Régió

Petíció a mikrobiológiai laboratóriumért Komáromban

Komárom | Valószínű, hogy január elsejétől ismét több száz kilométerre kell szállítani vizsgálatra a komáromi és környékbeli páciensektől levett biológiai mintákat.
V. Krasznica Melitta

2018. december 13. 14:40

mikrobiológiai laboratórium komárom
A szakmai szempontok mindenképpen a laboratórium megmaradása mellett szólnak - Képarchívum

A komáromi kórház vezetése ugyanis december 31-i hatállyal szervezési okokra hivatkozva felmondott a klinikai mikrobiológiai osztály 15 alkalmazottjának, ami a mikrobiológiai laboratórium bezárását jelenti. Alžbeta Sivá, a kórházat irányító Agel csoport szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban még semmi nem végleges, folynak a tárgyalások az egészségügyi biztosítókkal a biokémiai részleg működtetéséről. A labor megmentése céljából petíció is indult, amelyet már több mint 1200-an írtak alá. Czirfusz Mónika szakorvos, a laboratórium vezetője elmondta, ma délelőttre tárgyalásra hívta őt a kórház igazgatója, amelyhez azonban nem fűzött túlzott reményeket. Ma délelőtt az MKP Nyitra megyei önkormányzati képviselői is ellátogatnak a kórházba, hogy személyesen tájékozódnak a helyzetről.

A mikrobiológiai laboratórium júniustól a Semmelweis Egészségközpontban kapott helyet. Czirfusz Attila egyetemi docens, a központ igazgatója rendkívül aggasztónak tartja a laboratórium megszüntetését. „Minél kevesebb idő telik el a mintavétel és az elemzés között, annál hatékonyabban lehet megállapítani, mi is okozza a betegséget, és természetesen annál hatékonyabban lehet megkezdeni a kezelést. Az orvos az adott kórokozóra leginkább ható antibiotikumos kezelést kezdheti meg, nem kell vakon tapogatóznia – magyarázta. – Ha viszont a mintákat egy több száz kilométerre lévő laboratóriumba viszik, akkor értékes órák vesznek el, ami kihat az ellátás minőségére és rontja a betegek gyógyulási esélyét.” Nem csupán a kórházi betegektől származó mintákról van szó, mintegy száz orvos számára végez szolgáltatását a laboratórium.

Az utóbbi egy évben sok minden történt a mikrobiológiai laboratórium körül. Idén tavasszal az addigi működtető, a Medirex társaság bezárta a kórház területén lévő laboratóriumát. Viszont a kórházi minták túlnyomó részét – a sürgős eseteken kívül – már ezt megelőzően is az Agel zólyomi laboratóriumába szállították. Július elején viszont a kórház a Semmelweis Egészségközpont oldalszárnyában megnyitotta saját laboratóriumát, és úgy tűnt, végre ismét helyben zajlik valamennyi minta vizsgálata, aminek legnagyobb nyertesei a páciensek. „Alig két hónap alatt komplett laboratóriumot rendeztünk be, naponta mintegy 400 mintát vizsgálunk – mondta Czirfusz Mónika. – A kultivációs mikrobiológia nem nyereséges ágazat, de nagy szükség van rá. Amikor órákig utaztatják a mintákat, az a minőség rovására megy, mikroorganizmusok ugyanis nagyon érzékenyek a szállításra. Értesülésünk szerint egyébként az Agel kért limitemelést az Általános Egészségbiztosítótól, de nem a komáromi, hanem a zólyomi laboratóriuma számára. Vagyis azt a munkát, amit eddig mi végeztünk, át akarják adni annak a laboratóriumnak.” Az Általános Egészségbiztosító rövid közleménye alapján még tartanak a tárgyalások, az Union biztosító szóvivőjétől pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy idén augusztus elsejétől van szerződésük a komáromi kórházzal a részleg tevékenységének finanszírozására. A Dôvera biztosítótól lapzártáig nem érkezetett válasz, de értesülésünk szerint velük is van szerződése a kórháznak. Alžbeta Sivá, a kórház szóvivője a tárgyalások befejeztééig nem adott bővebb tájékoztatást.

Közben petíció indult a klinikai mikrobiológiai osztály megmentéséért, a petíciós bizottságot Czirfusz Mónika képviseli. Az íveket a körzeti orvosoknál, a komáromi Alba gyógyszertárban (Szent Valéria Rendelőintézet épülete), vagy a mikrobiológiai laboratóriumban lehet aláírni, de Komáromban eljuttatták a postaládákba is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

koronavírus

Magyarországon öt új fertőzöttet azonosítottak

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.