Dobó István interaktív emlékszoba készül

dobo emlekszoba
Nagyszelmenc |

A nagyszelmenci Dobó István Alapiskolában interaktív elemekkel felszerelt emlékszobát hoznak létre a tanintézmény névadója, Dobó István egri várkapitány tiszteletére.

A nagyszelmenci alapiskola 2002 óta működik a helyi önkormányzat fennhatósága alatt, jelenlegi igazgatója, Hack László a 2005/2006-os tanévben vette át a tanintézmény vezetését.

„Amikor elnyertem az igazgatói posztot, nemcsak a tantestületet kellett felfrissíteni, de az iskolának otthont adó épület is átfogó felújításra szorult. Arra törekedtünk, hogy friss, megújult erővel vágjunk neki a ránk váró feladatoknak, ezért új, fiatal tanárokat vettünk fel. Ezt követően az épület átfogó felújításához is hozzáláttunk, melyet a 2008-ban szerzett uniós támogatásból meg is kezdtünk. Mivel az iskola számos változáson ment át, egyre vonzóbbá váltunk. Az igaz, hogy 2005 és 2010 között 160-ról 126-ra csökkent a diákok száma, azonban az azt követő években már felfelé íveltek a számok. Az átfogó változáshoz több időre van szükség, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt évek során elért eredményeinkˮ

– nyilatkozta lapunknak Hack László igazgató.

Annak ellenére, hogy eddig szinte minden tanévben átlagosan két új osztállyal indították a tanévet, idén szeptemberben csak egy első osztályt nyitnak. Ettől függetlenül ismét nő a diákok száma, a jelenlegi 176 helyett 2020 szeptemberében 181 gyerek tér vissza az iskolapadokba. 

Folyamatos tervezés 

Mivel a 350 gyermek befogadására is alkalmas, kétszintes épületnek eddig csak a földszinti termei voltak aktívan kihasználva, az iskola vezetése néhány évvel ezelőtt új célokat tűzött ki magának. „A környéknek van egy ismert hőse, Dobó István, az egri vár híres kapitánya. Annak ellenére, hogy egy híres-nevezetes személyiségről van szó, nagyon keveset lehet tudni róla. Éppen ezért indítottuk útnak azt a Dobó István-emléknap-sorozatot, melyet minden évben, idén már a hetedik alkalommal rendezünk meg. Ez egy olyan egész napos rendezvénysorozat, mely a régióbeli alapiskolák nagyjából 180, főképp 6–9. osztályos diákjait mozgatja meg. A rendezvénysorozat ötödik évfordulóján az iskola kertjében szobrot állítottunk tanintézményük névadójának, és mivel rendszeresen érkeznek hozzánk más iskolákból, arra gondoltunk, hogy egy szálláshelyet, illetve egy Dobó István-emlékszobát hozunk létre a tetőtéri helyiségekben. A diákszálló már többé-kevésbé készen van, és ugyancsak jó ütemben halad az emlékszoba kialakítása isˮ – mondta az igazgató. 

Késik a munka

A 42 diák és hat tanár elszállásolására alkalmas szállót az épület tetőtéri tantermeiben alakították ki. Csakúgy, mint szinte mindent, ezeket a munkálatokat is jelentősen fékezték a koronavírus miatt bevezetett korlátozások.

„Egy picit késik a munka, ezért már csak a következő tanévben kerítünk sort az ünnepélyes átadásra. Azt, hogy pontosan milyen élményben lesz részük az ide látogató gyermekeknek, most még nem szeretném elárulni, de biztosak vagyunk benne, hogy le lesznek nyűgözve. Az interaktív emlékszobában különféle hang- és képelemek segítségével fogjuk felidézni Dobó Istvánt és korát, olyan kiegészítőket is láthatnak majd, amelyeket egyenesen az egri várból kaptunkˮ

– magyarázta Hack László.

Az emlékszoba és a szálláshely finanszírozását egy határon átnyúló projekt keretében, fele-fele arányban a magyar kormány támogatásából és önerőből valósítják meg. A beruházás összköltsége mintegy 60 ezer euró. „A beruházás rengeteg helyi vállalkozó segítségének is köszönhető, akiknek nagyon hálásak vagyunk. A felső szint falaira felfestett két óriási, az egri csata részleteit ábrázoló falfestmény Komjáti Zsolt képzőművész és csapata munkájának az eredménye, az emlékszoba kivitelezése pedig Tomojka Vojtko Béla érdeme. Mindezek mellett az egri vár vezetésének, illetve a város alpolgármesterének is nagy köszönet jár. Bízunk benne, hogy ezzel a fejlesztéssel újabb méltó emléket állítunk Dobó Istvánnakˮ – zárta Hack László. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!