A kerékkötő

Lionel Messi

Argentína nagy nehezen, 2:1-re legyőzte Nigériát az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának utolsó fordulójában, ezzel szó szerint kiizzadta a továbbjutást egy olyan csoportból, amelyben rajtuk kívül még Horvátország és az az Izland volt, amelynek ez volt az első vb-szereplése.

 

A papírforma szerint a horvát–argentin páros küzdött volna a csoportelsőségért, ehelyett az utolsó fordulóban volt olyan pillanat, amikor Messiék az utolsó helyen álltak a csoportban, és a Nigéria elleni első 45 percet leszámítva egyszer sem játszottak meggyőzően.

Egyesek szerint túlságosan is orrnehéz ez a válogatott, hisz a futballtörténelem egyik legjobb csatára mellett további olyan támadók vannak a keretben, mint Sergio Agüero, Angel di María, Gonzalo Higuaín, Paolo Dybala vagy a keretből kimaradó Mauro Icardit is ide sorolhatnánk. A legtöbb válogatott már egyikükért is olyan kamu családfát „állítana” egy pillanat alatt, amivel bizonyítanák, hogy az adott játékos egy csomó olyan felmenővel rendelkezik, ami a honosításhoz szükséges. Ilyen csatárokkal Argentína három meccs alatt három gólt volt képes lőni. Ami még nagyobb probléma, hogy ezzel szemben ötöt kapott. És itt jön elő az orrnehézség, mert a támadókon kívül nincs igazán komoly egyéniségük sem a középpályán, sem a hátvédsorban. Mascherano a maga 34 évével már veteránnak számít, a horvátok ellen és a nigériaiak ellen is látszott, hogy megkoptak a képességei. A hátvédek közül Otamendi és Rojo is inkább a keménységükről híresek.

A keret hiányosságait Jorge Sampaoli szövetségi kapitány sem tudta elfedni, sőt, sokan őt tartják az argentinok leggyengébb láncszemének. Igaz, ami igaz, a csoportbeli meccseken kevés tudatosságot és szervezettséget lehetett felfedezni az argentinok játékában, ráadásul mindhárom meccsre más kezdővel és más taktikai felállással futottak neki Messiék. Egyes beszámolók szerint Sampaoli teljesen elvesztette a tekintélyét az öltözőben. Állítólag a Nigéria elleni meccsre már Messi és Mascherano állította össze a kezdőcsapatot. Sőt, ami tovább rontja a tar edző renoméját, az egy jelenet a 80. percből, 1:1-es állásnál, amikor úgy tűnt, Sampaoli az oldalvonal mellett álldogáló Messitől kérdezi kétségbeesetten, hogy, akkor becserélje-e Sergio Agüerót, Messi pedig mintha rábólintott volna a cserére. Annak fényében, hogy hogyan is épül fel egy csapat hierarchiája, elkeserítő esemény ez.

Kapcsolódó cikkünk

Van egy olyan dolog is, amiről még senki nem beszélt: szentségtörés vagy nem, véleményem szerint Argentína legnagyobb kerékkötője Lionel Messi. Legalábbis, ami ezt a vb-t illeti. Sampaoli látványosan nem találja a módszert arra, hogyan építse Messi köré a támadósort, és magát a csapatot.

Míg a portugáloknál Cristiano Ronaldo a csapat része, addig az argentinoknál van 10 játékos plusz Messi. Nigéria ellen 1:1-es állásnál több olyan helyzet is volt, hogy a társak arra vártak, Messi mikor játssza magát tisztára. Csak őt látták a pályán, csak benne bíztak, tőle várták a megváltást. Ezzel a teherrel pedig Messi sokszor nem tud megbirkózni. Hiába lőtte ő a legtöbb gólt a válogatottban (65), hiába ő futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa, a foci még mindig csapatjáték, és ameddig Argentína nem képes Messivel a kezdőben csapatként futballozni, addig valószínűleg igazán jó teljesítményt nem is várhatunk az Albicelestétől.

A Nigéria ellen mérkőzés első félidejében már voltak arra utaló jelek, hogy sikerülhet egy csapatként működnie az argentinoknak, ám a kedvező eredmény ellenére sem sikerült 90 percen keresztül fenntartani ezt az egyensúlyt. Azt pedig már láthattuk, hogy mennyire Messi-függő a válogatott, amikor futni kell az eredmény után.

Szentségtörés 2.0: Vajon Messivel vagy Messi nélkül van nagyobb esélye az argentin CSAPATNAK a franciák ellen?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?