Nem szolgál minden beteget a CT-berendezés

Léva |

<p>Két computer tomográf is van a lévai kórházban, a betegeknek mégis a környező városokba kell utazniuk kivizsgálásra. A régebbi berendezést elzárva tartják, nem használható, mivel a kórházat márciusig üzemeltető nonprofit szervezet tulajdonát képezi.</p>

Az új műszert júliusban szerelték be, de a fenntartó, a Nyitra megyei önkormányzat és a volt igazgató közötti konfliktus, valamint az emiatt elhúzódó végső engedélyezés miatt még mindig nem szolgálhatja az összes beteget.
Csak a kórházban fekvőknek
Jelenleg a legközelebb 37 kilométerre Ipolyságon, vagy negyvenöt illetve hatvan kilométerre, Nyitrán és Érsekújváron van CTberendezés. A betegek zömét Ipolyságra viszik, nem csak azért, mert ez van legközelebb, hanem mert itt minimális várakozási idővel, szinte rögtön elvégzik a vizsgálatot. Nyitrán és Érsekújvárban várólistára kerülnek a betegek. Még nincs meg a kollaudáció, az Union és a Dôvera egészségbiztosítóval mégis sikerült szerződést kötni, pillanatnyilag a kórházi ellátásra szoruló betegeket vizsgálhatják ki. Hozzávetőleg egy hónapja zajlik ez a részleges ellátás, ami a betegek alig tíz százalékát jelenti. Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) egyelőre ellenőrzést tart az intézményben, ennek alapján dönt a szerződéskötésről. Éppen ehhez a biztosítóhoz tartozik a kórház vonzáskörzetében élők hetven százaléka. A többi páciensnek viszont még várni kell a hivatalos átadásra, melyre a lévai kórház menedzsmentje szerint belátható időn belül, talán már a napokban sor kerülhet. Már csak a munkafelügyelőség véleményezése hiányzik.
Az igazgató fejébe került A kerületi képviselők szerint Gabriel Mančík, akit augusztus végén menesztettek posztjáról, átláthatatlanul, önkényesen, a megye háta mögött döntött a CT-berendezés beszerzéséről és a szükséges átépítési munkálatokról, ráadásul a költségeket is túlzottnak, megalapozatlannak tartották. A műszer ára közel 830 ezer euró (25 millió korona), a helyiségek átalakítására pedig mintegy 232 ezer eurót (hétmillió korona) költöttek. A képviselők szerint a régi berendezést kellett volna megvenni, és olcsóbban kivitelezni az átépítést. Gabriel Mančík elmondta, az előző üzemeltetővel lehetetlen volt megegyezni a másik berendezés megvásárlásáról, és szerinte tarthatatlan állapot volt, hogy nincs ilyen berendezés a kórházban. Az intézmény helyzete miatt nem sikerült hagyományos részletfizetési megállapodással megvásárolni a gépet, ezért bérleti szerződést kellett kötni. Az egykori rehabilitációs osztályon alakították ki az új állomást, az átépítésekre az EU-s előírások miatt volt szükség, ezért szerelték be a kifogásolt speciális ólomajtókat és a klimatizációt is.
Ipolyságon senkit nemutasítanak el A volt igazgató azt állítja, a folyamat felgyorsítása érdekében nem tartott be minden határidőt és előírást. A képviselők csak másodjára, utólag hagyták jóvá a munkálatokat. A közbeszerzési hivatal is vizsgálódik az ügyben. Az előző nonprofit szervezet február közepén állította le a computer tomográf működését, mivel az intézmény elveszítette az erre szóló engedélyét. Addig havonta átlagosan hatszáz beteget vizsgáltak ki. Mančík szerint havonta közel 100 ezer eurót (hárommillió korona) veszít a kórház azzal, hogy nem tudja működtetni a vadonatúj műszert, mely júliustól ott van az intézményben. Šomló Péter ipolysági belgyógyász főorvos elmondta, februárban helyezték próbaüzembe a CT-berendezést, azóta több mint 1400 beteget fogadtak, senkit nem utasítanak el. Nemcsak a Lévai járást, hanem a Korponai és a Nagykürtösi járás egy részét is ellátják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?