Régió

Nem bővítik a kórházi hulladékfeldolgozót

Érsekújvár | Elutasította a környezetvédelmi minisztérium az Egyéb hulladékok termikus hasznosítása projektet, nem támogatja a megvalósítását. Öt írásbeli állásfoglalást kapott a környezetvédelmi tárca, ebből három elutasító volt.
Száz Ildikó

2019. január 22. 17:00

A lakossági fórumon elhangzott, hogy az érsekújváriaknak nem tetszene, ha más kórházak hulladékát is a lakóhelyük közelében dolgoznák fel (A szerző felvétele)  

A minisztérium azzal indokolta döntését, hogy bár a jelentéshez csatolt írásbeli állásfoglalások nem támasztották alá, hogy fennállna a súlyos környezetszennyezés veszélye, mégsem engedélyezheti a javasolt tevékenységet, mivel nem felel meg a 228/2014-es számú rendelet által támasztott feltételeknek. Mintegy kétezerötszáz lakos írta alá tiltakozó petíciót, tavaly májusban és júliusban lakossági fórumot tartottak a városházán, ezt követően fogalmazták meg az érsekújváriak a petíció szövegét. „Nem értünk egyet a vállalkozói elképzeléssel, mert tartunk a környezetszennyezéstől és a forgalmi dugóktól a Szlovák utcában. A veszélyes egészségügyi hulladék tárolása és osztályozása élhetetlenné teszi a lakóhelyeinket” – állt a petícióban. Az Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet közvetlen közelében tervezte a pozsonyi Wastech cég a jelenlegi szemétfeldolgozó bővítését. Tartálykocsikkal szállították volna más kórházakból is az egészségügyi hulladékot a tárolóba és az osztályozóba. A lakossági fórumon elhangzott, hogy másfél percenként fordulna meg egy-egy szemétszállító autó a feldolgozónál. Jelenleg is mintegy 980 tonna hulladékot dolgoznak fel a kórház melletti területen, ennek alig húsz százalékát termeli az érsekújvári intézmény. A Duslo vegyi gyárba szállítják a veszélyes egészségügyi hulladékot, a feldolgozó bővítését követően már helyben dolgozták volna fel a szemetet. 2018 szeptemberében Érsekújvár önkormányzata úgy döntött, nem támogatja a beruházó terveit.

Az érsekújvári kórház területének bővítéséről, a területrendezési terv ezzel kapcsolatos módosításáról legutóbb 2016-ban döntött a testület, ám akkor még csak arról volt szó, hogy a helyi egészségügyi intézmény hulladékát dolgozzák fel a kórház mögötti komplexumban. Külön szavazott a testület arról, hogy ne bővítsék a kórház parcelláját a területrendezési terv módosításában. A javaslattal huszonkét képviselő egyetértett, egy ellenezte.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Frissítve

Általános sztrájkra készülnek az elégedetlen gazdák

Frissítve

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?