Jóváhagyták Dunaszerdahely 2023-as költésgvetését

Hájos Zoltán
Dunaszerdahely |

Kedden tartotta soros, harmadik ülését a városi képviselő-testület, ahol többek között megszavazták az ezévi költségvetést. A tervezet alapján a város több mint 28 millió eurót meghaladó összegből gazdálkodhat.

Hájos Zoltán polgármester felvezetőjében elmondta: „A tavaly kirobbant orosz-ukrán háborút követő pénzügyi és energetikai krízis komoly kihívások elé állította az önkormányzatokat. A kormány populista, nem rendszerszerű rendeletei tovább szűkítették az önkormányzatok mozgásterét, növelték a bizonytalanságot. Az adóbónusz bevezetésével több mint 800 ezer euróval csökken Dunaszerdahely város részadóiból származó bevétele, a másik oldalon pedig az elszabadult energiaárak és az infláció komoly döntések meghozatalára, megszorításokra kényszerítik az önkormányzatot.” A polgármester elmondta milyen prioritásokat határoztak meg. Ide tartozik a városi intézmények – szociális intétmények, óvodák és iskolák –zavartalan működése és az energiellátás garantálása. Továbbá, ide tartozik a hiteltörlesztés és a közalkalmazottak bérének előírt emelése. Hájos elmondta, hogy az alapkamatok emelkedése miatt az eddig megszokott kamatterhek több százezer euróval fognak emelkedni, erre is fel kell készülni a költségvetésben. Az előterjesztett költségvetésben – az előző évhez képest – megemelt összeget tudnak elkülöníteni a kulturális, a sport és a szociális pályázatokra, összesen 257 ezer euró kerül a dotációs költségvetésbe. Megszorításokra is sor kerül, a közhasznú munkára is kevesebbet költ a város. A városi intézmények megkapták a spórolás lehetőségeit tartalmazó utasításokat is.

A 2022-es évet áprilisban fogják lezárni, az ott megspórolt többletet a 2023-as évi költségvetésbe fogják bevonni. Minden intézményben jelentős ugrás tapasztalható az energiárak emelkedésében. Példaként a következő adatot osztotta meg a polgármester: a Kodály Zoltán Alapiskola a 2021-es évben összesen 43 928 eurót fizetett a gázért, a 2022-es évben az összeg 122 350 euróra emelkedett.

A főellenőr, Fekete Zoltán elmondta, hogy: ”A beterjesztett költségvetési javaslat 11 eurós többlettel számol”. A bevételi oldalon összesen 28 084 300 euró szerepel, a kiadási oldalon 28 084 289 euró. Összehasonlításképpen, tavaly közel 37 millió volt a város költségvetése. A költségvetés három területre tagolódik, a folyó költségevetésre, a beruházásokra (tőkeköltségvetés) és a pénzügyi műveletekre. A főellenőr elmondta, ami a folyó költségvetési mérleget illeti, a javaslat 1,8 millió euró többlettel számol, ami 2017 óta – leszámítva a tavalyi évet – a legalacsonyabb összeg. A 2017-2021 években ez az összeg 2,2 és 3,2 millió euró között mozgott. Ez a többlet adja a szükséges forrást a beruházásokra és az adósságkezelésre, tehát jelentősen meghatározza a város beruházási lehetőségeit. Ami a beruházásokat illeti, itt egymillió eurós összeggel számol a tervezet. Ez rendszerint negatív érték, hiszen ez alapján határozzák meg a jövőbeni beruházások és a megvalósításukhoz szükséges források közötti különbséget. A város tavaly 9,5 millió eurót költött beruházásokra, 3,6 milliós tőkebevétel mellett.

A költségvetési tervezetet 2022. december 21-én hozták nyilvánosságra és megtekinthető a város honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?