Régió

Fejlesztési paletta Dunamocson

Dunamocs | Jelentős fejlesztéseken esett az a helyi alapiskola, számos befejezett és még futó projekt van terítéken a Duna menti faluban.
Vataščin Péter

2020. november 21. 16:30

Dunamocs
Proritás a település anyagi helyzetének stabilizálása - Vataščin Péter felvétele

Bármelyik önkormányzathoz is kopogtat be az újságíró ezekben a hónapokban, mindenhol ugyanazzal a problémával szembesítik: voltak ilyen és olyan terveik, de aztán jött a járvány. Ugyanakkor azt is látni lehet, hogy mindenütt folytak különféle fejlesztések, illetve sikerült stabilizálni az önkormányzatok működését. Nincs ez máshogy a valamivel több mint 1100 fős Dunamocson sem, ahol Tóth Eszter (független) polgármesterrel a Községi Hivatal atipikus épületében sorra vesszük a 2020-ban megtett lépéseket. „Nekünk most a gazdasági helyzet megjavítása a prioritásunk, mert nagyon rossz alapokkal indultunk: adósságokat és kifizetetlen számlákat kell rendeznünk. A másik pedig az ingatlanjaink állapotának rendbetétele: a hivatal, a kultúrház stb. Erre pályázunk, ha nem sikerül, akkor minimális összegekkel önerőből, óvatosan látunk munkához“ – vázolja az elsődleges céljaikat a polgármester. Mint mondja, a Covid mintegy 20 ezer eurós kiesést okozott eddig a falunak, az állami hozzájárulások 10 %-a esett ki – szerencsére azonban elbocsájtások nem kerültek szóba az önkormányzat részéről.

Központban az iskola

A jelek szerint a helyi alapiskola egyes épülettrészein látszanak meg legjobban az idei év fejlesztései. „Sor került a kémiai, biológiai és fizikai univerzális laboratórium felújítására. Ez főleg a szülői munkaközösség kezdeményezésére történt meg, amelybe a község anyagilag és munkával is besegített“ – mondja Tóth, majd hozzáfűzi, a felújítás mellett új eszközöket is vásároltak részben a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a helység pedig már működőképes állapotban van. Saját erőből megújult a háztáji ezermesterkedés fortélyainak megtanulására szolgáló műhely is. „És van egy szintén önerőből felújított tanulókonyhánk is, ahol a lányok a főzést és a hozzá kapcsolódó dolgokat tanulják meg“ – teszi hozzá. „Tavasszal megvalósítottunk egy 2018-ban beadott pályázatot is, amely által az iskola fűtési forrását újítottuk fel. Gázkazán helyett egy geotermális hőszivattyús rendszert telepítettünk“ – meséli a polgármester, amelyet az Envirofond segítségével ütöttek nyélbe. Most szeptemberben pedig a környezetvédelmi minisztérium közvetítésével uniós pénzekből a tornaterem fűtését is modernizálták.

Minden igyekezet ellenére Dunamocson is gond van az iskolai létszámmal, de az önkormányzat teljes mellszélességgel kiáll a fenntartása mellett, hozzájárulnak a költségeikhez is:Kereken 70 gyermek jár az iskolába. Nagy gondban vagyunk, s nemcsak a születéssel, hanem sok diákot elszippantanak más iskolák is.“ Tóth Eszter elmondta azt is, hogy tervezik egy iskolabusz megvételét.

Padlón a kulturális élet

A Covid-járvány a kulturális rendezvények körében járt a legpusztítóbb hatással, ilyen téren szinte meg sem történt Dunamocson a 2020-as év. Csupán egy visszafogott júniusi trianoni és egy augusztus 20-ai ünnepséget tudtak megtartani. Viszont többek között elmaradt a híres Burcsákfesztivál, vagy a Duna túloldalán található Süttővel közösen szervezett tavaszi Költészet Napja is.

Más fejlesztések

Viszonylag friss fejleménynek számít, hogy a mintegy 70 taggal működő önkéntes tűzoltóegyesület a belügyminisztériumnak köszönhetően szeptembertől egy új tűzoltókocsit kapott, amire még 2019-ben pályáztak. Ötévnyi használat után kerülhet majd községi tulajdonba. Nem kerülte el az önkormányzat figyelmét a temető sem, amelynek félreeső részén széleskörű parkosítást végeztek. Hamarosan a világháló is általánosan elérhető lesz Dunamocson, ugyanis falu területén 10 ingyenes wifi-pontot helyeznek majd ki. Ezenfelül egy községi bérház építésének előkészítése is zajlik, amellyel azt remélik, hogy helyben tudnak tartani családokat, de akár új lakosokra is szert tehet majd a falu.

Dunamocson keresztülhalad az EuroVelo 6-os kerékpárút, de Tóth Eszter egyelőre még óvatosan nyilatkozik a kerékpáros turistákban rejlő potenciálról. „A turizmusról az a véleményem, hogy építsük ki az alapokat, az infrastruktúrát, s utána kezdjünk vele bővebben foglalkozni“ – mondja a községvezető, majd hozzáteszi azt is, a járványhelyzet megmutatta, nem lehet csak a turistákra alapozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 22 beteg elhunyt, 1849 fertőzöttet találtak csütörtökön

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

terasz

Mától új szabályok vonatkoznak az éttermek teraszainak a működtetésére

Diego Maradona

Szűk családi körben temették el Maradonát

koronavírus iskola

A Szlovákiai Városok Uniója kész támogatni az iskolai tesztelést

Párkány maradona

Diego, a nápolyi isten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.