Régió

Ritka leletet restauráltak Gombaszögön

A gombaszögi pálos kolostor ásatása tavaly és idén nagy erőkkel zajlott önkéntesek, az ELTE és a PPKE egyetem régészhallgatóinak részvételével. A tavalyi fő lelet egy Jézus áldásra emelt ujját ábrázoló mennyezeti zárókő volt, amely a templom 16. századi lerombolásakor 10 métert is zuhanhatott. Csodával határos módon viszonylag jó állapotban megmaradt. A zárókő restaurálása a napokban fejeződött be.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 5. 13:29

Gombaszög
- Gombaszögi Nyári Tábor

„2018 tavaszán az Alexander Botoš és Mordovin Maxim vezette ásatáson megközelítőleg 180 cm mélységben feltártunk egy faragott, töredékes zárókövet. Már az is csodával határos, hogy a 10 m magasból lezuhanó, a plafon beszakadásával a templom padlóra került, 14. századi faragott kő egészben átvészelte az esést és az elmúlt évszázadokat. A tisztítását követően Éliás Ádám szobrászművész az eredeti alapanyagból kipótolta a hiányt, Peter Koren freskórestaurátor pedig kigittelte és retusálta a középkori freskótöredéket” – mondta el Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője és az ásatás kezdeményezője.

A műtárgy most a rimaszombati múzeumba kerül, a gombaszögiek célja viszont az, hogy a lelet visszakerüljön eredeti helyére, s ott legyen kiállítva a nagyközönség számára.

Az ásatás idei leletei közül kiemelkedik egy XVI. századi cserépkályha, rajta a magyar szentekkel: Imre herceggel, Szent László királlyal, a bányászok védőszentjeivel: Borbálával és Katalinnal, valamint Szent Pállal. Orosz Örs elmondta: a kályha másolatát pár éven belül elkészítik, és szintén helyet kap a leleteket bemutató kiállításon.

Emellett a kolostorhoz közel található 16. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna, talán a hajdani Závozalja (Gombaszög) település temploma.

A keleti oldalon előkerült a szentély, a belterében pedig freskótöredékeket tártak fel. A nyolcszögű alaprajz egy igen ritka jelenség, a Kárpát-medencében alig akad mása.

(gnyt)

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+5
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

Ezrek csatlakoztak a Tisztességes Szlovákiáért fővárosi menetéhez

FTC–Újpest rangadó a tévében

Változik az őszi nagytakarítás rendje

Matovič aggódik a Híd és az MKP együttműködése miatt

Sándor Pál nyolcvanéves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!