Régió

Négy emberöltő száz fényképen a Thain János Múzeumban

Érsekújvár | Történelmi értékű vándorkiállításnak adott otthont a megyei fenntartású Thain János Múzeum, amelyet szeptember 20-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A 100 év képekben kiállítás a szlovákiai magyarok életét, mindennapjait és ünnepnapjait mutatja be a közönségnek.
Száz Ildikó

2019. augusztus 14. 09:35

Érdekes érsekújvári dokumentumokkal egészítették ki a kiállítást

„Azóta, hogy 1918 és 1920 között megváltoztak régiónk államhatárai, csupán négy emberöltő telt el. Ha azonban azt nézzük, mennyit változott a körülöttünk lévő világ, használati tárgyaink, szokásaink, életmódunk, mintha évszázadok teltek volna el” – olvasható a kiállítást bemutató panelen. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának vándorkiállítása a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulással közösen jött létre. „A szlovákiai magyar közösség száz év alatt megélte a masaryki demokrácia kétarcúságát, a bécsi döntés örömkönnyeit, a világháború pusztítását, a deportálások embertelenségét, a sztálinizmus reménytelenségét, 1968 reményeit, a normalizáció szürkeségét és 1989 eufóriáját is. Az itt látható képek ennek a közösségnek és az általuk lakott Dél-Szlovákiának a változását, átalakulását kívánják láttatni, hétköznapi pillanatokat és örömteli perceket” – foglalták össze a kiállítás lényegét annak szervezői. További partnereik voltak a Bibliotheca Hungarica, a komáromi Duna Menti Múzeum, a Csemdok Országos Választmánya, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a kassai Thália Színház és a Pozsonyi Kilfi Polgári társulás. Pavol Rusnák történész a Thain János Múzeum dolgozója és a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, a Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója kapcsán létrejött kiállítást érsekújvári anyaggal egészítették ki. Bemutatják a múzeum tulajdonában lévő érsekújvári cserkészek zászlaját, valamint a két világháború között megjelenő sajtótermékekből is nyújtanak válogatást a közönségnek. Az egyik vitrinben látható magyar és szlovák nyelvű plakát a város török uralom alóli felszabadulásának 250. évfordulójára készült. Az érsekújváriak bizonyára örömmel fogadják, hogy a kiállítás kurátora az egyébként is gazdag anyaghoz csatolta az érsekújvári Szabad Polgár – Slobodný občan független járási lap példányát is, amely 1990-től 1991-ig jelent meg.

Egykori aratásokról, felejthetetlen sporteseményekről, a szlovákiai magyar iskolák, illetve a cserkészek életéből is láthatnak felvételeket a Thain János Múzeumba látogatók. Hamisítatlan időutazás vár mindazokra, akik egy-egy fénykép láttán felelevenítik gyermekkorukat, vagy azokat a történéseket, melyeket csak a szüleik, nagyszüleik, vagy pedagógusaik elbeszéléséből ismerhettek.

Galéria
1-1
Pavol Rusnák a kiállítás kurátora mutatta be a fotókat-2
A sajtótájékoztatón szó volt a cserkészek régi zászlójáról is, amely a múzeum tulajdonában van-3
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.