Régió

Népszerűsítik a Duna mente kilátó- és panorámapontjait

Komárom | Komáromtól a Kovácspataki-hegységi terjedő információs turisztikai csomagot állított össze egy szlovákiai és egy magyarországi szervezet. A munkát jövőre is folytatni szeretnék.
Vataščin Péter

2021. szeptember 30. 20:00

Tokod
Kilátás Hegyes-kőről (311 m): előtérben Tokod, felette a párkányi volt papírgyár és az esztergomi bazilika is látható – a horizont bal oldalán az Újbányai- és a Selmeci-hegység körvonalai is kivehetőek - Vataščin Péter felvétele

A komáromi erőd lőporraktárában tartott sajtótájékoztatón mutatták be a napokban befejeződő „A Dunamente térség határon átnyúló kilátópont hálózata / Kilátás“ című egyéves projekt eredményeit. Az összköltség több mint 57 ezer euró volt, amelyből bő 49 ezret tett ki az Európai Regionális Fejlesztési Alapból merített támogatás. A projekt vezetője a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. (DGNK), míg partnere a Dunamente TDM (DTDM). Első körben 55 olyan pontot gyűjtöttek össze Komáromtól Helembáig a határ mindkét oldalán, amelyek valamilyen értelemben jó ki- és rálátást nyitnak a tájra. A magaslati helyszíneken kívül később aztán olyan lokációkat is meghatároztak, ahonnan – például a Duna-partról – széttekintve teljes értékű panorámát kapunk a környezetről.

Keszegh Béla komáromi polgármester és a DTDM elnöke többek között hangsúlyozta, „önállóan nehéz magunkat megmutatni”, ezért manapság sokan régiókban gondolkodnak, így ők most a Duna mentét próbálják közösen, összefüggésében bemutatni.

komárom
A projekt eredményeit Magyarics Gábor, a DGNK ügyvezetője összegezte. - Vataščin Péter felvétele

Infrastruktúrától a nyereményjátékig

Magyarics Gábor, a DGN ügyvezetője összegezte, hogy pontosan milyen eredményeket értek el a projekt megvalósítása során. Először a nyolc helyszínen elvégzett közjóléti, infrastrukturális fejlesztéseket ismertette. Ezalatt többek között információs táblák, padok, tűzrakóhelyek telepítését kell érteni. Magyarországon négy, a szlovákiai oldalon pedig három helyen bővítettek ilyen módon. Utóbbi esetben a komáromi erőd Duna-bástyája, a karvai Dunakorzó és a Helembai-hegységnél található Kusztus kapott új eszközöket. Mindezek mellett kisfilmet is készítettek ezen és még további helyekről, amely hamarosan megtekinhető lesz különböző internetes felületeken. Olyan információs anyagokat is készítettek, amelyeket a későbbi turisztikai munka során tudnak felhasználni. Magyarics Gábor elmondta, sokszor hiányosságokkal küzdenek akkor, amikor kiadványokat vagy honlapot készítenek, de nincsenek azokhoz jó minőségű fényképeik. A pályázat keretein belül teljes körű és magas minőségű fotódokumentációt is létrehoztak. A projekt egyik legpraktikusabb kimenete egy mobiltelefonos, angol, magyar és szlovák nyelvű applikáció, amely tartalmazza az 55 kilátó- és panorámapontot, valamint azok leírását és fotóit. A program a GUIDE@HAND applikációcsomagban lesz letölthető néhány héten belül. Végül nyomtatott játéklapokat és térképeket is készítettek. Előbbiek elérhetőek a turisztikai információs irodákban. Lényegük, hogy nyolc helyszínhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolni. A helyes megoldásokat aztán a DGNK-nak kell elküldeni, amely egy nyereményjáték keretében különböző ajándékokat sorsol majd ki a megoldók között – fődíjként egy hétvégi kirándulást lehet nyerni.

Nincs még vége

További információkat a „Kilátás/Vyhliadka“ Facebook-oldalon közölnek majd a kezdeményezésről, amelyet a projekt kifutását követően is üzemeltetni fognak. Ezen felül egy közös magyar-szlovák honlapot hoznak majd létre 2022 elejére, amely a Duna menti térség turisztikai szervezeteinek kínálatát összegzi.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

online oktatás

Csütörtöktől távoktatásban tanulnak a galántai alapiskolák felső tagozatosai

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.