú sérülése után visszatérő Kovács István csereként beállva príma dolgokat művelt. S dicséret illeti a paksi győzelmével a második helyre fellépő Diósgyőrt. A DVTK az utolsó hét bajnokiját megnyerte, s még csak gólt sem kapott ezeken a mérkőzéseken (16:0). Talán ez némi összefüggésben áll azzal, hogy a DVTK-nál nyár óta a nemzetközileg is elismert Szrdjan Zirojevics szerepel erőnléti edzőként. A szerb szakember dolgozott a Miami Heat kosárlabdacsapatánál, a Crvena zvezda futballistáinál, 2013-ban pedig a Napolihoz kerülő Rafa Benítez is hívta a stábjába. Zirojevics biztosan ismeri a szakirodalmat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?