Régió
Az idős, beteg lakosoknak próbálnak segíteni, akik, ha váratlanul rosszul lennének, nem tudnának segítséget kérni (A szerző illusztrációs felvétele)  

Segélyhívó készülék az idős lakosoknak

Száz Ildikó

2018. szeptember 19. 19:20

Vágsellye | Életmentő segélyhívó készülékeket vásárolt a város, hogy az idős lakosok nagyobb biztonságban érezzék magukat. A kulcstartó méretű berendezést és használatát kedden mutatták be a Felső úti nappali foglalkoztató központban.

Koller Erika, a városi hivatal szóvivője elmondta, huszonöt készüléket ajánlanak fel a beteg, segítségre szoruló idős lakosoknak. „Kedvezményes szolgáltatócsomagot rendelt a város a készülékhez. A működtetésével járó költségek egy részét az önkormányzat állja, és havi tizenkét eurót fizet hozzá a felhasználó” – mondta Koller Erika. A segélyhívó és kommunikációs készülék használója nyugodtabban indulhat útnak, és a hozzátartozók is nagyobb biztonságban tudhatják. Ha a használó váratlanul rosszul lesz, az esésérzékelővel ellátott készülék azonnal leadja a riasztást a városi rendőrségnek. A rendőrök akkor is képesek kommunikálni az egyensúlyát vesztett személlyel, ha annak már nincs ereje megnyomni a segélyhívó gombot a készüléken. Helyérzékelő is van a berendezésben, a rendőrök a berendezésről kapott SMS alapján könnyen megtalálják a segítségre szoruló idős embert. Szlovákiában a kilencedik város Vágsellye, ahol SeniAngel segélyhívó készülékeket kínálnak fel az idős lakosoknak.

Négy nappali foglalkoztatóközpont működik a járási székhelyen, három Vágsellye központjában, egy a Vágvecse városrészben, a nyugdíjasokkal 5–9 fős csoportokban foglalkoznak a szociális dolgozók. A város vezetése a központokat látogató nyugdíjasoknak mutatta be elsőként a készüléket és ismertette a felhasználását.

 

2018. február 27. 11:05

Telefonos álorvosok nyúlják le a nyugdíjasok pénzét
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk