Régió

VIDEÓ: Robbanás miatt kigyulladt egy gázterminál Pozsony mellett, egy ember meghalt

Baumgarten an der March | A rendőrség szerint "műszaki okok" állnak a robbanás hátterében, de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 10:42

Frissítve
- Illusztrációs felvétel - Facebook/policiaslovakia

A rendőrség a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy "műszaki okok" állnak a robbanás hátterében, de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el. A robbanás pontos okát még vizsgálják.

A detonáció reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Weiden an der March település Baumgarten nevű részén található létesítményben. A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre északnyugatra található.

A szlovák rendőrségi attasé tájékoztatása szerint egy gázcső robbant fel. A robbanás következtében a környező épületek és járművek is lángra kaptak.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek, a tüzet már sikerült eloltani. 

Egy szlovák sérült

A rendőrség hivatalos Facebook-oldala szerint a robbanásban megsérült egy szlovák állampolgár is, akit kórházban ápolnak. A közlemény szerint a sérülés nem súlyos.

A robbanás lehetséges okának vizsgálatát megkönnyítendő egy rendőrségi helikopter felvételeket készített a helyszínről.

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van - közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit "belátható ideig" fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. A szomszédos gázvezetékek üzemeltetőit haladéktalanul tájékoztatják, hogy megtehessék a szükséges lépéseket - közölte a Gas Connect Austria.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

Dušan Dvoran, a robbanáshoz közeli Nagymagasfalu (Vysoká pri Morave) polgármestere elmondta: közel volt hozzá, hogy elrendelje a község evakuálását. 
A robbanás elmondása szerint a Nagymagasfalu és a Baumgarten an der March között húzódó gázvezetéken történt.

"Mintegy 500 méterre tőlünk volt egy óriási robbanás, a lángok mintegy száz méter magasra csaptak fel. Féltem, hogy felénk terjednek"

- írta le a helyzetet Dvoran, aki azonnal értesítette a mentőalakulatokat és a polgári védelem malackai válságstábját. Evakuációra végül nem volt szükség.

A robbanást és a felcsapó lángokat több határ menti településről, többek között Stomfáról (Stupava) és Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészéből is látni lehetett.

(MTI, TASR, u)

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?