Régió

Lezárult a Csaplár-emlékév Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely | Emlékkonferenciát szerveztek, és felavatták Csaplár Benedek emléktábláját a nevét viselő művelődési központ falán.
author
Kiss Bartalos Éva

2016. december 7. 18:47

Múlt héten véget ért a Csaplár Benedek-emlékév a járási székhelyen. Szerdán zárókonferenciát tartottak, csütörtökön leleplezték a dunaszerdahelyi születésű tudós, néprajzkutató emléktábláját.

A város önkormányzata tavasszal hirdette meg a Csaplár Benedek-emlékévet. Az év folyamán több rendezvényt szerveztek, és pályázatot hirdettek meg. A városi művelődési központ felvette a híres szülött nevét. A szerdai emlékkonferencián A. Szabó László alpolgármester köszöntötte a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában megjelent vendégeket. „A 195 évvel ezelőtt született Csaplár Gáspár, aki Szent Benedek tiszteletére vette fel a Benedek nevet, tudományos munkájában sokoldalú volt és termékeny, oktatóként bölcs és buzdító, papként pedig puritán és rendkívül erényes” – mutatta be a résztvevőknek a konferencia központi alakját A. Szabó László. Szakál László János esperes méltatta a piarista rend szerzetesét. Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke beszámolt az emlékév eseményeiről. Nagy Attila helytörténész előadásában ismeretlen dunaszerdahelyiként beszélt Csaplár Benedekről, akinek hozzáállása nagyban segítette a helyi katolikus iskola újjáépítését. „Csaplár elsősorban pedagógus volt, szentélynek tartotta az iskolát. Nemcsak tanított, hanem nevelt is” – mondta Nagy Attila. A dunaszerdahelyi hitvallókról és az egyházlátogatási jegyzőkönyvek fontosságáról is hallhattak előadást a látogatók. A Csallóközi Múzeum tárgyi emlékeinek, a Szent György-hagyomány és a Csaplár Benedek Adattár bemutatása is szerepelt a programban.

Csütörtökön az emlékév lezárásaként felavatták Csaplár Benedek emléktábláját a nevét viselő művelődési központ falán, és kiértékelték az emlékévben meghirdetett pályázatokat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.