Régió

Sikeres volt az első vasárnapi iskola

Pozsony | A hét végén a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban megtartották az első foglalkozást abban a vasárnapi iskolában, melyet elsősorban a szlovák–magyar nyelvhatáron élő gyerekek számára szerveztek.
Leczo Zoltán

2014. július 1. 21:41

Gabri Rudolf, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, a játékos oktatást a magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány (VIA) munkatársai vezették, a mostani foglalkozásokat sárospataki közép- és alapiskolai pedagógusok tartották. Az elmúlt hetekben a magyar ház aktivistái végigjárták a régió községeit, hogy felmérjék, van-e elegendő érdeklődő egy ilyen iskola beindításához. Az Ung-vidéki községekből származó gyerekeket és szüleiket a magyar ház által bérelt kisbusz ingyen szállította Nagykaposra, majd a foglalkozások végeztével haza is vitte őket. Gabri Rudolf tájékoztatása szerint az első rendezvényre a vártnál ugyan kevesebb gyerek érkezett, ám a tapasztalatok így is biztatóak. A gyerekekkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy néhányan ma már csupán a nagyszüleikkel beszélnek magyarul. A szervezők szándéka az volt, hogy a gyerekek és a szülők is érezzék, az intézmény kellemes környezetben igyekszik lehetőséget nyújtani nekik kultúrájuk, hagyományaik és történelmük megismerésére.
 
Az intézményvezető hangsúlyozta, a vasárnapi iskolába – mely szeptembertől egy évig, havonta egyszer várja az érdeklődőket – olyan gyerekek jelentkezését várják, akik abban a hat régióbeli községben élnek, amelyekben hosszú ideje nem működik magyar óvoda vagy iskola, azaz ahol régóta nem biztosítottak az anyanyelvi oktatás feltételei. A magyar házban legfeljebb 25–30 alapiskolás gyerek számára szeretnének foglalkozásokat szervezni, ám az elkövetkező hetekben pályázat útján még elő kell teremteni a rendszeres képzéshez szükséges anyagi feltételeket.
Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?