Régió

Szlovákia gázellátása stabil, de az árak nem csökkenek

Energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá tegnap délelőtt a Kassához közeli, szlovák-magyar államhatárhoz közeli Kenyhecen Szijjártó Péter (Fidesz), Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Peter Žiga (Smer), Szlovákiai gazdasági minisztere. A sajtótájékoztatón a két ország közti gazdasági fejleszésekről, a közös berházáskról, az épülő közelekedési infrastruktúráról, a nemzetek közti megértésről is szó esett.
Németi Róbert

2020. február 21. 18:30

A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)
A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)

„A magyar-szlovák gáz interkonnektor kapacitásának kibővítésével, valamint a két ország közötti magasfeszültségű villamos hálózat két pontot történő összekötésével Magyaroszág és Szlovákia között egy teljesen integrált, szűk keresztmetszetektől mentes energiarendszer-kapcsolat létesült. Így ha bárhol a világban baj van az energiaellátással, idehaza biztonságban vagyunk. A két ország energiahálózatainak ilyen típusú, teljes körű összekötése mindkét ország energiaellátás-biztonságát az eddigiekhez képest teljesen új dimenzióba helyezi“ – nyilatkozta az újságíróknak Szijjártó Péter. Azt is elmondta, hogy az összeköttetéssel a kapacitást mindkét irányban 5,3 milliárd köbméterre növelik, az erre következő kapacitás bekötési eljárást pedig már idén nyáron elindítják. „Már az elmúlt héten napi szinten kilenc-tíz millió köbméternyi gázt szállítottunk a két ország között. A gázszállítási kapacitás kibővítésének köszönhetően teljesen megváltozott a pozíciónk, egy regionális jelentőségű, központi tranzitszerepre tettünk szert. Azzal, hogy a Török Áramlat gázvezetéken keresztül 2021 végétől gyakorlatilag nagy mennyiségű gáz érkezik majd délről, mi magyarok az általunk fel nem használt mennyiséget Szlovákia irányába kívánjuk szállítani“ – mondta a miniszter.

A gázárak nem csökkennek

Peter Žiga gazdasági miniszter szerint Szlovákia gázellátása stabil állapotban van. „Az Ukrajnát átszelő gázvezetéken évek óta kapjuk a gázt Oroszországtól. A gázkrízis utáni években Csehországgal is kialakítottunk egy visszáramlatot, és az ausztriai Baumgarten összekköttetést is létrehoztuk. 2014-ben a most szóban forgó vezetéket is megnyitottuk, melynek kapacitása 4,5 millió köbméter Szlovákiából Magyarországra, és 1,3 millió köbméter az ellentétes irányban. A most alírt egyezmény a kapacitás 5,3 millió köbméterre való növelését szögezi le mindkét irányban, illetve azt, hogy az a gázmennyiség, amit a magyarok nem használnak fel, a mi vezetékeinken át juttatnak el a szomszédos országokba. Igazából ez annyit jelent, hogy Magyaroszág és Ausztrai között nem kell új vezetékeket építeni, hanem a mi vezetékeinken át fogják szállítani a gázt egymás között“ – mondta a miniszter, aki egyébként úgy véli, hogy a memorandum miatt a földgáz ára valószínűleg nem csökken, hiszen azt egybéként is a világpiaci árak szerint határozzák meg, de az ország energetiakai ellátása minenképp biztonságosabb lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Milan Krajniak

Krajniak szerint még nincs szó országos szintű tömeges elbocsátásokról

Marek Krajčí

Egyre több az idős beteg

koronavírus

Az európai halálos áldozatok 95 százaléka 60 év feletti

parlament k

A koronavírus terjedése miatt szükséges intézkedésekről tárgyal a parlament

Ursula von der Leyen

Az EU 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.