Régió

Fekvőrendőrrel, kátyúzással, tiltótáblákkal próbálják enyhíteni a forgalmi káoszt a párkányi Szent István utcában

Párkány | A párkányi Szent István utca lakói a közelmúltban panaszelevéllel fordultak a város polgármesteréhez és a képviselőkhöz. A levélben az utca számtalan közlekedési problémájára hívták fel a figyelmet.
Gulyás Zsuzsanna

2019. február 14. 16:36

A jelenlegi megoldás számtalan probléma forrása (A szerző felvétele)

Ugyan a város pótolta a megrongálódott fekvőrendőrt az utca egyik legkritikusabb gyalogosátkelőjénél, elkezdték a kátyúzást is, fokozták a rendőri jelenlétet és hamaorsan kikerülnek a kamionok behajtását tiltó táblák is, de az egyik legnagyobb problémát mégsem sikerült orvosolni.

Régi probléma

„A panaszlevélben - amit közel ötvenen írtak alá - a forgalomlassító kihelyezése és az útburkolat javítása mellett a sebességkorlátozó táblák kihelyezését is kértük. Az egyik legnagyobb gond ugyanis az, hogy az autósok nem veszik figyelembe az útviszonyokat. A hepehupás úton gyakran még az ötvenes sebességhatárt sem tartják be, amivel a gyalogosokat és a kerékpárosokat is veszélyeztetik” - magyarázta Zsitva Rozália, aki a panaszlevél megírása előtt több alkalommal járt a városi hivatalban és a rendőrségen, hogy felhívja a figyelmet az áldatlan állapotra.

Égető gondok

A belvárost és a papírgyárat összekötő Szent István utca a város egyik legforgalmasabb útja. Rengeteg személyautó, autóbusz és megrakott teherautó halad át rajta. A kátyúk, a repedések, a megsüllyedt cstornafedők illetve esővízelvezetők és az út mentén parkoló autók nemcsak a sofőröknek okoznak gondot, hanem a kerékpárosoknak is. Az út menti hepehupás járdák is balesetveszélyesek. Az iskolába tartó gyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve. Az utca forgalmi rendje sem szerencsés. Bár a helyiek már megszokták, a turistákat megzavarja és fejcsóválva veszik tudomásul, hogy egy részén egyirányú a forgalom, tehát a gyár irányából a belvárost gépkocsival a Szent István utcán nem lehet megközelíteni.

Féktelen száguldás

„Reggel fél öttől este fél tízig hatalmas a forgalom. A Nánai út javítása miatt az utóbbi hónapokban megnövekedett a kamionok száma is. Súlyuktól nemcsak az egyébként is katasztrofális útburkolat állapota vált kritikussá, hanem a házunk fala is megrepedt. Néhány hónapja tataroztuk és máris új repedések alakultak ki rajta” - magyarázta könnyekkel szemében Zsizva Rozália. Volt példa arra is, hogy önköltségükön töltötték fel a házuk előtt éktelenkedő kátyút. Örül annak, hogy a panaszlevél és Vitkó Andrea (Híd) testületi interpellációja nyomán a város rövid időn belül pótolta a megrongálódott forgalomlassítót, fokozta a rendőri jelenlétet és elkezdték a kátyúzást is, de úgy véli, hogy a negyvenes sebességhatár bevezetése nélkül a foganatosított intézkedések sem lesznek effektívek. „Ha az autósok meglátják a rendőröket, akkor nem kerülik ki a forgalomlassítót és betartják a sebességhatárt is. Ha nincs ellenőrzés, akkor a többség száguldva hajt végig az utcán” - állítja Zsitváné. A kérdés, hogy a sofőrök a negyvenes sebességhatárt betartanák-e, nyitva maradt.

Próbálják orvosolni

Dudás Ágnestől, a városi hivatal sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy olyan útról van szó, melynek karbantartása a város feladata. „Teljes rekonstrukciója még nem merült fel, így nem készült erre vonatkozó tanulmány és költségvetés sem” - közölte a szóvivő. Az utat kátyúzással szeretnék biztonságosabbá tenni. „Az aszfaltkeverő cégek a téli időszakban nem üzemelnek. Télen csak ideglenes kátyúzás végezhető el úgynevezett hideg (zsákos) aszfalttal. A téli karbantartás és gépi úttisztítás után a kátyúzást egy erre szakosodott külső céggel végeztetjük, mivel ehhez speciális gépekre és meleg aszfaltra van szükség” - tájékoztatta lapunkat a hivatal sajtóreferense. A kátyúzást idén márciusban illetve árpilisban szeretnék elvégeztetni. A kamionok behajtását tiltó táblákkal szeretnék megakadályozni. „Ezek a táblák a Nánai úti és COOP bevásárlóközpontnál levő körforgalomba kerülnének. Mivel a körforgalmak és első osztályú utak az államhoz tartoznak, a táblák kihelyezését a Szlovák Útkezelő Vállalatnál, a járási hivatal közlekedési osztályán és a járási közlekedési felügyeletnél is engedélyeztetni kell. S bár ezen körforgalmak a Szlovák Útkezelő Vállalathoz tartoznak, a táblák kihelyezését a városnak kell kifizetni” - magyarázta. Sebességkorlátozó táblák kihelyezéséről a referens szerint nem esett szó. Párkányban nem a Szent István utca az egyetlen olyan út, amely felújításra szorul. „Javításukat kátyúzással oldjuk. Az úthálózat teljeskörű felújtását a város komplex módon, a beruházási terv keretében szeretné megoldani. Ezzel kapcsolatban elsősorban projektdokumentációt kell készíteni, ezt az engedélyzetési eljárás követi” - fogalmazott a szóvivő.


 

forgalom
Zsitváék felújított házán egyre szaporodnak a repedések (A szerző felvétele)
forgalom
A megrongálódott fekvőrendőrt a napokban pótolták (A szerző felvétele)
forgalom
A Szent István utca számtalan sebből vérzik: kátyúk, repedések, megsüllyedt csatornafedők és esővízelvezetők, balesetvesélyes járdák és gyalogosátkelők jellemzik (A szerző felvétele)  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?