Zöld és változtatni akaró ifjúságot nevelni

Erasmus
Komárom |

Szlovákiai magyar és örményországi fiatalokat mozgósító nemzetközi mentorprogram startolt el Komáromban „Green Youth Changemakers” címmel.

A projektben részt vevő 16 és 30 év közötti nyolc-nyolc szlovákiai magyar és örmény fiatallal kezdődött el a Danubius kollégium nagytermében a szeptemberig tartó program. Lényege, hogy a csoport, majd a rajtuk keresztül bevont ifjúság ne csak „zölden” gondolkodjon, hanem így is tegyenek a mindennapokban – mégpedig úgy, hogy ezzel lényegi változást idézzenek elő a társadalomban.

„A lényeg az, hogy ők, a fiatalok cselekedjenek. Mi csak azért vagyunk itt, hogy utat mutassunk nekik. Rájuk szeretném hagyni azt, hogy lépjenek”

– mondta lapunknak Tamara Aydinyan, az örmény partnerszervezet, az UniGrowth Development Center részéről.

Erasmus

Az Erasmus+ támogatásával létrejött program szlovákiai partnerei a Slovak Eco Quality, valamint a Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom. Utóbbi elnöke, Pék Pál érdeklődésünkre elmondta, a résztvevőkkel helyi zöld csoportokat hoznak majd létre, majd önkormányzatoknál fognak műhelymunkákat tartani helyi lakosoknak, illetve legalább 30 fiatalnak többek között zöld készségekről, hulladékgazdálkodásról, klímaváltozásról. A folytatás tavasszal már Jerevánban lesz, ahol szintén hasonló foglalkozásokat tartanak majd. Májusra „hackaton”-okat, vagyis intenzív ötletversenyeket rendeznek mindkét országban, amelyek célja egy-egy konkrét környezeti kihívás megoldása lesz. Ebbe bevonják a Selye János Egyetem hallgatóit is, amelynek keretében az egyetemisták az oktatás során megszerzett tudásukat próbálhatják ki gyakorlati problémák megoldásában. Júniusban és júliusban „plogging” eseményeket tartanak, a sportolást kötik össze a szemétszedéssel. A program a nyár végén végül egy brüsszeli látogatással zárul, ahol az EU-s parlamenti képviselőkkel és nem kormányzati szervezetekkel találkoznak.

„A program során elsajátítható a képességek nagyon fontosak Örményországban, mert ez egy kis állam, amelynek sok társadalmi, gazdasági és politikai problémája van. Az embereket napi szinten árasztják el ezek a gondok, így nincs idejük arra, hogy a zöld életvitelről gondolkodjanak. Például ha problémát jelent az ételre való pénz megkeresése, nem fogsz azon gondolkodni, hogy annak mi az összetétele”

– tette hozzá Tamara Aydinyan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?