Régió

Életmesék Pozsonytól az Ung-vidékig

Komárom | Már hetedik kiadványánál jár a Életmesék sorozat, amit a komáromi Tandem nonprofit szervezet ad ki.
Vataščin Péter

2020. január 15. 11:58

Komárom
- Vataščin Péter felvétele

„1947-ben születtem itt, Füleken. És az az érdekessége, hogy ugyanabban a szobában születtem, ahol édesapám született és édesapám ugyanebben a szobában halt meg (sír). Mindig meghatódok, mert fölötte álltam, amikor meghalt” – így hangzik egy 69 éves férfi visszaemlékezése a nógrádi élettörténeteket feldolgozó bő 100 oldalas Tandem-kiadványból, amelyben sokan a legszemélyesebb gondolataikat mondták el az életükről. 

Összesen mintegy 250 idős személyt kerestek fel a komáromi szervezet aktivistái 2014 óta, amelynek 7 kiadvány az eddigi eredménye. Bodrogköz, Ung-vidék, Nógrád, Csallóköz, Gömör, Pozsony és a Szenci járás, valamint a legutóbb Zoborvidék voltak eddig a gyűjtés színhelyei. Az anyagot tematikusan rendezték a szerkesztők, így például a gyermekkori emlékek, a személyes életbölcsességek mellett az egykori helyi kultúra is megjelenik a füzetek lapjain, miközben igyekeztek érzékeltetni egy-egy vidék tájszólását is. A munkák tudományos igénnyel készültek, és a Kisebbségi Kulturális Alap, az azt megelőző korábbi kisebbségi kulturális program segítségével finanszírozták. A kiadványokhoz tetszés szerinti összeg fejében juthatnak hozzá az érdeklődők. 

Az idősek varázsa
Urbán Péter, a Tandem ügyvezetője az Új Szónak elmondta, az Életmesék koncepciója az egyik munkatársuk, Molnár Kriszta ötlete volt. Idősek otthonába járó gútai népzenészek és néptáncosok neki szóltak arról, hogy a fellépések mellett milyen nagy élményt jelent, amikor a bentlakók történeteit hallgatják. Ezt az ötletet karolta fel aztán a Tandem.
S hogy mi a gyűjtés és a szerkesztői munka igazi veleje? „Van egy személyes válaszom erre, hogy nagyon szerettem hallgatni az anyai nagymamám történeteit – már nem él egyik nagyszülőm sem. Imádtam, amikor Pozsonyból hazaérkeztem, leültem mellé, elkezdett sokat mesélni a régi időkről. Szóval a projekt egyik nagy hozadéka számomra, hogy visszajönnek az emlékek arról, hogy mesélt nekem” – azt mondja, az interjúkat készítők is hasonló élményekkel térnek vissza a terepről. Az Ung-vidéki kötet társszerkesztője, a kürti származású Szendi Tünde is hasonló vonásokat emelt ki: „Elmondhatatlan érzés volt látni, hogyan ragyog fel az arc és válnak egyre csillogóbbá, könnyesebbé a szemek, miközben utazok az időben én is, és velem is hasonló történik: összeszorul a szívem, amikor B. néni a mindig rohanó gyerekeit emlegeti”.

Nincs még vége
A Tandem célterületei között szerepel még Mátyusföld és Párkány környéke is, illetve szeretnék 10-ig kibővíteni a kötetek számát. Ezen túl pedig gondolkodnak még egy hangoskönyv szerkesztésében is, amelyen az egy-egy nyelvjárást jól beszélő előadók olvasnák fel a már felgyűjtött történeteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lég

Éljenek a betegek a jogaikkal

Kassa

Fazekaznak, korongoznak a kamionsofőrök

Henrich Sz.

Feladta magát a rendőrségen az egyik legkeresettebb szlovák bűnöző

betléri kastély

Könyvritkaságokat mutatnak be a betléri kastély történelmi könyvtárában

koronavírus

Koronavírus - Kínában hétfőtől leállítják a csoportos utakat bel- és külföldre egyaránt

Bajmóci Állatkert

Madárinfluenza a Bajmóci Állatkertben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.