Régió

Plusz egymillió a pozsonyi rendőröknek

Pozsony | A főváros vezetése azt tervezi, hogy egymillió euróval növelné a városi rendőrség költségvetését ebben az évben. Az éves költségvetési terv keretén belül ezt még a képviselőknek kell jóváhagyni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 12. 18:30

Matúš Vallo polgármester ezt a jelentős emelést azzal indokolja, megengedhetetlen, hogy Pozsonyban a belvárosban „no-go zónák” alakuljanak ki, ahol nem tanácsos tartózkodni, vagy ha mégis meg kell ott fordulnia az embernek, akkor minél gyorsabban menekül onnan.

A polgármester feltehetőleg arra utalt, hogy biztonságossá akarják tenni a városközpontban az éjszakai szórakozóhelyek környékét is.

A városi rendőrség 2018-as költségvetése 8,7 millió euró volt, ezt az összeget 2019-ben és 2020-ban egymillió euróval tervezi növelni az önkormányzat. A városi rendőrség létszámhiánnyal is küszködik, annak ellenére, hogy országos viszonylatban a fővárosban szolgál a legtöbb rendőr. Azonban a lakosok létszámára lebontva ez már nem olyan ideális, mert míg Pozsonyban egy rendőrre 1589 lakos jut, addig például Kassán 1014, Zsolnán pedig 927 az egy rendőrre jutó lakosok száma. „Éppen ezért feltétlenül emelni kell a pozsonyi városi rendőrök létszámát, hogy a városban állandó jelleggel láthatóak legyenek a gyalogos járőrök” – jelentette ki a polgármester, aki nemcsak a létszámemelést, hanem a rendőrök professzionális továbbképzését is fontosnak tartja.

Múlt péntek óta a városi rendőrség új rendőrfőnöke Marek Gajdoš, aki korábban a Gorilla-ügy vizsgálati csoportvezetője volt. Ő is azt szeretné, ha a lakosok bizalma növekedne a rendőrség iránt, és a városi rendőrség egy valóban jól működő egység lenne. „Megpróbáljuk elérni, hogy a rendőrség tagjai valóban szolgálatnak fogják fel a munkájukat, és szakmai büszkeséget érezzenek, ezáltal eredményesebben működhetnek” – nyilatkozta Gajdos, aki a poszton Ivan Lechner eddigi rendőrfőnököt váltotta. Lechner továbbra is a városi rendőrségnél marad, és a város parkolási rendszerének a szervezését fogja irányítani. (TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

Kisiklott egy vonat Korompa közelében

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

Sűrű köd miatt figyelmeztetést adott ki az SHMÚ

Megrázó történetek hiteles hőse

Bényben hat órán át pingpongoztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?