Régió

Fába vésett eszményképek Meliš György egykori tanítványaitól

Érsekújvár | Szobrászati szimpóziumon mutatkoznak be az érsekújvári születésű Meliš György professzor, szobrászművész tanítványai. A csillagászati kabinet közelében lévő parkban állítják fel a napokban készülő alkotásokat a Lég(Új)Vár programsorozat jegyében.
Száz Ildikó

2020. szeptember 3. 15:01

Fából faragott csodák
„Édesapám műhelyének faforgács illatával alszom el a művészet őszinteségének kék mélységében” – fogalmazta meg Meliš György az egyik vizuális alkotásában.

Érsekújvár díszpolgára

Meliš György 1942-ben született Érsekújvárban a Rózsa utcában, majd a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, és óraadó tanárként dolgozott a Színművészeti Főiskolán.

1990-től a Képzőművészeti Főiskolán oktatott, egy évvel később megkapta a docensi, 1992-ben a professzori címet, ezt követően a Képzőművészeti Főiskola Szobrászati Tanszékének a vezetője volt. A szabad szobrászat képviselője elsősorban monumentális műveivel, rajzaival és grafikáival vált ismertté, illetve a Gerulata művészeti egyesület alapítójaként. Filmek készítésében is részt vett szobrászként. „Meliš György professzor kapcsolata szülővárosához mindig is bensőséges és élethosszig tartó volt. Család, barátok, művészet, kultúra, sport, oktatásügy – mindezek a területek prioritást élveztek, melyek középpontjában Kassák Lajos állt. Számos méltatás szerzője és szervezője volt, jelentős szerepet töltött be Kassák üzenetének és művének továbbításában” – írta a művész méltatásakor Magda Klobučníková, a Zmeták Ernő Galéria korábbi igazgatója, a jelenlegi szimpózium szervezője.

Az augusztus 31-től szeptember 13-ig tartó rendezvény résztvevői a csillagászati kabinet udvarában dolgoznak. Bárki megállhat, elbeszélgethet velük, aki a közeli parkon át gyalogol a város központjába.

Kölcsönös inspiráció

Az alkotók, egykori tanítványok közül találkozhatunk Jozef Kliskývel, aki Meliš György műtermében fejezte be tanulmányai utolsó évfolyamát, valamint Rastislav Biarineccel és Ľubomír Purdeš pályakezdő művészekkel, akik a mesterükkel élete végéig tartották a kapcsolatot.

A szimpóziumot a Művészetet Támogató Alap jóvoltából valósítják meg a kultúra városában. „Meliš professzor alkotói tevékenységére kapcsolódik a jelenlegi munkánk, egykori diákjaiként nagy tisztelői vagyunk a művészeti tevékenységének. A tanulmányaink befejezése után is szoros kapcsolatban álltunk vele, kölcsönösen inspiráltuk egymást” – mondta Ľubomír Purdeš szobrászművész, aki látogatásunkkor egy vastag tölgyfahasáb megmunkálásán dolgozott. A friss forgácsillat megállásra késztetett néhány arra járót is.

A művész elmondta, a szimpóziumokon való részvételt az teszi nehézzé, körülményessé, hogy ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak és bele kell férniük az előre meghatározott időrácsba.

Érsekújvári szobrászati szimpózium

Help és idea

A szobrászati szimpózium első évfolyamának a résztvevői örömmel várják az önkéntesek jelentkezését, akik segítenének a hatalmas és nehéz farönkök mozgatásában. A segítőkész fiatalok közben alaposan megfigyelhetnék a munkafolyamatot és látnák a készülő művek születését.

Munkámmal a mester Idea-ciklusára szeretnék utalni. Amikor Meliš György tiltólistára került, nem rendezhetett kiállításokat, elszigetelték a műértő közönségtől. Ekkor a szobrász halotti maszkot készített azzal az egyértelmű üzenettel, hogy a társadalom számára már halott. Hol nyíltan, hol latens módon fogalmazta meg az érzéseit, gyakoriak az idea és a help szavak az alkotásaiban. Az ő halotti maszkjával úgy éreztem, nem dolgozhatok tovább, mert ez túl személyes. Egyszer felajánlottuk neki, hogy ajándékul kifaragjuk az általa készített maszk óriás-változatát, de ebbe nem egyezett bele, nem kívánta, hogy ilyen módon emléket állítsunk neki. Ezért most a saját arcomról készített 3D lenyomatok alapján négy maszkot készítettem. Szó sincs nárcizmusról! Bele akarom magam élni abba a helyzete, amit a professzorom élhetett át annak idején” – mondta Ĺubomír Purdeš. A szimpózium másik résztvevője a help – jelképpel foglalkozik alkotásában. A kész művek betontalapzaton kapnak helyet a parkban, amely összeköti a város központját a közeli lakóteleppel, és éveken át rendkívül elhanyagolt állapotban volt. Most új értelmet kap a két ösvénnyel szegélyezett zöldterület, és kellemes pihenőhellyé, művészeti élménnyé válhat az itt élők számára.

Szeptember 8-án és 11-én 18 órától a kiállított szobrokat megtekinthetik az érdeklődők kommentált bemutató keretében, mely során még többet tudhatnak meg a mesterről és a tanítványairól. A szoborparkban, melyet az érsekújváriak Meliš Györgyről szeretnének elnevezni, szeptember 13-án 16 órától tartanak ünnepélyes megnyitót.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola
Frissítve

A diákok december hetedikétől visszatérhetnének az iskolákba, nem lesz országos tesztelés ötödikén és hatodikán

hóágyú

Változnak a járványügyi intézkedések – kérdések és válaszok!

Igor Matovič

A szakértők is kifogásolják a Matovič-féle országos tesztelést

Diego Maradona
Frissítve

Elhunyt Diego Maradona

monika Jankovská
Frissítve

Jankovská beismerő vallomást tett

Meghan Markle

Meghan Markle a nyilvánosság elé tárta érzéseit második magzata elvesztéséről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.