Régió

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Kassa | A kassai Szent Erzsébet-székesegyház közelében található szobrot hétfő este rongálták meg. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült megtalálni a tettest, de valószínű, hogy az elmlékművet pusztán figyelmetlenséből, egy tolató furgonnal rongálták meg.
author
Németi Róbert

2019. június 19. 14:30

Még nem tudni, mikor javítják meg a szobrot
Még nem tudni, mikor javítják meg a szobrot - Németi Róbert felvétele

A festőművészt ábrázoló, bronzból készült életnagyságú szobor a kassai katedrális árnyékában, az Erzsébet utca (Alžbetina ulica) keleti végében található. A megrongált szobrot a városi rendőrség már kedden reggel elkerítette, de még nem tudni, hogy mikor javítják meg.„A szobor jobb lába jócskán meghasadt, a talpazata pedig kiszakadt a járda betonnal rögzített kövei közül” – tudatta lapunkkal Slavomír Pavelčák, a városi rendőrség parancsnok-helyettese. Miroslav Sambor, a kassai magisztrátus kommunikációs osztályának szakembere szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, hogy a városi rendőrség már megszerezte az utca sarkán található térfigyelő kamera felvételeit, sőt mi több, egy szemtanú vallomásával is rendelkeznek, de még vizsgálják az esetet. „Az eddigi információk szerint azt látjuk a legvalószínűbbnek, hogy egy fuvarozó cég furgonjával valaki véletlenül nekitolatott a szobornak, melynek következtében több helyen is megrongálódott” – mondta Sambor. Azt, hogy ki fedezi a helyreállítás költségeit, egyelőre nem tudni, viszont az is meglepő, hogy Bartusz György, a szobor alkotója csak tegnap szembesült a hírekkel, amikor felkerestük őt, hogy az ő véleményét is kikérjük az esetről. „Ezek a hírek hozzám el sem jutottak, de még ma kimegyek, hogy megnézzem, mi a helyzet” – nyilatkozta lapunknak Bartusz. 

A szobor talpazta kiszakadt a járda kövei közül

 

Ki volt Jakoby Gyula?

Jakoby Gyula (Kassa, 1903. március 28. – Kassa, 1985. április 15.), kassai születésű magyar festőművész a szlovákiai festészet egyik legjelentősebb alkotója, akit a művészettörténet ‘kassai remeteként’ is emleget. 1923-ban Krón Jenő kassai szabadiskolájában, majd 1926 és 1928 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mestere Réti István volt. A második év után azonban visszatért Kassára, s ettől fogva egészen haláláig itt élt és dolgozott. 1938-tól 1944-ig tagja volt a Kazinczy Társaságnak, 1945-től 1949-ig a Svojina, majd 1944-től a Csehszlovákiai Képzőművészek Szövetségének. Művei az összes jelentős szlovákiai közgyűjteményben, és némelyik magyar múzeumban is megtalálhatóak.
Bartusz György egészalakos, életnagyságú, az idős mestert megtörten ábrázoló bronzszobrának gipszváltozata eredetileg még Jakoby életében, 1980-ban készült. Két évvel később bronzba öntötték, és felállították a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum udvarán (a múzeumot egyébként 1991-ben Jakoby Gyuláról nevezték el, és ott állandó kiállítása létesült). Ezt a szobrot helyezték el aztán az Szathmáry György utcában a Szent Erzsébet székesegyházhoz közel eső szakaszán, 2000-ben.
A lényegében csak a statikai egyensúlyt biztosító talpon álló szobor valósággal beleolvad a sétálóutca járókelőinek forgatagába, érzékletes jelentést adva magas művészet és a ‘köz’ sokszor jobbára utópikus összeolvadásának.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

df

Ezek a háztartások fizetnek majd a legtöbbet 2023-ban az energiáért!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

d

Hogyan választhat finom és minőséges mandarint?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.