A City gálázással, a Liverpool vezéráldozattal nyitotta a PL-szezont

Liverpool

Fölényes sikerrel kezdte meg az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) új idényét a Liverpool, amely főleg első félidei játékának köszönhetően 4–1-re legyőzte a Norwich Cityt a pénteki szezonnyitón. A legnagyobb rivális Manchester City is tarolt, Pep Guardiola csapata 5–0-ra ütötte ki a West Ham Unitedet, de egyik meccsen sem a góloké volt a főszerep, még ha Raheem Sterling mesterhármassal is nyitotta a bajnoki szezont.

 

A Norwichot fogadta a Premier League 2019/2020-as szezonjának nyitómérkőzésén a Liverpool. A találkozó komikus öngóllal indult, Grant Hanley védhetetlenül pörgetett saját kapujába, majd az első félidőben még Mo Szalah, Virgil van Dijk és Origi is betalált.

A győzelem ára

Gondolhatnánk, hogy ennél jobb első félidőt nem is tervezhetett volna a Liverpool, de ez messze nem igaz: a 39. percben vádlisérülés miatt le kellett cserélni a kapus Alisson Beckert, aki később, az öltözőben sem tudott ráállni a lábára, ezért kerekesszékben hagyta el az öltözőt. „Többről van szó, mint puszta húzódásról. Nem nézett ki túl jól” – árulta el Jürgen Klopp menedzser a Sky Sportsnak. A klub hivatalos honlapja arról számolt be, hogy Alisson biztosan kihagyja a szerdai, Chelsea elleni UEFA Szuperkupa-mérkőzést, a további vizsgálatok alapján lehet megmondani, milyen súlyos a sérülése.

A bajnoki címvédő és a Liverpool ellen az angol Szuperkupa-döntőt megnyerő Manchester City a masszív kerettel rendelkező West Ham otthonában kezdte a bajnokságot. Eleinte nem úgy tűnt, hogy hengerelés lesz a vége: hiszen csak szerencsés körülmények között került előnybe Pep Guardiola csapata, Kyle Walker beadásánál a becsúszó védő, Issa Diop ért bele pechesen a labdába, amely végül Gabriel Jesusról pattant be, így nem öngól lett a vége, és a szünetig nem is változott az eredmény (0–1).

A második félidőben aztán a vendéggólok mellett a VAR került főszerepbe. Kezdődött azzal, hogy fordulás után De Bruyne passzát követően Raheem Sterling kötényt adva szerezte meg csapata második, saját maga első gólját, majd ismét gólt lőtt a City, de Gabriel Jesus hiába passzolt az üres kapuba, a PL-ben először használt VAR úgy döntött, a gólpasszt adó Sterling lesről indult.

A VAR – először, de nem utoljára

A találatot követően – hiszen centik döntöttek az ítéletről – elég jelentős vita alakult ki az angol médiában és közösségi terekben a VAR használatát illetően. Nem magáról az alkalmazásról folyt a vita, hanem a módjáról. Hogy tudniillik milyen felbontásban, milyen képkockasebességgel rögzíti a mérkőzést a Sky, és hogy ez okoz-e adattorzulást, meghatározható-e, mikor hagyja el a játékos lábát a labda, pontosan hol van a támadó játékos kapuhoz legközelebb eső testrésze, és így tovább. A közbeszédbe – elsősorban Twitteren – számos szakértő is csatlakozott, matematika–fizika szakköré változtatva a beszélgetést, de néhány fontos, közérthető megállapítás azért született. Elsősorban az, hogy a technikai szobában a VAR a nézőnél élesebb, pontosabb, és gyakorlatilag minden szögből követhető képet kap.

A kamerák rögzítési sebessége 120 fps (frame per second, vagyis képkocka per másodperc). Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az fps, annál folyamatosabbnak érezzük a mozgást. Amikor másodpercenként 15 vagy ennél több összefüggő képkockát látunk, azt már szaggatásmentes mozgásnak érezzük – ehhez viszonyítsuk akkor a Sky Sport által használt 120-as mutatót (a filmiparban, például, 24 fps vált elfogadottá).

Ennek következtében különböző szinkronizációs és digitális technikák alkalmazásával – amivel mi például szuperlassítások formájában találkozunk a képernyők előtt –, gyakorlatilag centire pontosan meg lehet határozni egy játékos és/vagy a labda pozícióját egy adott leshelyzet megítélésénél. És még ami fontos lehet: a televíziós társaságok a közvetítés követhetősége, a jó láthatóság miatt jóval vastagabb vonalakat használnak az esetek jelölésére, mint az technikailag indokolt, a VAR-szobában ez sem így zajlik, tehát már a néhány centis különbség is jól látható grafikailag is. Az persze továbbra is kérdés lehet, hogy a szurkoló tényleg akar-e centikre kiszámított döntéseket, ha ennek meccsenként 2–4 játékmegszakítás az ára, de az nem kérdés: 2019-ben a VAR képes gyakorlatilag támadhatatlan döntéseket hozni a leshelyzetek megítélésénél.

A VAR aztán még többször is főszerepbe került a City meccsén: a 75. percben Sterling átemeléses gólját nézte meg a rendszer (és adta meg a találatot), majd a csereként beállt Sergio Agüero büntetőből szerezhette volna meg idei első bajnoki gólját, de gyengén helyezett lövését Fabianski kitolta, az új szabály alapján azonban a kapus egyik lábának a gólvonalon kell lennie a rúgás pillanatában, ezért Mike Dean játékvezető a videózás után megismételtette a 11-est, amit immár gólra váltott az argentin, és végül fölényesen nyert a City.

Érdekes

Tudta?

Sterling a nyolcadik olyan játékos, aki a PL első körében triplázni tud, utoljára 2010 nyarán történt hasonló, akkor a Chelsea klasszisa, Didier Drogba villantott.

 

Robbantott az MU is

A forduló előtt kevesen gondolták volna, hogy kiütéses sikerrel kezdi majd a szezont a Manchester United is a Chelsea ellen, pedig így lett – Frank Lampard bemutatkozása így borzasztóra sikerült a londoniak kispadján. Már a júliusi első mérkőzésén is nevetség tárgyává vált Lampard azzal, hogy az ír Bohemians elleni bemutatkozáskor mindössze 1–1-es döntetlent ért el a Chelsea menedzsereként, de ezt sikerült felülmúlnia a Premier League-debütálással. 54 éve nem szenvedett ekkora vereséget a Chelsea az Old Traffordon: 1965. március 13-án ugyancsak 4–0-ra kapott ki, David Herd kétszer, Denis Law, illetve George Best egy-egy alkalommal volt eredményes. Debütáló Chelsea-menedzser is ritkán kap ekkora pofont, közel 41 éve fordult elő legutóbb ekkora égés: 1978 decemberében Danny Blanchflower futott bele egy 7–2-es KO-ba a Middlesbrough ellen.

„Nagyon sok olyan elem volt a játékunkban, ami tetszett. Intenzívek voltunk a letámadásban, sok labdát visszaszereztünk, uraltuk a középpályát. A futballt megnyertük, de a gólokban alulmaradtunk” – nyilatkozta Lampard a mérkőzés után. Statisztikailag igaza is van: a Chelsea többet birtokolta a labdát, több szöglete volt, többet próbálkozott kapura lövéssel, és többször el is találta a kaput, mint ellenfele. A kezdőcsapatban három saját nevelésű játékos, Mason Mount, Tammy Abraham és Andreas Christensen is helyet kapott, míg Fikayo Tomori a kispadon ült. Lampard úgy véli,  igazán tehetséges fiatal játékosokkal rendelkezik, de azzal, hogy új játékost nem igazolhatnak, és akadnak sérültek, folyamatosan kell építkezniük.

„Meg kell tanulnunk a kemény leckéket, és gyorsan ki kell javítani a hibáinkat” – tette hozzá a Chelsea edzője a meccs értékeléséhez.

A Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer elismerte, hogy csapata szerencsés volt, hogy megszerezte a vezetést az első félidőben.

„Tudjuk, hogy még nem állunk készen, folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlődjünk, és megtaláljuk a saját stílusunkat. Még időre van szükségünk. Szerencsénk volt, hogy megszereztük a vezetést, de aztán a második félidőben megnyugodtunk és sokkal magabiztosabbá váltunk” – nyilatkozta.

A gólt sem kapó MU hátvédsorában egyébként ott volt a két új szerzemény, Harry Maguire és Aaron Wan-Bissaka, kettőjükért összesen 142 millió eurót fizetett ki a klub – előbbit a mérkőzést követően hosszasan méltatta az új szerepkörben, a Sky szakértőjeként bemutatkozó José Mourinho, aki egyszerűen „rendíthetetlen sziklának” nevezte Maguire-t.
A fordulóból kiemelkedett Harry Kane teljesítménye is: döntetlen állásnál a 86. percben egy védőről lepattanó labdát helyezett a léc alá, majd a 90. percben újabb találattal zárta le az Aston Villa elleni meccset.

Nagy Ádám remekül mutatkozott be

A hétvégén nemcsak az első, hanem a másodosztály küzdelmeit is figyelhette a magyar szurkoló, hiszen bemutatkozott új csapatában, a Bristol Cityben a Bolognától távozó Nagy Ádám. A szurkolók nagyon dicsérték, és menedzsere is elégedetten nyilatkozott.

„Jobban örültem volna a három pontnak, ennek ellenére nagyon elégedett voltam azzal, amit láttam! Külön örültem annak, hogy több játékosunk is látványosan kiemelkedett a mezőnyből. Külön kiemelném Nagy Ádámot, aki egyszerűen fantasztikusan futballozott. Egy pillanatra sem állt meg, folyamatosan küzdött a labdáért, nagyszerűen látott a pályán, okosan és egyszerűen építette a támadásokat!” – áradozott Lee Johnson menedzser a lefújás után a csapat Twitter-oldalára felkerülő videóban, miután a Bristol 1–1-es döntetlent harcolt ki a Birmingham City otthonában. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?