Régió

Egyre több az érdeklődő a vasárnapi iskola iránt

Nagykapos | Akár havonta kétszer is tarthatnak foglalkozásokat a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban működő vasárnapi iskolában, ugyanis a legutóbbi, decemberi összejövetelre a vártál jóval több gyerek jött el.
Leczo Zoltán

2015. január 11. 17:25

Gabri Rudolf, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, az első ilyen játékos oktatást a magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány (VIA) munkatársai vezették, a következőt a sárospataki közép- és alapiskolai pedagógusok, decemberben pedig a helyi aktivisták és tanítók. A foglalkozások előtt a magyar ház munkatársai végigjárták a régió községeit, hogy felmérjék, van-e elegendő érdeklődő egy ilyen iskola iránt. Az Ung-vidéki községekből származó gyerekeket – és az őket kísérő szüleiket – a magyar ház által bérelt kisbusz ingyen szállította Nagykaposra, majd a foglalkozások végeztével haza. Az első rendezvényre ugyan a vártnál kevesebb gyerek érkezett, ám a tapasztalatok így is biztatók voltak. A gyerekekkel folytatott beszélgetések során kiderült, néhányan ma már csupán a nagyszüleikkel beszélnek magyarul, többen az óvodában, az iskolában sem használják az anyanyelvüket.

A decemberi rendezvényre már annyian jelentkeztek, hogy a magyar ház által bérelt kisbusznak kétszer kellett fordulnia, és ha a gyereklétszám tovább nő, a szervezők havonta kétszer is tartanának foglalkozást. Az anyagi háttér adott, a költségek fedezésére Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől kaptak támogatást a szervezők. Az intézményvezető hangsúlyozta, a vasárnapi iskolába olyan gyerekek jelentkezését várják, akik annak a hat régióbeli községnek valamelyikében élnek, amelyekben hosszú ideje nem folyik anyanyelvi oktatás.

A magyar házban augusztusig minden hónapban szerveznek foglalkozásokat, a szervezők azonban azt szeretnék elérni, hogy a jövőben az érintett községekben kialakuljanak azok a magyar közösségek, melyek a vasárnapi iskola oktatóival együttműködve akár helyben is szerveznének ilyen rendezvényeket.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?