Régió

Favágás a szigeti réteken

Ekecs, bogyarét | Ha laikus természetvédőként autózott volna valaki a közelmúltban Ekecs és Bogyarét között, valószínűleg felháborodottan állapítja meg, hogy megint vágják a fákat.
Somogyi Katalin

2020. március 25. 10:48

Fűzfák
- Somogyi Katalin felvétele

Holott nem vágták, csak radikálisan botolták, hogy megmentsék őket. Nemcsak a fákat – elsősorban fűzfákat –, hanem az őket körülvevő környezetet is. 

Mi a botló fűzfa
A botló fűzfa jóval több, mint fa. Egy tökéletesen átgondolt gazdálkodási módszer. Hajdanán, az egyik leggyakrabban előforduló fafajta volt a Csallóközben, mert hála a magas talajvízszintnek a vizenyős, lápos talajban ideálisak voltak a feltételek a fejlődéséhez. Elődeink kedvelt fája is volt, hiszen levágott ágait nemcsak fűtésre, kosárfonásra, hanem vályogházak építésénél is rendszeresen felhasználták. Nagy előnye volt, hogy nagyon gyorsan új hajtásokat, új ágakat növesztett. Nem is beszélve arról, hogy korhadékkal teli hatalmas odvaiban ezernyi élőlény talált menedéket a különösen hasznos és értékes rovarcsoportoktól kezdve a denevéreken át egészen a baglyokig. Az idős botló fűzfák a hagyományos gazdálkodás eredményének példái és jelentős értékkel bírnak a biológiai sokféleség szempontjából is.

Fűzfák

Az Alsó-Csallóköz csodája
Ezt a meanderi fűzfát méltán nevezik az Alsó-Csallóköz csodájának is. Ha körbenézünk a tájon, a több százhektáros monokultúrás termesztést a botló fűzfás kolóniák mint afféle kis zöld szigetek törik meg. 5–7 évenként kell őket visszavágni, nehogy tönkremenjenek. Ha túl nagyra nőnek az ágai, előfordulhat, hogy a törzse nem bírja el a nagy koronát és kettétörik, mert a belseje korhadt és odvas. A botló füzekről való gondoskodás a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ) fő feladati közé tartozik már több éve. A projektfelelős Žofia Filagová vezetésével az elmúlt időszakban – hála az állandó gondoskodásnak – már közel 1000 faegyedet sikerült botvágással megmenteni és új életre ösztönözni. Most is szorosan együttműködnek a bogyaréti önkormányzattal és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel.

Fúzfa

Védelem fűrésszel
„Az ilyen projektekbe Pozsonytól Kassáig nagyon sok önkéntes is bekapcsolódik” – magyarázza Vajlik Katarina, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség túzokvédelmi központjának a munkatársa. Ez a központ kőhajításnyira fekszik attól a helytől, ahol az egyik jelentős botlófűzfa-komplexumot vágták vissza legutóbb. 
„Igen, a természetet lehet markolóval és motoros fűrésszel is védeni. A fűzfákat először a túzokvédelmi központ udvarán kezdtük kezelni, majd fokozatosan kiterjesztettük a szigeti rétek további részeire is. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akár 120–150 éves kort is megélhetnek a fűzfák, ideális életteret adva kisemlősöknek, békáknak, olyan rovartörzseknek, amelyek fennmaradásához létszükséglet ezek az odvas, szuvas fák” – mondja a természetvédő.

Eltűntek a túzokok
A túzokvédelmi központot a múlt század nyolcvanas éveiben 
alapították, hogy megmentsék az Alsó-Csallóköz túzokpopulációját. Nem sikerült. Amikor megalakult a központ, már csak húsz túzok élt ezen a területen, holott az ötvenes években több mint 170. „Az 1965-ös árvíz volt a nagy vízválasztó. Akkor nagyon sok tanyai ház, gazdasági épület tönkrement, ezeket ledózerolták, és betemették a vizenyős, lápos területeket. Addig halászni lehetett a megduzzadt Dudvágban, most már csak itt-ott láthatók a folyami víz nyomai. A madárvédelmi terület 95 százaléka monokultúrás szántóföld, amely nem biztonságos fészkelési hely a túzoknak” – magyarázza Bogyarét polgármestere, Aradi Mónika, aki lelkes természetvédő. 

Fúzfa

Az élőlényeket, még a védetteket sem lehet életterüktől függetlenül kezelni, menteni. Csak azok a fajok maradnak fenn, amelyeknek megvannak a megfelelő életkörülményei. Először vissza kell állítani azokat az életkörülményeket, amelyeket az adott állat-, rovar-, vagy madárfaj igényel, azután bízni kell 
a természet és az élővilág intelligenciájában, mert ők ösztönösen jönnek vissza oda, ahol meg tudnak maradni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

dd

Litera túra – irodalom a karanténból

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.