Régió

Mohi, egy eltűnt falu emlékei

Mélyen megrendítő volt a lévai járásbeli Mohit, annak lakosait és hagyományait bemutató emlékkiállítás megnyitója a Barsi Múzeum Dobó kastélyában.
Száz Ildikó

2017. augusztus 22. 19:20

Könnyekkel küszködtek az Egykori Mohiak Társulásának tagjai, akik magyar verssel és népdallal emlékeztek szülőfalujukra.

Mohi község felszámolásáról a múlt század hetvenes éveiben döntött az állam akkori vezetése. A lakók egy ideig még reménykedtek, hogy mégsem igaz a hír, mert azt is hallották, hogy az atomerőmű megépítésére nem jut pénz az államkasszából. Végül 1982-ban mégis kiderült, hogy lebontják a házaikat, és a lakosokat Lévára, Verebélyre, valamint a közeli községekbe költöztetik át. A Barsi Múzeum dolgozói már 1979 és 1982 között gyűjtőmunkát végeztek Mohiban, megkezdték a használati tárgyak gyűjtését, minden részletre kiterjedő fényképes dokumentációt készítettek. Különleges szokásuk volt a mohiaknak, az úgynevezett bogáncstánc. A hajadon lányok és nőtlen fiúk kitisztították az árkokat a bogáncstól és a kövektől, ezért a község vezetése mulatságot rendezett nekik a gabona cséplése után. „Az első kiállítást Mohi falu népi kultúrája címmel rendeztük meg 1986-ban a lévai kultúrházban. Fiatalként segédkeztem, és amikor rendezgettem a tárgyakat, mélyen átéltem azoknak a fájdalmát, akiknek el kellett hagyniuk a szülőhelyüket és új életet kezdeniük“ – mondta Ján Dano, a Barsi Múzeum igazgatója. További részletek lapunk nyomtatott számában.

A kiállítás anyagát november 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők.   

Önnek ajánljuk

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?