Régió
- Illusztrációs felvétel - Facebook/policiaslovakia

VIDEÓ: Robbanás miatt kigyulladt egy gázterminál Pozsony mellett, egy ember meghalt

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 10:42

Frissítve
Baumgarten an der March | A rendőrség szerint"műszaki okok" állnak a robbanás hátterében, de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el.

A rendőrség a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy "műszaki okok" állnak a robbanás hátterében, de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el. A robbanás pontos okát még vizsgálják.

A detonáció reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Weiden an der March település Baumgarten nevű részén található létesítményben. A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre északnyugatra található.

A szlovák rendőrségi attasé tájékoztatása szerint egy gázcső robbant fel. A robbanás következtében a környező épületek és járművek is lángra kaptak.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek, a tüzet már sikerült eloltani. 

Egy szlovák sérült

A rendőrség hivatalos Facebook-oldala szerint a robbanásban megsérült egy szlovák állampolgár is, akit kórházban ápolnak. A közlemény szerint a sérülés nem súlyos.

A robbanás lehetséges okának vizsgálatát megkönnyítendő egy rendőrségi helikopter felvételeket készített a helyszínről.

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van - közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit "belátható ideig" fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. A szomszédos gázvezetékek üzemeltetőit haladéktalanul tájékoztatják, hogy megtehessék a szükséges lépéseket - közölte a Gas Connect Austria.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

Dušan Dvoran, a robbanáshoz közeli Nagymagasfalu (Vysoká pri Morave) polgármestere elmondta: közel volt hozzá, hogy elrendelje a község evakuálását. 
A robbanás elmondása szerint a Nagymagasfalu és a Baumgarten an der March között húzódó gázvezetéken történt.

"Mintegy 500 méterre tőlünk volt egy óriási robbanás, a lángok mintegy száz méter magasra csaptak fel. Féltem, hogy felénk terjednek"

- írta le a helyzetet Dvoran, aki azonnal értesítette a mentőalakulatokat és a polgári védelem malackai válságstábját. Evakuációra végül nem volt szükség.

A robbanást és a felcsapó lángokat több határ menti településről, többek között Stomfáról (Stupava) és Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészéből is látni lehetett.

(MTI, TASR, u)

Önnek ajánljuk