Régió

Nem ragasztják ki Nyitrán a szélsőségesek plakátjait

Nyitra | A nyitrai magisztrátus elhatárolódott a Szlovák Megújhodási Mozgalom imidzsépítő kampányától.
Vrabec Mária

2016. május 12. 20:32

A magisztrátus utasítására nem ragasztják ki a város tulajdonában lévő hirdetőoszlopokon a Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské Hnutie Obrody) plakátjait. Az önkormányzat arra a kormányrendeletre hivatkozik, amely szerint a mozgalom a szélsőségesség jegyeit mutatja és emiatt megfigyelés alatt áll.

A Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke, Peter Švec azok közé a szélsőséges nacionalisták közé tartozik, akik már öltönyben járnak, látszatra mérsékeltek, de idegengyűlölők, és még Kotlebát is megalkuvónak tartják. A mozgalom az utóbbi hetekben ragasztotta ki országszerte új plakátjait, amelyeken csak az elnök, Peter Švec arcképe látható és az Emeld fel a fejed jelszó olvasható. Hogy pontosan mi a céljuk a plakátkampánnyal, nem tudni, mert most semmilyen választás nem közeledik, valószínűleg imidzsépítésről van szó. 
 
„Nem kizárt, hogy a parlamentbe került Mi Szlovákiánk Néppárttal szemben akarják meghatározni magukat, mert azt már a masinéria részének tartják. Az emeld fel a fejed jelszóval azt akarják kifejezni, hogy senkivel nem alkusznak, semmilyen szabályokhoz nem alkalmazkodnak, hanem ők akarják meghatározni a szabályokat” – véli Radovan Bránik, a szélsőséges mozgalmakat kutató szakértő.

A nyitrai magisztrátus országos viszonylatban is egyedülálló döntést hozott a mozgalommal kapcsolatban – sem a hirdetőoszlopokon, sem más, városi tulajdonban lévő reklámfelületen nem lehet kiragasztani a hirdetéseit. Tavaly már a Szlovák Megújhodási Mozgalom által Ľudovít Štúr születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen sem képviseltette magát a város – ellentétben a megyei önkormányzattal. A szélsőségesek kirekesztőnek tartják a városi hivatal döntését, fellebbeztek ellene, azzal az indokkal, hogy a plakátok kihelyezésért ők is fizettek. A városban összesen harminc hirdetőoszlop van, ebből húszra ragasztották ki a mozgalom plakátjait, amelyeket most letakartak vagy letépnek.
Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?