Régió

Újra lesz Nagytárkányi Kisüsti Pálinkaverseny

Nagytárkány | A Tisza-parti községben egy év szünet után idén újra megrendezik a Nagytárkányi Kisüsti Pálinkaversenyt, melynek a falu 2013 áprilisában már nyolcadszor ad otthont.
Leczo Zoltán

2013. január 16. 14:00

 

A megmérettetést tavaly eredetileg 2012. február 11-én tartották volna, ám a szervezők a rossz időjárás miatt az esemény előtt néhány nappal úgy döntöttek, elhalasztják a versenyt. Kopasz József polgármester lapunknak elmondta, a rendkívüli időjárási körülmények miatt akkor a községben nem voltak adottak a feltételek a rendezvény megtartására. A Nagytárkányt Béllyel összekötő szakaszon több méteres hótorlaszt emelt a szél, és a térségben rengeteg hó is hullott, néhány héttel később pedig már a fölázott talaj, a víz és a csapadék okozott volna problémát. A rendezvény évről évre egyre több látogatót vonzott – akiktől rengeteg pozitív visszajelzés érkezett – a szervezők végül mégis úgy döntöttek, méltatlan körülmények között, mindenáron nem tartják meg a verseny 2012-es fordulóját.
 
A polgármester tájékoztatása szerint idén újra lesz pálinkaverseny a faluban, a lebonyolítási renden és az időponton azonban változtatnak, a rendezvényt 2013. tavaszán tartják meg. A VIII. kisüsti pálinkaversenyen nemzetközi szakemberekből álló zsűri a szokott módon négy kategóriába osztva – szilva, alma, borpárlat és egyéb – minősíti az italokat, nevezési díjat most sem kérnek a résztvevőktől, és az esemény napján különböző szakelőadások, kulturális programok és más kísérőrendezvények várják az idelátogatókat. Nagytárkányban 2010-ben és 2011-ben nemcsak pálinkaversenyt rendeztek, hanem böllérverseny is zajlott. Ez utóbbi megmérettetést idén – a komoly kiadások és a problémás lebonyolítási rend miatt – már nem szervezik meg, helyette valószínűleg gasztronómiai bemutató lesz a községben.
 
Kopasz József a napokban egyébként a magyarországi Gyulára utazik, hogy az ottani pálinkaverseny szervezőivel tárgyaljon. A nemzetközi fesztivál rendezői ugyanis azt szeretnék, ha mostantól a nagytárkányi verseny a gyulai esemény szlovákiai válogatója lenne. A VIII. Nagytárkányi Kisüsti Pálinkaversenyről bővebb felvilágosítás munkanapokon a helyi községi hivatalban, illetve a 0905 232 147-es telefonszámon kapható.
Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Csak a legerősebb hazai tejtermelők maradtak talpon

Burgenland, a mesebeli táj

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Meghalt „Európa arca”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?