Régió

Csónakkal és kerékpárral a Duna partján

Csallóköz/Szigetköz | Színes programokkal, érdekes turisztikai célpontokkal várják a kirándulni vágyókat a Kis-Duna és a Mosoni-Duna partján június elejétől. Szlovákia és Magyarország közös pályázata a Csallóköz és a Szigetköz fellendítésére készült.
Tornyai Bianka

2020. június 19. 18:00

A jókai skanzenben a múlt század paraszti kultúráját és a helyi sajátosságokat mutatják be

A Duna csallóközi és szigetközi árrendszere rengeteg lehetőségeket kínál az aktív vagy passzív szabadidő eltöltésére, például csónakázásra, túrázásra vagy kerékpározásra. 

Bringán és csónakkal

“A Kis- és a Mosoni-Duna, valamint a régi Duna ágai gyönyörű természeti adottságai felejthetetlen élményt nyújtanak az idelátogató turistáknak, amelyeket csónakázás közben, vagy a folyók partján sétálva élvezhetnek. A terület adottságainak köszönhetően több napos csónakázás is tervezhető. A Kis-Duna Pozsony-Vereknyétől Gútáig csónakázható. A Mosoni-Duna és a „régi“ Duna ágai szintén csónakázhatóak, olyan élményt nyújtva az idelátogatók számára, hogy azt feltétlenül meg fogják akarni ismételni. A területen nagyon jók a feltételek a kerékpározásra, mind a Csallóköz, mind a Szigetköz területén. A kerékpáros útvonalak nehézségi szintje eltérő, és a kerékpárosok nemcsak a természet, hanem a környék kulturális emlékeiben is gyönyörködhetnek. A Kis-Duna vízimalmai, műszaki jellegű kulturális emlékek, amelyek nemcsak a környéken, hanem egész Európában is egyedülállóak. A vízimalmok mindegyike más-más, valami különlegeset kínál a látogatók számára. Látogatható a Jókán, Tallóson, Dunatőkésen és Gútán található vízimalom. A terület gazdag szakrális műemlékekben, múzeumokban és történelmi emlékművekben is. Hosszabb csónakázás, kerékpározás vagy túrázás után a látogatók kipihenhetik az egész napos fáradalmaikat a szenci, dunaszerdahelyi, nagymegyeri, nyárasdi vagy a mosonmagyaróvári, illetve lipóti termálfürdőkben, miközben élvezhetik a helyi gasztronómia specialitásait” - sorolta a lehetőségeket Varga János projektmenedzser, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat stratégiák és projektek főosztálya stratégiák és határon átnyúló együttműködés osztályának szakelőadója. Irányításával készült a Fedezze fel a Kis-Duna és a Mosoni-Duna értékeit kerékpáron és csónakkal című pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében.  A több mint 2 millió 863 ezer eurós beruházás 2017. november 1. és 2020. május 31. között valósult meg. Az összeg 85%-át az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapból fedezték, az önrészt pedig Szlovákia és Magyarország költségvetéséből, illetve a projektben résztvevő partnerek saját költségvetéséből térítik. A projekt magában foglalt infrastruktúra fejlesztést, amelyeknek köszönhetően tovább bővültek a turisztikai, csónakázási, kerrékpározási lehetőségek. 

Fejlesztés összefogással

A projektben 9 partner vett részt három szlovákiai, és egy magyarországi megye területéről: a Nagyszombati kerületből a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, Jóka Község és a somorjai KCK kajak-kenu klub, a Pozsonyi kerületből a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat mint a projekt vezető partnere, továbbá Tőkésisziget Község és Pozsony-Vereknye, a Nyitrai kerületből a Nyitrai Kerületi Önkormányzat és Gúta Városa. Magyarországról pedig Mosonmagyaróvár városa vett részt a projektben. “Célunk egy átfogó, határokon átnyúló Danube Islands néven futó turisztikai célpont létrehozása, valamint a Csallóköz és a Szigetköz területén történő infrastruktúra-fejlesztésekkel és népszerűsítésével hozzájárulni a határokon átnyúló turisztikai célpontok fejlesztéséhez. A projekt keretén belül a beruházási tevékenységek a rekreációs, vízi és kerékpáros infrastruktúra kiépítésére és rekonstrukciójára összpontosultak több, mint 36 helyszínen Szlovákiában és Magyarországon. Felújításra került a jókai vízimalom, amely fából épült, három emeletes és területe 166 négyzetméter, illetve megújult a vízimalomnál található skanzen is. Vízi turisztikai központ épült Somorján, egy 120 méter hosszú sétányt építettek a Tőkési-szigeten, amely a folyó fölött vezet, és egyedülálló élményt nyújt a látogatók számára. Pozsony-Vereknye területén egy móló és egy 1,1 km hosszú kerékpárút épült. Gútán szintén mintegy 1,1 km hosszú kerékpárút épült. Mosonmagyaróvár városa a magyarországi projekt-tevékenységeket fedte le. A Mosoni-Duna partján a mólók építése hozzájárul a vízi turizmus fejlődéséhez. A befektetési tevékenységeken kívül új, integrált, határokon átnyúló turisztikai célállomás, a Danube Islands jött létre, 3 nyelvű - magyar, szlovák és angol  - weboldallal (www.danubeislands.eu) és mobilalkalmazással, amelyek segítségével a látogatók megismerhetik, illetve könnyebben tájékozódhatnak az adott területen” - részletezte Varga János. 

Hobbiból foglalkozás

“Projektmenedzserként feladatom a dokumentumok előkészítése a közbeszerzésekhez, felügyelni a beruházási tevékenységek végrehajtását, kommunikálni a projektpartnerek képviselőivel, részt venni a projekttalálkozókon, valamint elkészíteni az ellenőrző jelentéseket az egyes projektidőszakokra vonatkozóan. Természetesen minden projektnek megvan a saját projektcsapata, amely nélkül a projektmenedzser munkája sokkal nehezebb lenne” - tette hozzá Varga János, aki saját magáról elárulta, hogy már a középiskolában vonzotta a sport és a földrajz. “Hobbijaim közé tartozott a természet felfedezése, a kulturális emlékek látogatása, a turizmus és a különféle szabadidős tevékenységek, ezért is döntöttem úgy, hogy a Debreceni Egyetem Geográfus szakán (terület- és településfejlesztés) folytatom tanulmányaimat. Ott találkoztam először azzal a lehetőséggel, hogy projektek útján pénzügyi forrásokhoz lehet hozzájutni az Európai Unió különböző alapjaiból. Abban az időben a különböző EU-s programok számunkra (Szlovákia, Magyarország) kevésbé voltak elérhetőek, de manapság már több programból állnak rendelkezésre források. 2016-ban csatlakoztam a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat projektmenedzsereinek csaptához, akik évek óta foglalkoznak a határokon átnyúló projektekkel. Feladatom az Interreg V-A SK-HU Együttműködési Program keretében a projektek előkészítése, illetve végrehajtása” - mondta el a projektmenedzser.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.